• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
10°Bratislava

Slováci sa dočkali zimy, vo štvrtok platí výstraha

  • 13:08 22.01.2014
  • BRATISLAVA
Slováci sa dočkali zimy, vo štvrtok platí výstraha

Za posledných 24 hodín napadlo v Tatrách niekoľko centimetrov nového snehu.

Od severu sa k nám rozširuje výbežok tlakovej výše a po jej okraji nad Slovensko začína prúdiť od severovýchodu chladný vzduch. Informuje o tom na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav.

V stredu bude počasie oblačné až zamračené. Miestami sa môže objaviť slabé občasné sneženie, v Banskobystrickom kraji, na Ponitrí a Podunajskej nížine majú byť zrážky v nižších polohách dažďové.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 0 až 6 stupňov Celzia, na severe a východe -4 až 0 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať -4 stupňov Celzia.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu, na juhozápade, v Košickej kotline a Východoslovenskej nížine zosilnie na 15 až 30 kilometrov za hodinu. V nárazoch miestami môže vietor dosiahnuť okolo 45 kilometrov za hodinu. V Banskobystrickom kraji zafúka len slabý vietor.

Vodiči, ale aj chodci si musia vo štvrtok 23. januára dávať pozor na poľadovicu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ňou varuje formou výstrahy prvého stupňa. Šmýkať sa môže v Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji, pričom výstraha platí vo štvrtok od 2:00 do 10:00. Ostražití by mali byť predovšetkým vodiči, no nebezpečenstvo poľadovice predstavuje aj pre ľudí. Šmýkať sa môže kdekoľvek.

V najvyšších polohách Tatier hrozí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, ojedinele slabo snežilo. Začalo sa ochladzovať. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do +2° C. Fúkal len slabý až mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do 20 km/h.

Za posledných 24 hodín napadlo v Tatrách niekoľko centimetrov nového snehu, informuje na svojej stránke Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená a pod 2000 m dobre stabilizovaná. Na väčšine miest je sneh tvrdý, ľadový, prípadne kôra.

Vo vyšších polohách Tatier sa zo snehu, ktorý napadol v predchádzajúcich dvoch dňoch, vyskytujú menšie, vetrom vytvorené snehové dosky a vankúše. Výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier nad hranicou 2 000 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou a v Západných a Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň, ktoré trvá aj na južných svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. V najvyšších polohách Tatier je na ojedinelých strmých svahoch možné uvoľnenie menších lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry pre nízku a nesúvislú snehovú pokrývku nehrozí lavínové nebezpečenstvo.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.