• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.12.2024Meniny má Adela
Bratislava

Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

  • 15:30 06.02.2014
  • Malinová
Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojité potešenie z húb. Najskôr keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov, či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni. Na snímke porcia zmrazených dubákov.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojaké potešenie z húb. Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

"Aj ja som v minulosti huby iba sušil, tak ako väčšina hubárov," vysvetľuje Vaš. "Stále som však chcel, aby sa mi podarilo, čo najlepšie uchovať ich chuť, vôňu a konzistenciu. Skúšal som ich konzervovať v soli, zalieval som ich do masti. Stále to však nebolo ono. Na rad prichádzalo ich zmrazovanie. Nakrájal som ich na plátky, dal do mikroténových vreciek a vložil do mrazničky. Po rozmrazení však z nich bola nevzhľadná kaša. Potom som skúsil zamraziť celé plodnice. A to sa mi už niekoľko rokov osvedčuje. Samozrejme, najskôr ich treba v lese nájsť. Keď ich v košíku prinesiem, povyberám tie najkrajšie, nepoškodené červíkmi, dôkladne ich očistím metličkou a nožíkom aj poutieram utierkou. Potom ich v celosti vložím do mrazničky," hovorí hubár.

Rád prezrádza aj ďalší postup. "Keď sa manželka chystá uvariť hubovú polievku alebo roštenku na hubách, vyberiem z vrecka toľko húb, koľko bude potrebovať. V jednom vrecku totiž mám viacero plodníc aj viac druhov. I keď sú primrznuté k sebe, pomerne ľahko sa dajú oddeliť. Nenechám ich však úplne rozmraziť. Na chvíľku, na necelú minútku, ich dám do mikrovlnky. Potom ich osuším, poutieram a hneď krájam. Huby sú skutočne ako čerstvé, voňavé, pevné. Hneď ich musím dať do polievky alebo inak tepelne spracovať. Keď taký pekný, ešte zmrazený dubák držím v ruke, spomeniem si, kde som ho v hore našiel a po druhý raz sa na ňom pokochám. Niekedy si pozriem aj fotografiu, pretože si úlovky fotografujem. Zamrazené huby v celosti mi tak prinášajú dvojnásobnú radosť," dodáva Vaš, ktorý je dobrým znalcom húb i kandidátom na členstvo v Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V nedeľu treba počítať s víchricou, pozor najmä v týchto oblastiach

V nedeľu treba počítať s víchricou, pozor najmä v týchto oblastiach

VČERA - 18:55Domáce

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého a druhého stupňa.

Zlodeji ukradli auto kuriérovi s tovarom za asi 45.000 eur

Zlodeji ukradli auto kuriérovi s tovarom za asi 45.000 eur

VČERA - 18:14Domáce

Vyšetrovateľ spracoval návrh na väzobné stíhanie obvinených.

Vlak na železničnom priecestí vrazil do auta

Vlak na železničnom priecestí vrazil do auta

VČERA - 16:50Domáce

V aute sa nachádzali dve osoby.

Pátranie po mladíkovi sa skončilo tragicky

Pátranie po mladíkovi sa skončilo tragicky

VČERA - 15:58Domáce

Polícia ukončila pátranie po 19-ročnom Bogdanovi, zúčastnili sa ho aj dobrovoľníci.

Boli medzi obeťami v Nemecku aj Slováci? Ministerstvo informuje

Boli medzi obeťami v Nemecku aj Slováci? Ministerstvo informuje

VČERA - 15:53Domáce

Slovenský zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými zložkami.