• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
18°Bratislava

Peklo v Kyjeve, Ukrajinci dobili policajtov

  • 21:23 19.01.2014
  • KYJEV
Peklo v Kyjeve, Ukrajinci dobili policajtov

Ulice hlavného mesta Ukrajiny zaplnilo asi 200-tisíc protestujúcich, ktorí nesúhlasia s novými zákonmi o demonštráciách. Ukrajinci bili policajtov reťazami, dva autobusy pred parlamentom podpálili.

Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v nedeľu použila vodné delá a slzotvorný plyn voči davu, ktorý sa zhromaždil v centre na protest proti spornému novému zákonu o demonštráciách. Zhromaždení demonštrovali pokojne, no neskôr niektorí z nich zaútočili na políciu.

Odhadom 200-tisíc ľudí zaplnilo v nedeľu centrum ukrajinskej metropoly Kyjev, aby vyjadrilo nespokojnosť s novým zákonom o demonštráciách z dielne vlády. Zhromaždení na protest voči uzákoneným obmedzeniam mali na hlavách hrnce a rôzne iné pokrývky tváre a hlavy.

Davom viali štátne vlajky a červeno-čierne zástavy ukrajinskej povstaleckej armády z čias druhej svetovej vojny napojenej na spornú postavu ukrajinských dejín Stepana Banderu.

Podľa ministerstva vnútra je zranených 20 policajtov, z toho štyria vážne. Stalo sa tak po tom, ako sa stovky ľudí pokúsili prelomiť zábrany pred budovou parlamentu.

Osoby s kuklami na hlavách či šatkami na tvárach napadli policajtov palicami a reťazami. Ďalší napadli pred parlamentom zaparkované policajné autobusy a dva z nich podpálili. Podľa agentúry AFP sú zranení aj desiati civili.

Počas chaosu utŕžil svoje aj líder opozície Vitaj Kličko. Bývalého boxerskej šampióna podľa AFP postriekali hasiacim prístrojom.

K prítomným sa na Námestí nezávislosti prihovorili opoziční lídri - Vitalij Kličko či Arsenij Jacenjuk. Podľa Klička je zákon o demonštráciách, ktorý v piatok podpísal prezident Viktor Janukovyč, ilegálny. Jacenjuk zase označil parlament za "nelegitímny, čo znamená, že ľudia by si mali vytvoriť vlastnú radu pozostávajúcu z opozičných politikov".

Janukovyč v piatok podpísal zákony, ktoré výrazne sprísňujú pravidlá pre účastníkov demonštrácií. Legislatíva, ktorú ukrajinský parlament prijal vo štvrtok, sa stretla s veľkou kritikou EÚ a USA. Do praxe totiž zavádza až päťročné tresty pre osoby podieľajúce sa na blokádach úradných budov, ktoré boli súčasťou nedávnych opozičných protestov.

Umožňuje tiež zadržanie a pokutovanie demonštrantov chrániacich sa maskami či helmami. Zakázané sú aj rôzne prístrešky na verejných miestach vrátane stanov, v ktorých sa stále nachádzajú odporcovia vlády. Za hrubé porušenie verejného poriadku môže hroziť až 15 rokov väzenia.

Vlna masových opozičných protestov, ktorú vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už takmer dva mesiace. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb. Nové zákony tvrdo skritizoval aj Západ a označil ich za nedemokratické.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

Donald Trump: Ak prehrám voľby, budú za to čiastočne zodpovední Židia

DNES - 8:43Zahraničné

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok povedal, že za jeho prípadnú prehru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou vo voľbách, budú čiastočne zodpovední židovsko-americkí voliči.

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

DNES - 6:13Zahraničné

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou.

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

DNES - 6:11Zahraničné

Prvé vyšetrovanie zo strany libanonských úradov v súvislosti s výbuchmi komunikačných zariadení v krajine preukázalo, že explozíva boli do týchto zariadení nastražené ešte predtým, než sa dostali do Libanonu.

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

DNES - 6:08Zahraničné

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste.

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.