• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Prezident Janukovyč súhlasil so stretnutím s opozičnými lídrami

  • 13:12 22.01.2014
  • KYJEV
Prezident Janukovyč súhlasil so stretnutím s opozičnými lídrami

Násilné protesty si na Ukrajine vyžiadali už tri obete.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč súhlasil, že sa dnes stretne s troma hlavnými opozičnými lídrami na rozhovoroch o kríze, ktorá viedla k zrážkam protivládnych protestujúcich s políciou. Oznámil to jeden z opozičných lídrov Arsenij Jaceňuk.

"Stretnutie potvrdené," napísal Jaceňuk na Twitteri. Informovala o tom agentúra Reuters.

Príslušníci poriadkovej polície začali popoludní vytláčať stovky protestujúcich od miesta násilných zrážok smerom k Námestiu nezávislosti, kde sa nachádza hlavný tábor demonštrantov. Proti tomu zatiaľ nezakročili, informovala agentúra AP.

Opozícia a vláda sa medzitým vzájomne obviňovali zo zodpovednosti za smrť dvoch ľudí, ktorých dnes ráno počas protestov zastrelili.

"Ako odpoveď na požiadavky ľudí dnes vláda strieľa na vlastný ľud. Neexistuje pre to žiadne ospravedlnenie," vyhlásil opozičný líder Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra DPA.

"Za zastrelenie ukrajinských občanov sa budú musieť zodpovedať prezident Viktor Janukovyč a minister vnútra Vitalij Zacharčenko," uviedli v spoločnom vyhlásení tri opozičné strany v parlamente.

Premiér Mykola Azarov predtým na zasadnutí vlády vyhlásil, že za obete sú zodpovední "organizátori a účastníci masových nepokojov". "Nikto nemôže účastníkov týchto násilností označovať za pokojných demonštrantov. Sú to kriminálnici, ktorí musia prevziať zodpovednosť za svoje konanie," povedal.

Demonštrácie si vyžiadali tri obete

Ukrajinská generálna prokuratúra dnes potvrdila, že počas protivládnych protestov v Kyjeve boli zastrelení dvaja ľudia. Násilnosti si tak vyžiadali už tri obete na životoch, informovala agentúra Reuters.

Premiér rovnako ako polícia a ministerstvo vnútra zároveň poprel použitie strelných zbraní s tým, že zasahujúce bezpečnostné sily ich nemajú.

Dve obete podľa oznámenia prokuratúry priviezli v priebehu necelých troch hodín so strelnými zraneniami do národnej knižnice blízko lokalít, kde od nedele dochádza k zrážkam protestujúcich s políciou.

Druhý človek bol stále nažive, keď ho priviezli do budovy, krátko nato však zraneniam podľahol. Tretí muž zomrel po páde z budovy futbalového štadióna Dynamo. Podľa miestnych médií išlo o demonštranta, ktorého prenasledovali príslušníci zásahových zložiek.

Prozápadná opozícia obvinila bezpečnostné sily z toho, že na demonštrantov strieľali. Premiér Mykola Azarov to dnes odmietol s tým, že policajti nemajú pri sebe strelné zbrane. Ministerstvo vnútra podobne poprelo, že polícia počas krízy použila strelné zbrane.

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve medzitým oznámilo, že v reakcii na kroky podniknuté proti protestujúcim zrušilo v posledných dvoch mesiacoch víza "viacerým Ukrajincom, ktorí boli spojení s násilím". Konkrétne mená neuviedlo, dodalo však, že zvažuje ďalšie opatrenia voči zodpovedným za súčasné násilnosti.

Zásahové jednotky Berkut dnes ráno v centre Kyjeva, na Gruševského ulici, ktorá je ohniskom najnovších nepokojov, rozobrali časť barikád, ktoré tam demonštranti postavili. 

Agentúra AP informovala, že policajti pri tom zadržali niekoľko spomedzi mítingujúcich, ktorí skandovali heslá ako "Vrahovia" či "Sláva Ukrajine!". Okrem toho policajti, vyzbrojení obuškami, zhabali viacero kanistrov s neznámou chemikáliou, ktorá mala byť použitá proti bezpečnostným zložkám. 

Zásahové jednotky sa demonštrantov snažia vytlačiť z oblasti Gruševského ulice, tí sa však po krátkom čase opakovane vracajú a znova sa púšťajú do konfrontácie. Ukrajinský premiér Mykola Azarov dnes v reakcii na najnovší vývoj označil zradikalizovaných účastníkov protivládnych demonštrácií za "teroristov", ktorí ohrozujú životy radových občanov Kyjeva, a varoval, že "zločinecké"akcie demonštrantov budú potrestané. 

Násilné protesty trvajú už dva mesiace

Najnovšie zrážky vypukli po tom, ako sa polícia s použitím slzotvorného plynu pokúsila rozobrať stanový tábor demonštrantov, ale narazila na ich rozhodný odpor a útoky doma vyrobenými zápalnými fľašami. 

Dva mesiace trvajúce protivládne protesty, ktoré do Kyjeva prilákali desaťtisíce odporcov súčasnej vlády, sa začali vlani 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom. 

V čase, keď je Ukrajina blízko kolapsu, prezident Viktor Janukovyč 17. decembra v Moskve podpísal sériu zmlúv, vďaka ktorým získal Kyjev od Ruska pôžičku vo výške 15 miliárd dolárov a o tretinu nižšiu cenu plynu. Opozícia tieto dohody ostro kritizovala.

Novým impulzom pre masové a oveľa násilnejšie protesty bola séria kontroverzných zákonov, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament a podpísal ich aj prezident Viktor Janukovyč.

Perspektíva uzavretia dohody o ukončení konfliktu, a tým aj politickej krízy na Ukrajine je otázna po tom, ako sa Janukovyč v utorok osobne odmietol stretnúť s vodcami opozície, ktorí dostali pozvanie na rokovania o riešení napätej situácie. 

E. Kukan: Ukrajinská vláda sa zúfalo snaží zastaviť to, čo sa prirodzene vyvíja

Európsky parlament nemá iný nástroj, ako vplývať na ukrajinskú vládu, iba apelovať na vedúcich predstaviteľov, aby nadviazali dialóg s opozíciou a spoločne dospeli ku kompromisu pre riešenie súčasnej krízovej situácie na Ukrajine, domnieva sa slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ).

Kukan, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné záležitosti, po zverejnení správ o násilných stretoch medzi poriadkovými silami a demonštrantami v Kyjeve a o prvých obetiach týchto stretov, v rozhovore pre TASR uviedol, že europarlament veľmi pozorne sleduje každodennú situáciu na Ukrajine a s obavami mapuje zhoršujúci sa sled udalostí.

"Podpora európskej ceste Ukrajiny je veľmi silná, silnejšia ako hocikde inde v Európe. Občianske protesty nabrali taký rozmer, že vláda to musí brať do úvahy - a v tom je problém, že prezident Viktor Janukovyč postupuje tvrdo a nedemokraticky voči demonštrantom," zhodnotil situáciu Kukan.

Europoslanec pripomenul, že zákony, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament, drasticky a nedemokratickým spôsobom obmedzujú slobody občanov. Ako jeden z príkladov uviedol zákaz nosenia prilby na verejnosti, kvôli čomu úrady môžu "vinníkov" posadiť na 15 dní do väzenia.

"To je zúfalý pokus zastaviť to, čo sa prirodzeným vývojom začalo a vzniklo,"opísal Kukan situáciu na Ukrajine, ktorá podľa jeho slov nastala po tom, ako vláda odmietla na vilniuskom summite podpísať asociačnú dohodu s EÚ.

Slovenský poslanec pripomenul, že Európsky parlament veľmi silno apeluje - viac nemôže urobiť - na Janukovyča, aby vstúpil do rokovaní s demonštrantami, pretože jedine politickým dialógom a dohodou sa dá riešiť krízová situácia. 

"Žiadne drastické zákony, žiadne brutálne zásahy polície proti demonštrantom situáciu nevyriešia, ale iba zhoršia," konštatoval Kukan. A dodal, že je aj v záujme ukrajinského prezidenta a vlády, aby sa dohodli a dosiahli nevyhnutný kompromis pre stabilizáciu pomerov v krajine. Zrážky a násilné činy podľa jeho slov nevedú nikam.

V utorok sa pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli konalo podujatie na podporu proeurópskych ambícií ukrajinských demonštrantov. Túto akciu podporila známa ukrajinská speváčka Ruslana. 

Podľa Kukana aj takéto mediálne "nátlakové" akcie na inštitúcie EÚ znamenajú, že proeurópska orientácia je silná a Ukrajinci chcú, aby únia nepoľavovala v diplomatickom nátlaku na vládu v Kyjeve a aby krízu riešila pokojným spôsobom.

Sme šokovaní vývojom situácie na Ukrajine, vyhlásil premiér Fico

Premiér Robert Fico, ako aj celá vláda, sú šokovaní vývojom situácie na Ukrajine. "Je to naša susedná krajina, s ktorou máme veľmi veľa spoločného, a považujeme za absolútne neprijateľnú smrť troch demonštrantov po zásahu ozbrojených zložiek," uviedol premiér po dnešnom výjazdovom rokovaní kabinetu v Šenkviciach.

Zároveň apeloval na všetkých aktérov protestov, aby sa zdržali akéhokoľvek násilia. "Rovnako vyzývame ukrajinské orgány a všetkých zainteresovaných, aby rešpektovali právo občanov na zhromaždenie," adresoval Fico vrcholným predstaviteľom krajiny.

Podľa neho nie silová konfrontácia, ale dialóg s protestujúcimi a opozíciou vedie k vyriešeniu napätej situácie."Chceme varovať pred podniknutím takých krokov, ktoré by znamenali ďalšiu eskaláciu napätia, násilia a znemožnili vyriešenie situácie za rokovacím stolom," zdôraznil.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

DNES - 6:13Zahraničné

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou.

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

DNES - 6:11Zahraničné

Prvé vyšetrovanie zo strany libanonských úradov v súvislosti s výbuchmi komunikačných zariadení v krajine preukázalo, že explozíva boli do týchto zariadení nastražené ešte predtým, než sa dostali do Libanonu.

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

DNES - 6:08Zahraničné

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste.

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

VČERA - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".