Ľudský mozog trpí, keď telo neprijíma zdravé tuky
Už staré mamy vedeli, prečo svojim vnúčatám núkajú rybí tuk. Dnes však existujú oveľa príjemnejšie spôsoby, ako si dopriať omega-3 mastné kyseliny a vyhnúť sa napríklad predčasnému starnutiu mozgu.
Odborníci upozorňujú, že chudnúť iba na základe neoverených informácií z populárnych magazínov nemusí byť vôbec zdravé.
Vedci z Ústavu neurológie pri Centre pre výskum Alzheimerovej choroby v americkom Eastone najnovšie zistili, že vylúčenie omega-3 mastných kyselín (O3MK) z jedálnička môže viesť až k poškodeniu mozgu. Varujú preto, že úprava stravy na základe motta „žiaden tuk = dobrý tuk“ môže ľudskému telu spôsobiť viac škody než úžitku.
Výrazný vplyv na mozog
Doktor Tan spolu s kolegami počas výskumu analyzovali u testovaných ľudí zloženie krvi, snímky z magnetickej rezonancie ich mozgu a následné riešenie kognitívnych testov. Zistili, že tí jedinci, ktorých strava obsahovala nízky podiel O3MK, mali väčšie problémy s riešením príkladov, kombinovanými úlohami i s abstraktným myslením.
V rovnakej skupine ľudí takisto odhalili znepokojujúce minútové zmeny v štruktúrach mozgu a zvýšené riziko demencie či úmrtia. „Ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín mali nižšiu mozgovú kapacitu, ktorá zodpovedala približne dvom rokom starnutia mozgu,“ píše Dr. Zaldy S Tan vo výsledkoch štúdie eastonského centra.
Omega-3 verzus omega-6
Medzi niektorými odborníkmi na výživu zároveň koluje názor, že v dnešnej dobe ľudia prijímajú prílišné množstvo omega-6 mastných kyselín (O6MK) na úkor O3MK, ktorých deficit je typický pre telo „moderného“ človeka. Každý, kto túži byť vo fyzickej kondícii by preto mal predovšetkým vyvážiť príjem zmienených mastných kyselín. Prebytok O6MK totiž môže v organizme spustiť napríklad vážne zápaly s nevyčísliteľnými škodami pre organizmus.
Mgr. Viera Komínková v článku na portáli zzz.sk napríklad uvádza, že „čím viac tukov typu omega-6 skonzumujeme, tým viac potrebujeme tukov typu omega-3, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobnom vyššom množstve ako tuky typu omega-3“. Podľa nej však „väčšina ľudí konzumuje mastné kyseliny v pomere 20:1 alebo 10:1 v neprospech omega 3“, čo nie je vôbec vhodné.
Treba podotknúť, že obe skupiny tukov sa vyznačujú prívlastkom „esenciálne“. Tento pojem mnohokrát odznieva v reklamách a značí, že ľudský organizmus si tieto mastné kyseliny nedokáže vytvoriť svojpomocne. Zatiaľ čo O6MK obsiahnuté v rastlinných margarínoch a olejoch (repkový, slnečnicový) sú podľa niektorých názorov skôr prostriedkom reklamných stratégov, ako zbohatnúť, O3MK majú na základe overených vedeckých poznatkov nezastupiteľnú úlohu v jedálničku človeka.
Rovnako ako pri iných zásadách zdravej výživy aj tu platí, že človek, ktorý túži byť zdravý a fit má všetko vo svojich rukách. Stačí si uvedomiť, že naše telo reaguje na každučký podnet zvnútra i z okolia, a preto sa nám aj náležite odvďačí za to, ak mu doprajeme vyváženú stravu. A to po všetkých stránkach.
Omega-3 mastné kyseliny možno nájsť aj v týchto potravinách:
Rastlinný tuk:
olivy a olivový olej, tekvicový olej, kokosový tuk, ľanové semiačka, rôzne druhy orechov (mandle, vlašské orechy, makadamiové orechy atď.), avokádo, sójové bôby a výhonky, tofu, fazuľa, arašidové oriešky, ovsené a pšeničné klíčky, špenát...
Živočíšny tuk:
losos, makrela, tuniak, treska, jahňacie a bravčové mäso, niektoré druhy syrov (rokfort, čedar atď.)
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.