• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Župana Kotlebu strážili muži v čiernom, v sále to vrelo

  • 18:11 17.01.2014
  • JELŠAVA
Župana Kotlebu strážili muži v čiernom, v sále to vrelo

Banskobystrický župan odignoroval v programe na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva v Jelšave body poslancov väčšinového klubu Smer-SD – KDH. Tí ho obvinili z porušenia rokovacieho poriadku.

Piatkové mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bolo poznačené ostrou diskusiou poslancov väčšinového klubu Smer-SD – KDH s predsedom Marianom Kotlebom o programe. 

Poslanci predsedu obvinili z porušenia rokovacieho poriadku, keď do programu zasadnutia nezaradil prerokovanie tohtoročného rozpočtu župy, vymenovanie novej riaditeľky domova sociálnych vecí (DSS) v Tisovci ani návrh plánu činnosti hlavného kontrolóra na prvý polrok tohto roka. 

Župan Kotleba sa obhajoval

Tieto body totiž obsahoval návrh programu, ktorý mu poslanci z klubu Smer-SD - KDH odovzdali 23. decembra spolu so žiadosťou o zvolanie schôdze. Ako poslanci upozorňovali, podľa rokovacieho poriadku má mať mimoriadna schôdza program, ktorý navrhne skupina poslancov, ktorá o schôdzu požiada.

Šéf Banskobystrického kraja Marian Kotleba (vpravo dole v pozadí) a poslanci počas zasadnutia zastupiteľstva v Jelšave.Foto: SITA/Ján Viazanička
Župan Kotleba dôvodil, že rozpočet do programu nezaradil z dôvodu, že jeho návrh nebol predložený v dostatočnej lehote pred zasadnutím a jeho prerokovaním by tak došlo k porušeniu rokovacieho poriadku. Vymenovanie novej riaditeľky DSS v Tisovci zasa nezaradil preto, že dostal písomnú sťažnosť od občana, že výberové konanie riaditeľky neprebehlo v súlade so zákonom. 

Chce túto sťažnosť najprv preveriť a následne buď dať podnet na prokuratúru, alebo zaradiť vymenovanie riaditeľky do programu nasledujúceho zasadnutia.„Nešlo o spochybnenie práce výberovej komisie, skôr spochybnenie podkladov. Nič zlé sa nestane, keď nevymenujeme riaditeľku teraz,“ uviedol Kotleba. 

Ku kompromisu došlo až po dvoch hodinách rokovania a prestávok na poradu poslaneckých klubov. Kotleba akceptoval poslancami navrhnutý program, z ktorého však následne poslanci stiahli sporné body a aj návrh rokovacieho poriadku a zriadenie komisií zastupiteľstva. 

Termín voľby kontrolóra

Výsledkom piatkového výjazdového zasadnutia poslancov tak bolo len vyhlásenie voľby hlavného kontrolóra BBSK, schválenie štatútu BBSK a zloženie sľubu troch poslancov, ktorí sa nezúčastnili na ustanovujúcom zasadnutí 20. decembra. Ešte pred zasadnutím zastupiteľstva sa Kotleba stretol s primátormi a starostami okresu Revúca, o žiadnych konkrétnych výstupoch či návrhoch z tohto stretnutia však poslancov neinformoval. 

Na poriadok pred rokovacou sálou v jelšavskom dome kultúry, kde sa zasadnutie konalo, dohliadalo sedem mužov v čiernych mikinách s nápisom „Úrad BBSK“. Podľa hovorcu BBSK Miroslava Beličku ide o usporiadateľskú službu a BBSK si ich na tento účel najal na dohodu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

DNES - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.