• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
Bratislava

Paška rozvášnil opozíciu, zákaz pre novinárov zožal kritiku

  • 14:38 24.01.2014
  • BRATISLAVA
Paška rozvášnil opozíciu, zákaz pre novinárov zožal kritiku

Proti novým pravidlám práce novinárov v parlamente protestujú viaceré opozičné strany. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) hovorí o hrubom zásahu do demokratických princípov fungovania slovenskej spoločnosti.

Podľa poslanca Martina Poliačika Smer už stráca všetky zábrany. "Po tom, čo skoncentroval takmer všetku moc vo svojich rukách, zablokoval kontrolné inštitúcie a z parlamentu urobil slúžku PR marketingu svojho predsedu, sa teraz ide skrývať pred médiami, ktoré z podstaty svojej existencie majú kontrolovať každý krok volených zástupcov občanov. Namiesto toho, aby predseda parlamentu dbal na dodržiavanie pravidiel a reprezentatívne správanie zo strany svojich kolegov, ide ich pred ľuďmi skryť," povedal Poliačik.

Otvorený list od NOVY

Otvoreným listom predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD) proti rozhodnutiu obmedziť slobodu pohybu zástupcov médií v budove Národnej rady SR protestovali predstavitelia hnutia NOVA. „Rovnako sú neprijateľné sankcie, ktorými chcete postihnúť novinárov, ktorí, plniac si svoju novinársku prácu, zaznamenajú niečo, čo nemusí byť po vôli niektorého z poslancov,“ napísali predstavitelia NOVA.

Štvorica autorov otvoreného listu argumentuje, že v minulosti sa práve vďaka novinárom podarilo odhaliť podvodné podpisovanie poslanca na prezenčnej listine. „Nie sú to novinári, ktorí dávajú zámienky pre vznik škandálov. Sú to poslanci a ich správanie. Či už v prípadoch, keď sú pod vplyvom alkoholu, klamú, alebo keď nevedia vysvetliť svoje správanie či kauzy,“ dodali.

Poslanci majú podľa nich v budove parlamentu dostatočne veľa priestorov, kde môžu tráviť čas v prípade, že si neželajú komunikovať s médiami. „Preto Vás žiadame, aby ste neodkladne zrušili svoje rozhodnutie a vrátili podmienky pre výkon novinárskej profesie na úroveň vyspelých demokratických krajín,“ píše sa v závere otvoreného listu, ktorý podpísali Gábor Grendel, Daniel Krajcer, Jana Žitňanská a Robert Žitňanský.

Svoju nespokojnosť s novými pravidlami vyjadrili aj poslanci z klubu OĽaNO. Obmedzovanie podmienok práce novinárov v parlamente poslanci z hnutia odmietajú. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Búria sa SNS aj Čarnogurský

S pohoršením prijala správu o obmedzení slobody pohybu a činnosti novinárov v parlamente aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). Najnovšie zákazy pre zástupcov médií v parlamente podľa šéfa národniarov Andreja Danka zaváňajú obmedzením slobody tlače a návratom do čias pred nežnou revolúciou.

Svoju nespokojnosť vyjadril tiež občiansky kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský. Pavol Paška podľa neho posunul historicky Slovensko o krok späť. "Paška obmedzením pohybu novinárov v budove NR SR názorne ukázal, ako to bude vyzerať pod vládou jednej strany," reagoval Čarnogurský.

Šéfka syndikátu vidí v obmedzenom vstupe problém

Predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Tamara Valková považuje v súvislosti s novými pravidlami pre zástupcov médií v NR SR za najzásadnejšie to, že novinári budú mať istým spôsobom obmedzený vstup do rokovacích priestorov výborov NR SR.

Vstup či ich opustenie sú podľa nových pravidiel možné len v sprievode oprávnenej osoby. Ako ďalej Valková povedala pre agentúru SITA, hocikedy sa môže stať, že oprávnená osoba nebude prítomná a tak nebudú mať novinári prístup na rokovania výborov a teda ani prístup k informáciám.

"Rokovania výborov ako aj samotného parlamentu sú verejné, budova je takisto verejný priestor, kam by mali mať prístup nielen novinári, ale samozrejme aj verejnosť," uviedla.

V súvislosti s pohybom novinárov po budove Národnej rady SR upozornila Tamara Valková na fakt, že v prípade jednotlivých členských štátov EÚ majú poväčšine novinári po budove voľný pohyb. Samozrejme okrem vyhradených miestností, režimových pracovísk či kancelárií, dodala.

Akreditácie pre novinárov v štátoch EÚ bývajú podľa jej slov permanentné a dočasné. "Permanentné bývajú väčšinou na rok, dočasné na kratší čas, ktorý je vecou dohody," vysvetlila. Slovenský syndikát novinárov napíše Kancelárii NR SR list, v ktorom bude žiadať o stretnutie a vykonzultovanie si týchto problémov, uzavrela Valková.

Obmedzenia, ktoré pripravili pre novinárov v parlamente

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Redakcie budú môcť mať v národnej rade už len obmedzený počet akreditovaných ľudí – audiovizuálne redakcie šesť zástupcov, tlačené periodiká troch ľudí, tlačové agentúry päť zástupcov a webové denníky troch ľudí, pričom v týchto počtoch sú zahrnutí redaktori aj technickí pracovníci.

Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. Zakázané bude fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré budú na stoloch poslancov. Akreditovaní novinári sa majú zdržiavať len v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne.

Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestnosti, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania.

Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narúšal činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí, napádal by pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod či príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.