• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

V4 odsúdila násilie na Ukrajine, Fica znepokojujú radikáli

  • 16:28 30.01.2014
  • BRATISLAVA
V4 odsúdila násilie na Ukrajine, Fica znepokojujú radikáli

O napätej situácii na Ukrajine v stredu mimoriadne rokovali aj predsedovia vlád Visegrádskej skupiny (V4). Zhodli sa pritom na tom, že ukončenie násilných demonštrácií je aj v ich záujme, keďže Ukrajina susedí s troma členskými štátmi stredoeurópskeho zoskupenia.


Potreba európskej cesty

Rokovanie sa uskutočnilo v Budapešti za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, jeho poľského partnera Donalda Tuska, čerstvého českého premiéra Bohuslava Sobotku a slovenského premiéra Roberta Fica.

"Veci sú teraz vážnejšie. Všetko, čo sa deje na Ukrajine, sa týka aj našich krajín," povedal na brífingu v Budapešti maďarský premiér Orbán. Ako dodal jeho poľský kolega Tusk, Ukrajina by si mala "vybrať európsku cestu".

"Odsudzujeme násilie. A tvrdíme, že násilie nemôže viesť k násiliu a nemôže naň existovať žiadny legitímny dôvod," doplnil ho slovenský premiér Fico. "Vyslovujeme veľké znepokojenie nad úlohou, ktorú na Ukrajine zohrávajú radikálne skupiny," dodal. Fico zároveň zdôraznil, že "Ukrajina si svoje vnútorné záležitosti musí vyriešiť sama. Nie je možné viesť dialóg s radikálnymi skupinami," vyhlásil.

V4 situáciu na Ukrajine pozorne sleduje a minulý týždeň v tejto súvislosti spoločne odsúdila násilie páchané na demonštrantoch poriadkovou políciou. Zoskupenie tak reagovalo na správy, podľa ktorých si nepokoje v Kyjeve vyžiadali už aj obete.

Odstúpenie vlády

Ukrajinské bezpečnostné zložky od násilných stretov z 19. januára zadržali niekoľko desiatok aktivistov a podľa opozície tiež nesú zodpovednosť za smrť niekoľkých demonštrantov, čo však druhá strana odmieta uznať. Okrem zrušenia kontroverzných zákonov opozícia v utorok uspela i s ďalšou požiadavkou v podobe odstúpenia vlády na čele s Mykolom Azarovom, ktorého dočasne nahradil vicepremiér Serhij Arbuzov.

Vodca najsilnejšej opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenij Jaceňuk to následne v rozhovore pre televíznu stanicu 5 Kanal označil za "dôležitý, no neskorý" krok, zatiaľ čo líder strany UDAR Vitalij Kličko vyjadril očakávanie, že po Azarovovi odstúpi aj prezident Janukovyč. Do Kyjeva medzitým v súvislosti s krízou pricestovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

DNES - 21:21Zahraničné

Maďarsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie v pondelok aktivovala mechanizmus Integrované dojednania EÚ o politickej reakcii na krízu (IPCR).

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Vosveteit.sk