• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.4.2025Meniny má Rudolf
16°Bratislava

Ľudský mozog trpí, keď telo neprijíma zdravé tuky

  • 9:57 18.01.2014
  • BRATISLAVA
Ľudský mozog trpí, keď telo neprijíma zdravé tuky

Už staré mamy vedeli, prečo svojim vnúčatám núkajú rybí tuk. Dnes však existujú oveľa príjemnejšie spôsoby, ako si dopriať omega-3 mastné kyseliny a vyhnúť sa napríklad predčasnému starnutiu mozgu.

Odborníci upozorňujú, že chudnúť iba na základe neoverených informácií z populárnych magazínov nemusí byť vôbec zdravé.

Vedci z Ústavu neurológie pri Centre pre výskum Alzheimerovej choroby v americkom Eastone najnovšie zistili, že vylúčenie omega-3 mastných kyselín (O3MK) z jedálnička môže viesť až k poškodeniu mozgu. Varujú preto, že úprava stravy na základe motta „žiaden tuk = dobrý tuk“ môže ľudskému telu spôsobiť viac škody než úžitku.

Výrazný vplyv na mozog

Doktor Tan spolu s kolegami počas výskumu analyzovali u testovaných ľudí zloženie krvi, snímky z magnetickej rezonancie ich mozgu a následné riešenie kognitívnych testov. Zistili, že tí jedinci, ktorých strava obsahovala nízky podiel O3MK, mali väčšie problémy s riešením príkladov, kombinovanými úlohami i s abstraktným myslením.

V rovnakej skupine ľudí takisto odhalili znepokojujúce minútové zmeny v štruktúrach mozgu a zvýšené riziko demencie či úmrtia. „Ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín mali nižšiu mozgovú kapacitu, ktorá zodpovedala približne dvom rokom starnutia mozgu,“ píše Dr. Zaldy S Tan vo výsledkoch štúdie eastonského centra.

Omega-3 verzus omega-6

Medzi niektorými odborníkmi na výživu zároveň koluje názor, že v dnešnej dobe ľudia prijímajú prílišné množstvo omega-6 mastných kyselín (O6MK) na úkor O3MK, ktorých deficit je typický pre telo „moderného“ človeka. Každý, kto túži byť vo fyzickej kondícii by preto mal predovšetkým vyvážiť príjem zmienených mastných kyselín. Prebytok O6MK totiž môže v organizme spustiť napríklad vážne zápaly s nevyčísliteľnými škodami pre organizmus.

Mgr. Viera Komínková v článku na portáli zzz.sk napríklad uvádza, že „čím viac tukov typu omega-6 skonzumujeme, tým viac potrebujeme tukov typu omega-3, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobnom vyššom množstve ako tuky typu omega-3“. Podľa nej však „väčšina ľudí konzumuje mastné kyseliny v pomere 20:1 alebo 10:1 v neprospech omega 3“, čo nie je vôbec vhodné.

Treba podotknúť, že obe skupiny tukov sa vyznačujú prívlastkom „esenciálne“. Tento pojem mnohokrát odznieva v reklamách a značí, že ľudský organizmus si tieto mastné kyseliny nedokáže vytvoriť svojpomocne. Zatiaľ čo O6MK obsiahnuté v rastlinných margarínoch a olejoch (repkový, slnečnicový) sú podľa niektorých názorov skôr prostriedkom reklamných stratégov, ako zbohatnúť, O3MK majú na základe overených vedeckých poznatkov nezastupiteľnú úlohu v jedálničku človeka. 

Rovnako ako pri iných zásadách zdravej výživy aj tu platí, že človek, ktorý túži byť zdravý a fit má všetko vo svojich rukách. Stačí si uvedomiť, že naše telo reaguje na každučký podnet zvnútra i z okolia, a preto sa nám aj náležite odvďačí za to, ak mu doprajeme vyváženú stravu. A to po všetkých stránkach.

Omega-3 mastné kyseliny možno nájsť aj v týchto potravinách:

Rastlinný tuk: 

olivy a olivový olej, tekvicový olej, kokosový tuk, ľanové semiačka, rôzne druhy orechov (mandle, vlašské orechy, makadamiové orechy atď.), avokádo, sójové bôby a výhonky, tofu, fazuľa, arašidové oriešky, ovsené a pšeničné klíčky, špenát...

Živočíšny tuk:

losos, makrela, tuniak, treska, jahňacie a bravčové mäso, niektoré druhy syrov (rokfort, čedar atď.)

Zdroj: WEBNOVINY, www.cnn.com, www.zzz.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

VČERA - 8:13Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil

19:34 12.04.2025Zdravie

Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

12:33 12.04.2025Zdravie

Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.