• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.10.2024Meniny má Aurel
16°Bratislava

Strelec zo Zvolena si posedí dlhšie, musí zaplatiť odškodné

  • 12:40 05.02.2014
  • BANSKÁ BYSTRICA
Strelec zo Zvolena si posedí dlhšie, musí zaplatiť odškodné

Trest odňatia slobody na 23 rokov a štyri mesiace za vraždu troch bývalých spoločníkov vo zvolenskej firme TC Trade uložil v stredu odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 57-ročného Ivana Homolu.


Súd tým vyhovel prokurátorovi, ktorý prvostupňový trest 23 rokov považoval za mierny. Súd zároveň priznal príbuzným nemajetkové odškodnenie 120-tisíc eur. Predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu.

Vražedný útok Ivana Homolu na bývalých spoločníkov sa odohral vo štvrtok 22. novembra 2012 v priestoroch firmy TC Trade na Jesenského ulici vo Zvolene. Exkolegom vo firme, kde bol desať rokov konateľom, predložil požiadavku na finančné vysporiadanie. Požadoval vyplatenie tristotisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť aj na splátkovom kalendári.

Nemohli sa brániť

Keď ho razantne odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ kalibru 9 milimetrov a na každého vystrelil po tri rany. Každého zasiahol do srdca, pľúc a ďalších častí tela. Na mieste podľahli zraneniam 64-ročný Milan P., jeho 36-ročný syn Marián a 46-ročný Adolf P. z Banskej Bystrice. Prokurátor počínanie Ivana Homolu označil za popravu ľudí, ktorí sa nemohli brániť. Takéto domáhanie sa spravodlivosti označil za nemysliteľné, aj keď časťou verejnosti akceptované.

Po čine páchateľ vybral z pištole zásobník a so zbraňou odložil do kufríka, ktorý potom zamkol a zakódoval. Ostal na mieste činu a na tiesňové číslo oznámil, čo urobil. Skúmanie duševného stavu obvineného preukázalo, že Homola v čase skutku netrpel žiadnou duševnou chorobou. Znalci na pojednávaní však uviedli, že konal v afekte silnej zlosti. Vraždou bývalých spoločníkov vyvrcholili vzájomné nie najlepšie vzťahy z posledného obdobia medzi obžalovaným a zastrelenými.

Okresný súd v Banskej Bystrici uznal Homolu za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy na troch osobách, pričom jedna z nich bola vyššieho veku, teda chránená. Vymeral mu za to trest 23 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení. Nevyhovel návrhu na finančné odškodnenie príbuzných po obetiach streľby. Súd pri ukladaní trestu zohľadnil doterajší bezúhonný život obžalovaného a to, že sa priznal a čin oľutoval. Poukázal na zistenia znalcov, že Homola konal chladnokrvne, bol pri skutku príčetný a netrpel žiadnou psychickou chorobou.

Životy na roveň peňazí

Voči rozsudku prvostupňového súdu sa odvolal prokurátor, obžalovaný, jeho obhajca i poškodení. Prokurátorovi sa trest zdal nízky a tiež aj preto, že súd neprijal jeho návrh na uplatnenie nemajetkovej ujmy pre pozostalých v sume 120-tisíc eur. Súd obžalovaného zaviazal zaplatiť pozostalým iba pohrebné náklady. Obhajca naopak požadoval mimoriadne zníženie trestu s poukázaním na doterajší bezúhonný život obžalovaného a jeho priznanie, zdravotný stav a vek. Príbuzní požadovali priznanie nemajetkovej ujmy, pretože násilná smrť hlboko zasiahla do ich života.

Odvolací senát vyhovel iba prokurátorovi a pozostalým. Zvýšil trest odňatia slobody Homolovi na 23 rokov a štyri mesiace s tým, že 25 rokov nemohol uložiť, pretože bola prevaha poľahčujúcich okolností. V porovnaní s prvostupňovým senátom však uznal, že Homola konal s opovrhnutia hodnou pohnútkou, lebo tri ľudské životy postavil na roveň peňazí.

Prišla dcéra aj exmanželka

Obhajca Juraj Remšík navrhoval vzhľadom na priznanie a ďalšie poľahčujúce okolnosti mimoriadne znížiť trest pod hranicu 20 rokov. V tejto súvislosti poukázal na podanie Homolu, ktorý započítal dcére a manželke zavraždených pohľadávky v sume 300-tisíc eur. Podľa súdu išlo o úkon, ktorý v tejto veci nebolo možné akceptovať.

Homola ešte na prvostupňovom konaní opakovane oľutoval svoje konanie a ospravedlnil sa pozostalým. Vysvetlil, že s najstarším zavraždeným Milanom P. založili spoločnú firmu ako kamaráti a spolupracovníci z predošlého pracoviska. Neskôr však dohodnuté veci zo strany Milana P. prestali platiť, čo obžalovaný pociťoval ako veľkú nespravodlivosť, pretože on bol celý život čestný a nikomu neublížil.

Na odvolacom konaní boli prítomní pozostalí a tiež exmanželka a dcéra obžalovaného. Dcéra zavraždeného Milana P. pre médiá uviedla, že trest jej otca ani brata nevráti. A snaha Homolu o tzv. započítanie pohľadávok je podľa nej iba prázdne gesto, pretože žiaden majetok nemá, lebo ho pred vraždou previedol na dcéry.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

DNES - 17:48Domáce

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede.

Lekárske odborové združenie žiada zastavenie debaty o transformácii nemocníc a plnenie memoranda

Lekárske odborové združenie žiada zastavenie debaty o transformácii nemocníc a plnenie memoranda

DNES - 17:05Domáce

Lekárske odborové združenie žiada, aby vláda verejne deklarovala zastavenie debaty o transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Šutaj Eštok: Za rok sme ukončili vojnu v polícii a zastavili nelegálnu migráciu

Šutaj Eštok: Za rok sme ukončili vojnu v polícii a zastavili nelegálnu migráciu

DNES - 17:03Domáce

Najväčšími úspechmi rezortu vnútra za rok pôsobenia vo vláde sú ukončenie vojny v polícii a zastavenie nelegálnej migrácie.

Naď: Správa NKÚ o darovanom vojenskom materiáli Ukrajine je nekompletná

Naď: Správa NKÚ o darovanom vojenskom materiáli Ukrajine je nekompletná

DNES - 16:50Domáce

Slovensko za pomoc Ukrajine získalo doteraz majetok v hodnote 668,8 milióna eur, čo je viac ako Ukrajine darovalo.

Danko ocenil činnosť ministrov za SNS počas prvého roku vlády Roberta Fica

Danko ocenil činnosť ministrov za SNS počas prvého roku vlády Roberta Fica

DNES - 16:49Domáce

Líder národniarov a podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko ocenil činnosť ministrov za SNS počas prvého roku vlády Roberta Fica.