• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Ukrajinský prezident Janukovyč sa vráti v pondelok do práce

  • 18:23 02.02.2014
  • KYJEV
Ukrajinský prezident Janukovyč sa vráti v pondelok do práce

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa vráti do práce v pondelok po niekoľkých dňoch práceneschopnosti, uvádza sa v oznámení, ktoré dnes zverejnili na jeho webovej stránke.

Prezidentská kancelária vo štvrtok oznámila, že Janukovyč je práceneschopný vzhľadom na akútne dýchacie problémy. Vyvolalo to obavy, že sa sťahuje do úzadia v rámci prípravy vyhlásenia výnimočného stavu.

"Po podstúpení potrebnej liečby sa prezident Ukrajiny cíti dobre a jeho zdravotný stav je uspokojivý," citovala z dnešného oznámenia na jeho webovej stránke agentúra Reuters.

Politická kríza na Ukrajine vstupuje do tretieho mesiaca. Protestujúci žiadajúci odstúpenie Janukovyča sa dnes zišli na jednej z najväčších demonštrácii za posledné týždne. Na Námestie nezávislosti v Kyjeve ich prišlo približne 30.000, informovala agentúra AP.

Mučený aktivista odchádza z krajiny

Ukrajinský protivládny aktivista Dmytro Bulatov, ktorého podľa jeho slov minulý mesiac uniesli a mučili, podľa očakávania dnes opustí Ukrajinu. Uviedol to opozičný zákonodarca a podnikateľ Petro Porošenko pre ruskú tlačovú agentúru Interfax, na ktorú sa dovolávala agentúra DPA.

Aktivistu vyzdvihnú z nemocnice v metropole Kyjev, kde sa lieči, a odcestuje do členskej krajiny Európskej únie, kde bude v liečbe pokračovať. 

"Inak ho zadržia a zatvoria do cely. To by uškodilo jeho zdraviu," povedal Porošenko v nemeckom Mníchove na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii.

Bulatov (35) zmizol na osem dní a znovu sa objavil vo štvrtok 30. januára, so zmrzačenou a opuchnutou tvárou a ranami na rukách. Vyhlásil, že neznámi únoscovia ho zadržiavali v tmavej miestnosti a odrezali mu časť ucha. V sobotu ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Bulatova vyšetruje za jeho účasť na masových protivládnych protestoch, ktoré sa konajú na Ukrajine už od vlaňajšieho novembra.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Leonid Kožara prisľúbil svojmu nemeckému kolegovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi, že Bulatovovi povolia odchod z krajiny do EÚ. Steinmeier o tom informoval v sobotu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Lídri opozície ubezpečovali demonštrantov o hospodárskej pomoci Západu

Lídri ukrajinskej opozície, ktorí sa vrátili z bezpečnostnej konferencie v Mníchove do Kyjeva s deklarovanou podporou predstaviteľov EÚ a Západu, sa dnes prihovorili desaťtisícom demonštrantom na Námestí nezávislosti, ktorých ubezpečovali, že v prípade získania moci budú schopní zabezpečiť pre Ukrajinu zahraničnú hospodársku pomoc.

Predstavitelia opozície podľa agentúry Reuters zopakovali výzvu na úplnú zmenu vedenia krajiny s tým, že sa spoliehajú na medzinárodných sprostredkovateľov pri rokovaní so súčasnou vládou a na dohodu s ňou o ústavnom obmedzení prezidentských právomocí.

Líder opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko vyzval stúpencov opozície, aby vytvárali susedské hliadky s cieľom vytesniť z protestného hnutia násilnícke skupiny. "Demokratické sily by mali preniesť protesty z ulice do svojich miestnych samospráv," konštatoval v príhovore Kličko, ktorého citovala agentúra DPA.

"Náš zámer je vrátiť sa k ústave z roku 2004, rozdeleniu moci rovnomerne medzi prezidenta, parlament a vládu, a vytvorenie novej vlády, no najdôležitejšie pre vyriešenie krízy sú predčasné prezidentské i parlamentné voľby," povedal podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa Kličko zástupu okolo 50.000 demonštrantov.

Arsenij Jaceňuk, líder strany Vlasť (Baťkivščyna), vyzval úrady na prepustenie 116 zadržiavaných demonštrantov, ako aj expremiérky Julie Tymošenkovej, odsúdenej predsedníčky strany a na opätovné prehodnotenie súdnych procesov s ňou. Prezident Janukovyč v piatok podpísal zákon o prepustení demonštrantov, ale pod podmienkou, že protestujúci uvoľnia obsadené vládne budovy v Kyjeve i v regiónoch.

"Západným partnerom sme povedali, že potrebujeme skutočnú finančnú pomoc na to, aby sme Ukrajinu dostali z krízy. Ale, keď vravíme "my", tak máme na mysli ukrajinský ľud a ani cent nemôže ísť na Janukovyčov režim," povedal Jaceňuk podľa agentúry Reuters.

Protestujúci žiadajúci odstúpenie prezidenta Janukovyča sa dnes v Kyjeve zišli na jednej z najväčších demonštrácii za posledné týždne.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

DNES - 21:21Zahraničné

Maďarsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie v pondelok aktivovala mechanizmus Integrované dojednania EÚ o politickej reakcii na krízu (IPCR).

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Vosveteit.sk