• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
23°Bratislava

O farbe Starého mosta hlasujú ľudia online, má tri varianty

  • 14:44 31.01.2014
  • BRATISLAVA
O farbe Starého mosta hlasujú ľudia online, má tri varianty

Bratislavčania môžu na internete hlasovať o farbe nového Starého mosta, ktorý v súčasnosti rekonštruujú.


Ľudia si na internetovej stránke mesta môžu vybrať z troch farebných alternatív, a to či chcú konštrukciu mosta zelenú, zeleno-sivú alebo sivú. Svoj názor môžu na internetovej stránke www.bratislava.sk vyjadriť do 17. februára. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Každá z farieb má svoj význam

Výsledky internetového hlasovania verejnosti potom vedenie mesta predloží bratislavským mestským poslancom, ktorí rozhodnú o definitívnej farbe konštrukcie Starého mosta. Mesto verejnosti ponúka na výber z troch variantov farebného riešenia mostnej konštrukcie.

Starý most mal v minulosti zelenú povrchovú úpravu, tzv. mostnú zeleň. Táto farba bola odolná voči poveternostným vplyvom i slnečnému žiareniu. Ako dodal Andrassy, zelená farba by mostu dodala historizujúci vzhľad a konzervatívny nádych.

Pri sivom farebnom prevedení by bolo zase poznať, že má Starý most novú konštrukciu. Kombinácia sivej a zelenej zvýrazní konštrukčné prvky mosta a vytvorí priestor pre zladenie mostnej konštrukcie s chodníkmi, osvetlením, lavičkami či drobnou architektúrou. Projektanti pri projektových prácach pracovali s 12 riešeniami, tri navrhované farby však podľa Andrassyho prelínajú históriu s budúcnosťou. "Každá alternatíva nadväzuje nielen na historický odkaz, ale tiež v sebe skrýva atmosféru pôvodného diela," priblížil.

Projekt bude stáť 60 miliónov

Starý Most v Bratislave začalo mesto rekonštruovať koncom minulého roka. Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most zrekonštruuje Združenie MHD - STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ.

Most pre verejnosť uzavreli 2. decembra 2013 a začali skladať starú konštrukciu. Novú konštrukciu plánuje konzorcium stavať na jar na petržalskom brehu Dunaja a odtiaľ ho potom budú vysúvať ponad koryto Dunaja. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH.

Mesto na projekt požiadalo o nenávratný finančný príspevok. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie - Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

DNES - 13:17Domáce

Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu (22. 9.) do Spojených štátov amerických na 79. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

DNES - 11:31Domáce

Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku sa výstrahy najvyššieho stupňa pred povodňami zmenili na druhostupňové.

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

DNES - 11:16Domáce

Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Hladina začala klesať, odborníci však očakávajú pomalý pokles.

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

DNES - 10:37Domáce

V nedeľu 22. septembra o 14. hodine a 43. minúte stredoeurópskeho letného času nastane jesenná rovnodennosť a na Slovensku, tak ako na celej severnej pologuli, nastane začiatok astronomickej jesene.

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

DNES - 10:16Domáce

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, v súčasnosti búrajú.