• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Taliban rokuje s Pakistanom, tajne aj s hlavou Afganistanu

  • 12:17 04.02.2014
  • ISLAMABAD
Taliban rokuje s Pakistanom, tajne aj s hlavou Afganistanu

V pakistanskom Islamabade sa v utorok uskutočnia dlho očakávané rokovania medzi vládou a militantným hnutím Taliban. Pozorovatelia dúfajú, že obe strany na nich načrtnú "cestovnú mapu", ktorej výsledkom má byť prímerie.


Militanti zo zoskupenia Tahrík-i-Taliban bojujú v Pakistane od roku 2007, pričom ich cieľom je nastolenie ich interpretácie islamského práva šaríja na celom území krajiny. Operujú predovšetkým v pohraničnej oblasti s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení.

Premiér Naváz Šaríf svoj zámer rokovať s militantmi načrtol ešte minulý týždeň aj napriek početným útokom zo strany Talibanu. Premiér chce dať podľa vlastných slov mierovým rokovaniam s povstalcami ďalšiu šancu, pričom hnutie vyzval, aby pristúpilo na prímerie.

Pakistanská vláda čelí kritike, že dostatočne nereaguje na zintenzívnenie útokov, ktoré len od začiatku tohto roka pripravili o život najmenej 114 ľudí. Šaríf sa pri nástupe do funkcie v roku 2013 zaviazal ukončiť povstanie Talibanu prostredníctvom mierových rokovaní, keďže politickú dohodu považuje za kľúč k udržateľnému mieru v regióne po odchode medzinárodných jednotiek z Afganistanu v roku 2014.

S Talibanom rokuje aj afganský prezident

Afganský prezident Hámid Karzaj vedie tajné rokovania s hnutím Talibanom o prímerí. S odvolaním sa na nemenované afganské i západné zdroje to v utorok uviedol denník New York Times. Rozhovory, ktoré sa začali v novembri, boli zatiaľ údajne bez výsledkov.

Môžu byť však vysvetlením Karzajovho odmietavého postoja k podpisu Bilaterálnej bezpečnostnej dohody (BSA) so Spojenými štátmi, ktorá určuje podmienky zotrvania amerických vojakov v krajine aj po odchode bojových jednotiek v roku 2014. Taliban totiž pristupuje k tejto dohode značne negatívne. Karzaj vyhlásil, že dohodu pred aprílovými voľbami, v ktorých už nemôže kandidovať, nepodpíše, keďže dúfa, že ešte pred podpisom BSA sa mu podarí dosiahnuť pokrok v mierových rokovaniach s Talibanom.

Spojené štáty už niekoľkokrát vyzvali Karzaja, aby dohodu urýchlene podpísal, aby mohli naplánovať vojenskú misiu v Afganistane po roku 2014. Bez nej by USA a NATO museli stiahnuť z krajiny všetkých vojakov. Podľa dohody má v Afganistane aj po stiahnutí medzinárodných síl v roku 2014 zostať 10-tisíc až 15-tisíc zahraničných vojakov. Nepôjde však len o Američanov, ale aj príslušníkov z iných štátov vrátane moslimských. Medzinárodné jednotky majú mať najmä výcvikovú a podpornú úlohu. BSA má platiť najmenej do konca roka 2024.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

DNES - 13:55Zahraničné

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus.

Vosveteit.sk