• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
13°Bratislava

Obama chce, aby marihuana zostala nezákonná

  • 6:19 23.01.2014
  • WASHINGTON
Obama chce, aby marihuana zostala nezákonná

Barack Obama chce, aby marihuana zostala vo federálnom americkom zákone naďalej nezákonná, súčasne však chcel, aby bol tento zákon uplatňovaný spravodlivo, citovala ho tlačová agentúra DPA.

Hovorca amerického Bieleho domu dnes objasňoval Obamove tohtotýždňové vyjadrenie pre časopis New Yorker, že fajčenie marihuany nie je o nič nebezpečnejšie ako požívanie alkoholu. Jay Carney povedal, že prezident Barack Obama chce, aby marihuana zostala vo federálnom americkom zákone naďalej nezákonná, súčasne však chcel, aby bol tento zákon uplatňovaný spravodlivo, citovala ho tlačová agentúra DPA.

Obama si za svoje slová vyslúžil kritiku od protidrogových skupín ako je skupina vedená bývalým kongresmanom Patrickom Kennedym, ktorý sám bojoval s drogovou závislosťou. Kennedy vyzval Obamu, aby zvážil výsledky výskumu, ktoré ukazujú škodlivosť účinkov marihuany a upozornil ho, že marihuana dnes je "oveľa silnejšia" ako marihuana, ktorú fajčila Obamova generácia v mladosti.

Carney povedal, že Obama nezmenil svoj postoj z roku 2010, kedy Biely dom konštatoval, že marihuana by nemala byť vo federálnom zákone legalizovaná. 

Čítajte: Marihuana je podľa Obamu zlo, nie však horšie ako alkohol

Podľa hovorcu sa Obama v časopise New Yorker pokúšal zdôrazniť, že je nespravodlivé, ak "deti zo strednej triedy nie sú zatvorené za fajčenie drogy, ale chudobné deti áno". "Je oveľa pravdepodobnejšie, že afroamerické a latinskoamerické decká budú chudobné a nebudú mať možnosti a podporu, aby sa vyhli neprimerane prísnym trestom," povedal prezident časopisu New Yorker.

Carney zdôraznil, že Obama označil fajčenie marihuany za zlozvyk a svojim dcéram povedal, že je to zlý nápad, strata času a nie je to príliš zdravé. O Obamovi je známe, že ako tínedžer fajčil marihuanu, netajil sa tým.

Prezident povedal časopisu, že tohtoročná legalizácia rekreačného užívania marihuany v amerických štátoch Colorado a Washington je významný "experiment". 

Na otázku reportérov, či chce, aby takéto experimenty pokračovali, Carney znova citoval prezidentove slová v rozhovore pre New Yorker: "Pre spoločnosť je dôležité, aby nenastala situácia, že veľká časť ľudí porušila niekedy zákon, ale potrestaných bolo iba niekoľko ... vybraných jedincov."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

Biely dom: Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe

DNES - 6:13Zahraničné

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou.

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

Explozíva do zariadení nastražili vraj ešte predtým, než sa dostali do Libanonu

DNES - 6:11Zahraničné

Prvé vyšetrovanie zo strany libanonských úradov v súvislosti s výbuchmi komunikačných zariadení v krajine preukázalo, že explozíva boli do týchto zariadení nastražené ešte predtým, než sa dostali do Libanonu.

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

Čečenský vodca Kadyrov obvinil Muska, že mu na diaľku vypol Cybertruck

DNES - 6:08Zahraničné

Ramzan Kadyrov, vodca ruskej Čečenskej republiky, obvinil vo štvrtok Elona Muska, že odstavil jeho vozidlo Tesla Cybertruck, ktoré podľa vlastných slov od miliardára dostal ešte v auguste.

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

VČERA - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".