• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Odsúdených a mŕtvych starostov nahradia noví

  • 12:31 08.03.2013
  • TRENČÍN
Odsúdených a mŕtvych starostov nahradia noví

V Trenčianskom kraji budú obyvatelia v sobotu 9. marca voliť starostu v štyroch obciach.

V Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza sa konajú doplňujúce voľby po tom, čo starostke Helene Kováčovej zanikol mandát. Krajský súd v Trenčíne ju v júni minulého roka uznal vinnou z trestného čin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Starostku odsúdil už prvostupňový Okresný súd v Prievidzi za dvojnásobný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa, pretože v rokoch 2001 a 2002 zabránila siedmim poslancom vykonávať mandát poslanca a prestala im vyplácať odmeny.

Kováčovej obhajca sa proti rozsudku odvolal, krajský súd ju uznal vinnou len v prípade nevyplácania odmien, pričom dostala peňažný trest 2 000 eur. V prípade zániku mandátu poslancov ju súd oslobodil. Kováčová kandiduje na post starostky opäť, a to ako nezávislá.

Harakovce starostu nemajú od roku 2010

Doplňujúce voľby sa mali v sobotu konať aj v obci Harakovce v okrese Levoča, kde nemajú starostu od riadnych komunálnych volieb v roku 2010. Hoci doplňujúce voľby sú tu vyhlasované pravidelne, ani tentoraz nemá o kreslo starostu v obci s približne 65 obyvateľmi záujem žiaden kandidát.

Podľa Ladislava Maličkého z Obvodného úradu v Poprade možno očakávať, že doplňujúce voľby sa tu budú konať opäť na jeseň. Ak sa ani vtedy nikto neprihlási, doplňujúce voľby sa budú stále opakovať. V tejto obci sa podľa neho čaká pravdepodobne až na riadne komunálne voľby, keď bude možné pričleniť túto obec k neďalekej Dúbrave.
Odvolaný starosta sa pokúsi vrátiť

O miesto na čele obce sa uchádzajú aj Milan Kováč (nezávislý), Valent Oršula (Smer-SD), Jana Školíková (nezávislá) a Marta Šuňalová (nezávislá).

V Dolnom Srní v okrese Nové Mesto nad Váhom doterajšieho starostu Petra Petkova odvolali občania v referende 8. septembra minulého roka, rozhodli dva hlasy. Podľa neho bola za tým aktivita časti obyvateľov, ktorej sa napríklad nepozdával zámer vybudovať v obci prevádzku na spracovanie plastov.

Do kresla sa pokúsi v sobotu vrátiť. Z pôvodne štyroch kandidátov na post starostu napokon ostali len dvaja. Exstarosta Petkov (Národ a Spravodlivosť) bude súperiť s Miroslavom Skovajsom (Smer-SD).
V Ondavke iba jeden kandidát

Víťazstvo v sobotňajších doplňujúcich voľbách v obci Ondavka (okres Bardejov) v Prešovskom kraji má takmer isté Andrej Marčišin (Smer-SD). V obci, kde o novom starostovi bude rozhodovať 22 voličov, je jediným kandidátom na uvoľnené kreslo starostu obce, informovala Galina Ščerbáková z Obvodného úradu v Bardejove.

Predchádzajúci starosta sa vzdal funkcie. Jedinému kandidátovi v Ondavke stačí na zvolenie jediný platný hlas, ktorý si môže odovzdať aj sám.

Nového starostu si bude voliť aj približne 350 voličov v obci Údol v okrese Stará Ľubovňa. Dôvodom doplňujúcich volieb v Údole je, že bývalý starosta stratil mandát po právoplatnom odsúdení za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Starostom Údola chce byť doterajší starosta Štefan Árendáč (nezávislý) a zástupca starostu Miroslav Knap (Smer-SD), informoval Mikuláš Mayer z Obvodného úradu v Starej Ľubovni.
Voľby aj v Polianke, Stupnom či Dolnom Srní

Nezávislí kandidáti Róbert Hejbal a Jana Chovancová sa kandidatúry vzdali. V Dolnom Srní rozhodne o novom starostovi 789 oprávnených voličov.

Doplňujúce voľby sa budú konať aj v obci Stupné v okrese Považská Bystrica, minulý rok tam totiž zomrel starosta Peter Splavec. O priazeň 580 voličov sa teraz uchádzajú dvaja kandidáti – 38-ročný zastupujúci starosta Peter Krajčoviech, nominant koalície Smer-HZDS a 43-ročná živnostníčka Daniela Martišíková, ktorá kandiduje ako nezávislá.

V obci Polianka v okrese Myjava si budú obyvatelia vyberať spomedzi troch kandidátov. Starosta Ján Dodrv v septembri minulého roka zomrel.

Ako nezávislí kandidujú Anna Vičíková a Juraj Kováčiný, za stranu Smer-SD sa o post starostu malej obce uchádza Dušan Mockovčiak.

V Podbieli zabojuje pätica mužov

V Žilinskom kraji si nového starostu budú voliť obyvatelia obce Podbiel v okrese Tvrdošín. Jozef Domiňák sa tohto postu vzdal minulý rok. O jeho stoličku v sobotňajších doplňujúcich voľbách zabojuje pätica mužov, pričom štyria ako nezávislí kandidáti.

O priazeň voličov sa uchádza 40-ročný samostatný odborný referent Peter Kontra, 56-ročný SZČO Jozef Krupa, 51-ročný technik Pavol Loffaj a 43-ročný František Pazúrik, ktorý je momentálne nezamestnaný. Za stranu Smer-SD kandiduje najmladší muž spomedzi pätice, Slavomír Korčuška má 38 rokov a funguje ako SZČO.
V Pukanci dvaja muži a dve ženy

V Nitrianskom kraji si budú v sobotu 9. marca voliť nového starostu v Pukanci v okrese Levice. Jána Kováčika, ktorý tento post pôvodne zastával, pripravila o kreslo jazda pod vplyvom alkoholu.

Levický okresný súd ho vlani v zrýchlenom konaní uznal vinným zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a mandát mu tým zanikol.

V sobotu o jeho miesto zabojujú dvaja muži a dve ženy. Ako nezávislý kandiduje Kováčikov zástupca, právnik Marian Pacher, 45-ročná predavačka Anna Trokšiarová, za Agrárnu stranu vidieka zabojuje Zuzana Ratulovská, kandidátom strany Smer-SD je konštruktér špeciálnej techniky Ján Rievaj.

Agentúru SITA o tom informoval zastupujúci starosta Marian Pacher.
Najviac kandidátov v Stráňach

Najviac kandidátov v doplňujúcich voľbách na starostu je v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok. Vyše 800 voličov má na výber z piatich kandidátov. Starostom chce byť Kamil Bačo (ĽS-HZDS), Ján Badžo (nezávislý), Stanislav Čajka (SDKÚ-DS), Stanislav Polhoš (Smer-SD) a Rastislav Sloveňák (Nová väčšina), informovala Gabriela Petrušková z Obvodného úradu v Kežmarku.
V Luhyni len dvaja kandidáti

Obec Luhyňa v okrese Trebišov je jedinou obcou v Košickom kraji, kde sa v sobotu uskutočnia doplňujúce voľby starostu. Predchádzajúci starosta sa vzdal svojej funkcie. O starostovskú stoličku v Luhyni majú záujem dvaja kandidáti.

Starostom chce byť Martin Hrivňák (SDKÚ-DS) a Mária Sedláčeková (KDH). O novom starostovi rozhodne 272 voličov, informoval Ondrej Štefanko z Obvodného úradu v Trebišove. Volebná miestnosť bude otvorená od 7:00 do 20:00.

Okrem volieb starostov sa v sobotu uskutočnia aj doplňujúce voľby poslancov obecných zastupiteľstiev. Poslancov si budú voliť obyvatelia obcí Pavľany (okr. Levoča), Mengusovce (okr. Poprad), Ľutina (Sabinov) a v obciach Potôčky a Soľník v okrese Stropkov.
Voliť budú štyri obce Banskobystrického kraja

Občania štyroch obcí v Banskobystrickom kraji – Kozelníka, Hradišťa, Rapoviec a Vidinej - si budú v sobotu voliť nových starostov.

V Kozelníku v okrese Banská Štiavnica sa s veľkou pravdepodobnosťou stane starostkou 52-ročná Eva Petáková, kandidujúca za Smer-SD, keďže nemá žiadneho protikandidáta. Na zvolenie jej stačí aspoň jeden platný hlas niektorého z vyše 150 oprávnených voličov v obci. Kozelník je bez starostu od augusta minulého roka, keď vtedajší starosta Ivan Vráb odstúpil.

Jediného kandidáta na starostu majú aj v Hradišti v okrese Poltár, kde predchádzajúci starosta Jozef Valkovec zomrel vlani v júli. Jeho nástupcom má záujem byť 58-ročný terajší zastupujúci starosta Pavol Lašák, ktorý kandiduje ako nezávislý. Uchádza sa o hlasy takmer 220 oprávnených voličov v obci.
V Rapovciach 650 voličov

V Rapovciach v okrese Lučenec bude mať zhruba 650 oprávnených voličov na výber spomedzi troch žien a troch mužov.

O post starostu sa tam uchádza 47-ročná Miroslava Ágoštonová, 40-ročná Henrieta Eibnerová, 47-ročný Tibor Očovay, 53-ročný Ján Segeč, 59-ročný Ladislav Sóky a 55-ročná Darina Šüliová. Očovay kandiduje za SMK, Šüliová za Smer-SD a zvyšní štyria sú nezávislí kandidáti. Predchádzajúci starosta Rapoviec Ivan Eibner vlani v júni zomrel.
V Dubne odstúpil jediný kandidát

Vo Vidinej v okrese Lučenec majú sedem kandidátov, z toho šesť straníckych. O hlasy zhruba 1 550 tamojších oprávnených voličov sa uchádza 57-ročný Ján Ambroš za SNS, 28-ročný Peter Haško za KDH, 51-ročná nezávislá kandidátka Anna Kropáčová, 67-ročný Jozef Kucej za Smer-SD, 49-ročná Drahomíra Kuceková za SDKÚ-DS, 39-ročný Ján Skúpala za Novú väčšinu (Daniela Lipšica) a 43-ročná Soňa Šándorová za Ľudovú stranu-HZDS. Vidinčania nemajú starostu od augusta minulého roka, keď vtedajší starosta Vladimír Ragač odstúpil.

Predseda Národnej rady SR pôvodne vyhlásil na túto sobotu voľby starostu aj pre obce Lackov v okrese Krupina a Dubno v okrese Rimavská Sobota, konať sa však nebudú pre absenciu kandidátov. V Lackove sa neprihlásil žiadny kandidát a v Dubne jediný zaregistrovaný kandidát odstúpil.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

DNES - 11:10Domáce

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok.

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

DNES - 10:57Domáce

16-ročný mladík svoju vinu priznal.

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

DNES - 9:32Domáce

Vodiči sa za Sliačom smerom do Banskej Bystrice zdržia viac ako hodinu.

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

DNES - 9:30Domáce

Vodičovi namerali v dychu vyše dve promile alkoholu.

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.