• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Riaditeľ Ludovika Energy sľúbil Košičanom benefity z uránu

  • 14:27 08.03.2013
  • KOŠICE
Riaditeľ Ludovika Energy sľúbil Košičanom benefity z uránu

Riaditeľ spoločnosti Ludovika Energy, s.r.o., ktorá robí prieskum ložiska uránu v lokalite Kurišková – Jahodná v otvorenom liste apeluje na Košičanov, aby dovolili dokončiť prieskum ložiska a ubezpečuje ich, že nechcú zničiť košickú prímestskú rekreačnú oblasť Jahodná.

„Nechajte nám priestor, aby sme spolu s mojimi kolegami, ktorí na projekte majú prácu, dokončili prieskum a predložili štúdie, ktoré budú vyvracať všetky populistické a klamlivé kampane. Nikdy a nikde na Slovensku nebude môcť byť povolená prevádzka, ktorá ohrozí podzemné vody a otrávi ľudí. Jahodná navždy ostane Jahodnou aj s lyžiarskym strediskom, turistickými chodníčkami, cyklotrasami. Nikto ju nechce, neplánuje ničiť, meniť, pretvárať. Naším záujmom je pripraviť projekt, ktorý Vy budete vedieť posúdiť,“ uvádza Boris Bartalský v otvorenom liste.

Podľa neho si nikto z nich nevie predstaviť v tejto oblasti klasickú banskú prevádzku, ako ju poznáme z minulosti. "Zadali sme inžinierom prísne podmienky, z ktorých by mali vychádzať pri modelovaní bane. Vstup do bane štôlňou, ústie bude mimo katastra Košíc, obytných a rekreačných zón. Použije sa dobývacia metóda s plným zakladaním vydobytých priestorov, čím sa zamedzí akýkoľvek prejav na povrchu, nebude sa budovať odkalisko. Závod na spracovanie rudy ako aj hlavná infraštruktúra bude v podzemí. Pri úprave suroviny sa použijú len bezpečné chemické prísady - nie kyseliny,“ tvrdí Bartalský.
Nemajú dostatok údajov

Doložil, že na vypracovanie štúdie realizovateľnosti ešte nemajú dostatok údajov. Preto je potrebné dokončiť geologický prieskum a vypracovať aj environmentálnu štúdiu.

„Dozvedeli sme sa tiež, že projekt môže v hodnote investičných nákladov na rozbeh priniesť 160 miliónov eur na výstavbu, z ktorých sa 70 % minie prostredníctvom dodávok miestnych firiem. Ročné prevádzkové náklady na energie, služby a zamestnancov budú 32 miliónov eur, štát dostane na úhradách za vyťažené nerasty viac ako 40 miliónov eur a tiež predpokladanú daň z príjmu viac ako 80 miliónov eur. Projekt by podporil dotknuté komunity percentom z výnosov, čo sa rovná 735 000 eur ročne (priemer počas životnosti projektu). Na projekte by našlo prácu 880 ľudí - 420 priamo a 460 nepriamo,“ tvrdí Bartalský
Projekt v štádiu prieskumu

Argumentuje, že momentálne je projekt stále v štádiu prieskumu a pripravuje sa vypracovanie štúdie efektívnosti. Táto etapa bude trvať minimálne ďalšie dva roky. V prípade pozitívnych výsledkov spoločnosť na základe zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie pristúpi k vypracovaniu štúdie EIA, ktorá bude trvať minimálne ďalšie dva roky.

„Novela zákona z roku 2010 zabezpečuje širokú účasť laickej aj odbornej verejnosti na pripomienkovaní celého zámeru a ponúka všetkým Košičanom možnosť vyjadriť sa k environmentálnym kvalitám projektu. V tejto etape budú aj Košičania posudzovať, či projekt, ako bol načrtnutý vyššie so svojimi benefitmi, ale aj vplyvmi, dostane kladné hodnotenie. Ak nie, projekt sa môže skončiť a ložisko ostane registrované tak ako ďalšie stovky ložísk na Slovensku, ktoré geológovia objavili, preskúmali a či už pre ekonomické alebo environmentálne dôvody sa nevyužívajú,“ argumentuje Bartalský.
NIE rakovine = NIE ťažbe

Pod mottom NIE rakovine = NIE ťažbe a spracovaniu uránu sa v stredu večer zišlo v Košiciach okolo dvesto účastníkov na protestnom zhromaždení proti zámeru ťažby uránu v lokalite Kurišková – Jahodná.

Ako informoval aktivista Ladislav Rovinský z košickej základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, účastníci zhromaždenia aklamačne prijali memorandum.

Žiadajú, aby sa okamžite zastavili všetky prieskumné práce na Jahodnej, ktorá je košickou prímestskou rekreačnou oblasťou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

DNES - 11:10Domáce

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok.

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

DNES - 10:57Domáce

16-ročný mladík svoju vinu priznal.

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

DNES - 9:32Domáce

Vodiči sa za Sliačom smerom do Banskej Bystrice zdržia viac ako hodinu.

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

DNES - 9:30Domáce

Vodičovi namerali v dychu vyše dve promile alkoholu.

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.