• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
24°Bratislava

Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

  • 15:30 06.02.2014
  • Malinová
Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojité potešenie z húb. Najskôr keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov, či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni. Na snímke porcia zmrazených dubákov.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojaké potešenie z húb. Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

"Aj ja som v minulosti huby iba sušil, tak ako väčšina hubárov," vysvetľuje Vaš. "Stále som však chcel, aby sa mi podarilo, čo najlepšie uchovať ich chuť, vôňu a konzistenciu. Skúšal som ich konzervovať v soli, zalieval som ich do masti. Stále to však nebolo ono. Na rad prichádzalo ich zmrazovanie. Nakrájal som ich na plátky, dal do mikroténových vreciek a vložil do mrazničky. Po rozmrazení však z nich bola nevzhľadná kaša. Potom som skúsil zamraziť celé plodnice. A to sa mi už niekoľko rokov osvedčuje. Samozrejme, najskôr ich treba v lese nájsť. Keď ich v košíku prinesiem, povyberám tie najkrajšie, nepoškodené červíkmi, dôkladne ich očistím metličkou a nožíkom aj poutieram utierkou. Potom ich v celosti vložím do mrazničky," hovorí hubár.

Rád prezrádza aj ďalší postup. "Keď sa manželka chystá uvariť hubovú polievku alebo roštenku na hubách, vyberiem z vrecka toľko húb, koľko bude potrebovať. V jednom vrecku totiž mám viacero plodníc aj viac druhov. I keď sú primrznuté k sebe, pomerne ľahko sa dajú oddeliť. Nenechám ich však úplne rozmraziť. Na chvíľku, na necelú minútku, ich dám do mikrovlnky. Potom ich osuším, poutieram a hneď krájam. Huby sú skutočne ako čerstvé, voňavé, pevné. Hneď ich musím dať do polievky alebo inak tepelne spracovať. Keď taký pekný, ešte zmrazený dubák držím v ruke, spomeniem si, kde som ho v hore našiel a po druhý raz sa na ňom pokochám. Niekedy si pozriem aj fotografiu, pretože si úlovky fotografujem. Zamrazené huby v celosti mi tak prinášajú dvojnásobnú radosť," dodáva Vaš, ktorý je dobrým znalcom húb i kandidátom na členstvo v Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

DNES - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

DNES - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

DNES - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.