• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
21°Bratislava

Expremiéra Šarona pochovali, pri ranči dopadli strely

  • 17:14 13.01.2014
  • JERUZALEM
Expremiéra Šarona pochovali, pri ranči dopadli strely

Bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý zomrel vo veku 85 rokov, pochovali v pondelok na rodinnom ranči Havat Šikmim na severe púšte Negev.


Skončila sa tak rozlúčka so svetoznámym politikom, ktorý po ťažkej porážke prežil posledných osem rokov v kóme.

Pohrebu za účasti zahraničných predstaviteľov predchádzal štátny obrad na pôde izraelského parlamentu v Jeruzaleme. Zúčastnili sa na nej najvyšší izraelskí ale aj svetoví lídri vrátane amerického viceprezidenta Joa Bidena a britského expremiéra Tonyho Blaira.

Šaronov nástupca Benjamin Netanjahu ho označil za "jedného z najväčších vojenských veliteľov, ktoré kedy židovský ľud mal".

"Nikdy si počas svojej služby neodpočíval, keď si obraňoval svoju vlasť a pomáhal jej prekvitať," povedal v prejave izraelský prezident Šimon Peres.

Drsný, ale plachý, neskrotný, ale zároveň služobník svojho ľudu

Americký vicepremiér Joe Biden zase o Šaronovi hovoril ako o "komplexnom mužovi". "Drsný, ale plachý, neskrotný, ale zároveň služobník svojho ľudu," povedal Blair, ktorý v súčasnosti pôsobí ako vyslanec medzinárodného spoločenstva pre Blízky východ.

Šaron bol jedným z najvýznamnejších politikov v histórii Izraela, aj keď jeho kariéru sprevádzali viaceré kontroverzie. Do kómy upadol v januári 2006 po utrpení mŕtvice. Šaron bol premiérom Izraela v rokoch 2001 až 2006. Predtým zastával rôzne ministerské posty a ako minister obrany v roku 1982 nariadil rozpútanie libanonskej vojny. Ako premiér sa do dejín zapísal najmä tým, že v roku 2005 rozhodol o stiahnutí izraelských osadníkov z Pásma Gazy.

Pri ranči, kde pochovali Šarona, dopadli palestínske strely

Palestínski militanti odpálili v pondelok z Pásma Gazy dve strely, ktoré dopadli v oblasti neďaleko ranča, kde pochovali izraelského expremiéra Ariela Šarona.

Vo vyhlásení o tom informovala izraelská armáda, podľa ktorej strely dopadli do otvoreného priestranstva na púšti Negev pri severnej hranici s pásmom.

Policajný hovorca Micky Rosenfeld informoval, že terčom bolo pravdepodobne mesto Sderot, ktoré leží neďaleko. Strely našťastie nikoho nezranili a nenarobili škody.

Strely dopadli štyri kilometre od rodinného ranča Havat Šikmim na severe púšte Negev. Izraelské sily posilnili bezpečnosť v okolí ranču pre obavy z možných raketových útokov zo strany palestínskych ozbrojencov. V oblasti tiež aktivovali protiraketový systém Železná kupola.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael vyšetruje incident, pri ktorom vojaci zhadzovali telá obetí zo strechy

Izrael vyšetruje incident, pri ktorom vojaci zhadzovali telá obetí zo strechy

DNES - 11:48Zahraničné

Izraelská armáda vyšetruje incident zachytený na videu, počas ktorého zhadzovali vojaci na okupovanom Západnom brehu Jordánu telá pravdepodobne palestínskych militantov zo strechy budovy.

Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

DNES - 8:43Zahraničné

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok povedal, že za jeho prípadnú prehru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou vo voľbách, budú čiastočne zodpovední židovsko-americkí voliči.

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

DNES - 6:13Zahraničné

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou.

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

DNES - 6:11Zahraničné

Prvé vyšetrovanie zo strany libanonských úradov v súvislosti s výbuchmi komunikačných zariadení v krajine preukázalo, že explozíva boli do týchto zariadení nastražené ešte predtým, než sa dostali do Libanonu.

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

DNES - 6:08Zahraničné

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste.