• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
15°Bratislava

Štát môže prevziať kontrolu nad SPP a ovládnuť ceny plynu

  • 10:21 04.02.2014
  • BRATISLAVA
Štát môže prevziať kontrolu nad SPP a ovládnuť ceny plynu

Prevzatie 100-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) štátom už odobril aj Protimonopolný úrad SR (PMÚ). Ten schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní výlučnej kontroly Ministerstva hospodárstva SR (MH) nad SPP.

"Po vyhodnotení všetkých dostupných podkladov a informácií úrad vyhodnotil, že v dôsledku predmetnej koncentrácie nedôjde k značnému narušeniu účinnej súťaže a koncentráciu schválil," informoval protimonopolný úrad, ktorý nevidí problém ani v tom, že po získaní 100 % akcií materskej SPP štát ovládne kontrolu aj nad jej dcérskymi spoločnosťami Nadácia SPP, Ekofond, SPP CNG a SPP CZ. Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť.

Ďalší krok k prevzatiu je na strane štátu

Štát, ako 51-percentný akcionár v SPP, by sa mal najneskôr do konca júna rozhodnúť, či prevezme zvyšných 49 % akcií, ktoré ovláda firma Energetický a průmyslový holding (EPH).

Ako uviedol v decembrovom rozhovore pre agentúru SITA minister hospodárstva Tomáš Malatinský, štát ešte neprevzal stopercentný podiel v matke SPP, pretože sa snaží vyrokovať ešte výhodnejšie podmienky s ruským dodávateľom plynu, spoločnosťou Gazprom.

Okrem rokovaní s ruským plynárenským gigantom o revízii dlhodobej zmluvy o dodávkach plynu zabrzdil proces prevzatia akcií slovenského dominantného dodávateľa plynu aj ďalší fakt. Ide o vyriešenie otázky okolo zásob plynu.

Cenou je prevzatie celého dlhu

Kabinet Roberta Fica schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri 2013. Štát má v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu.

Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP by malo byť prevzatie celého dlhu, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácnosti. Kroky vlády sa nepozdávali opozičným poslancom, ktorí sa pokúsili odvolať Roberta Fica z postu premiéra. To sa im však nepodarilo.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom minulého roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a EDF, za 2,6 mld. eur. Začiatkom decembra sa objavili informácie, že zo spoločnosti EPH plánuje odísť podnikateľ Kellner. Ten chce predať svoj vyše 44-percentný podiel zvyšným akcionárom.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

VČERA - 19:01Ekonomické

Turisti, ktorí pricestujú do Benátok na jeden deň, budú musieť od nasledujúcej sezóny platiť vstupný poplatok v dvojnásobnej výške oproti sume, ktorá platila počas skúšobnej fázy.

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

VČERA - 18:22Ekonomické

Zákazníci by nápoj nemali konzumovať.

Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

Analytik uviedol, ako sa bude vyvíjať cena plynu na Slovensku

VČERA - 17:49Ekonomické

Ceny plynu sa môžu dostať aj na predkrízovú úroveň, no nie na Slovensku.

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

ZSSK: Zmena času z letného na stredoeurópsky sa dotkne troch nočných vlakov

VČERA - 17:12Ekonomické

Zmena času z letného na stredoeurópsky v noci zo soboty na nedeľu ovplyvní nočné vlaky.

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

Tomáš: Novela o sociálnych službách významne pomôže ľuďom odkázaným na opateru

VČERA - 12:59Ekonomické

Novela zákona o sociálnych službách, ktorú v stredu (23. 10.) schválila Národná rada SR, významne pomôže ľuďom odkázaným na dlhodobú starostlivosť.