• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
Bratislava

V obciach si volili nových starostov, dve voľby zrušili

  • 10:26 26.01.2014
  • BRATISLAVA
V obciach si volili nových starostov, dve voľby zrušili

Obyvatelia 21 obcí v šiestich samosprávnych krajoch si v sobotu 25. januára volili nových starostov v doplňujúcich voľbách. Pôvodne mali starostov voliť v 23 obciach, v obci Lackov v okrese Krupina a Harakovce v okrese Levoča však nikto o kreslo starostu neprejavil záujem.


Najviac spomedzi novozvolených starostov bolo nezávislých, ktorí obsadia starostovské stoličky v ôsmich obciach. Nominanti strany Smer-SD zvíťazili v štyroch obciach, v troch obciach vyhrali vo voľbách nominanti SMK. Medzi novými starostami je 18 mužov a tri ženy.

V Prešovskom kraji si občania zvolili starostov štyroch obcí. V Hendrichovciach v okrese Prešov bude starostom Martin Martaus (KDH), vo Vyšnej Jedľovej v okrese Svidník zvíťazil Miroslav Čepan (nezávislý), v Kvakovciach v okrese Vranov nad Topľou Ján Tutko (nezávislý) a v Makovciach v okrese Stropkov Ján Ďuk (SNS).

V Trenčianskom kraji si obyvatelia zvolili nového starostu v dvoch obciach. Obec Liešťany v okrese Prievidza povedie mechanik Ľubomír Noska (nezávislý). V Hrašnom v okrese Myjava zvíťazil zastupujúci starosta obce Vladimír Stančík za stranu Smer-SD.

Nových starostov si v doplňujúcich voľbách v Nitrianskom kraji zvolili v troch obciach - v Bátovciach, Farnej a v Lovciach. V obci Lovce v Zlatomoraveckom okrese zvíťazil František Richter (Smer-SD), v Bátovciach v Levickom okrese sa stal staronovým starostom Jaroslav Kurej (nezávislý) a v obci Farná v Levickom okrese si ľudia zvolili novú starostku Vlastu Csomorovú (SMK).

V Trnavskom kraji sa stal starostom Zlatých Klasov v okrese Dunajská Streda podnikateľ a doterajší zástupca starostu Ottó Csicsay (SMK – MKP).

V Žilinskom kraji si v sobotňajších doplňujúcich voľbách zvolili troch nezávislých a troch straníckych starostov - jedného kandidáta za SaS, jedného z radov SNS a jedného nominanta strany Nová väčšina - Dohoda. Terchovú v okres Žilina povedie nominant SaS Milan Laurenčík, starostkou Demänovskej doliny v okrese Liptovský Mikuláš sa stala pedagogička Ľubomíra Klepáčová (nezávislá), v Štefanove nad Oravou v okres Tvrdošín vyhral zastupujúci starosta Ivan Maťuga (nezávislý). Obec Hôrky v Žilinskom okrese povedie nominantka strany Nová väčšina - Dohoda Erika Mojáková, v Ďanovej v okrese Martin vyhral zastupujúci starosta Miroslav Ďanovský (nezávislý) a obec Ľubeľa v okrese Liptovský Mikuláš povedie nominant SNS Erik Gemzický.

Nových starostov má aj päť obcí v Košickom kraji. V košickej mestskej časti Vyšné Opátske zvíťazil Viktor Mikluš, ktorý kandidoval ako nezávislý. V Košickej Belej v okrese Košice okolie je novým starostom Jozef Petkáč, ktorý kandidoval za KDH. Doplňujúce voľby sa konali aj v obci Vajkovce v okrese Košice okolie, kde starosta zomrel. O post starostu sa uchádzal jediný kandidát Dušan Gašpar, nominant stany Smer-SD. V obci Bačkov v okrese Trebišov vyhral doplňujúce voľby kandidát strany Smer-SD Jozef Nemčík a v obci Vojka v rovnakom okrese sa stal starostom Ján Kajla (SMK).

Kedy sa opakuje voľba starostu?

Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí hovorí o viacerých dôvodoch na vyhlásenie nových volieb. Predseda NR SR ich vyhlási, ak sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby podľa zákona, ak Ústavný súd SR vyhlási voľby za neplatné alebo zruší výsledok volieb.

Voľby sa zopakujú tiež v prípade, že vo voľbe starostu obce alebo primátora mesta dostali kandidáti rovnaký počet hlasov. Nové voľby sa napokon konajú i v prípadoch uvoľnenia poslaneckého postu, na ktorý nie je náhradník a tiež po uvoľnení funkcie starostu či primátora.

Funkciu starostu v obciach, kde nezvolili starostu alebo kde Ústavný súd SR vyhlásil komunálne voľby starostu za neplatné či starostovi zanikol mandát, by mal zastávať zástupca starostu. Zástupca starostu plní úlohy starostu až kým starosta zvolený v nových voľbách nezloží sľub.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.