• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 27.10.2024Meniny má Sabína
14°Bratislava

Slovenskí zjazdoví lyžiari majú premiéru, Žampa si to užije

  • 7:34 14.02.2014
  • ČERVENÁ POĽANA
Slovenskí zjazdoví lyžiari majú premiéru, Žampa si to užije

Po viacerých tréningoch zjazdu v piatok absolvujú svoju olympijskú premiéru slovenskí reprezentanti Adam Žampa a Matej Falat.


Dovedna s Martinom Bendikom, ktorý už na ZOH 2014 v Soči štartoval v zjazde, zabojuje trio Slovákov o čo najlepšie umiestnenie v mužskej superkombinácii. Obhajcom zlata z Vanncouveru 2010 je Američan Bode Miller. Zjazd je na programe o 10.00 h miestneho času (7.00 h SEČ), jedno slalomové kole sa začne o 15.30 h (12.30 h SEČ).

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť ----------> TU

Súvisiace:

Cibulková kritizuje odborníkov na všetko, zastala sa Bendíka

Žampa sa cíti super

"Cítim sa super, treba zatiaľ zaklopať. Bude to náročný zjazd na nohy aj celé telo, ale na to bolo treba myslieť v príprave. A ja sa cítim pripravený," napísal Adam Žampa po piatkovom poslednom tréningu zjazdu. Obsadil v ňom 20. miesto s odstupom 2,86 s za najrýchlejším Čechom Ondřejom Bankom. Ako sa cítil na trati?

"V hornej časti mi to vyšlo, v strednej prišlo zaváhanie a v skokoch som lietal príliš ďaleko. To treba do pretekov ešte upraviť. Čo sa týka trate, dúfam, že vydrží pri tomto oteplení. Počas pretekov by malo byť aj nad 10 stupňov Celzia. Dnes to držalo, len dopady skokov sú trochu mäkšie," referoval Žampa.

Aj organizátori si zrejme uvedomili, že počasie môže robiť pretekárom na trati problémy, preto pôvodný štart superkombinačného zjazdu posunuli o hodinu dopredu na 7.00 h SEČ. Žampa v tejto sezóne štyrikrát bodoval v pretekoch Svetového pohára, z toho dvakrát v superkombinácii. Vo Wengene bol dvadsiaty deviaty a v Kitzbüheli sedemnásty. Na čo si trúfa v stredisku Roza Chutor v Červenej Poľane?

"Budem si tie preteky užívať, ale pôjdem určite naplno od štartu až do cieľa. Pôjde mi predsa o čo najlepší výsledok. Nielen však v superkombinácii, ale všetkých disciplínach, v ktorých nastúpim," dodal Žampa.

Favoriti sú jasní

Favoritmi superkombinácie budú Američania. Veľkým súperom obhajcu Millera v boji o najcennejší kov bude jeho krajan Ted Ligety, ktorý v tejto disciplíne zvíťazil pod piatimi olympijskými kruhmi v Turíne 2006, ale vyhral aj v tejto sezóne vo Wengene. Ak uspeje jeden z týchto Američanov, stane sa prvým mužským športovcom, ktorý získa superkombinačné zlato viac ako raz. "Verím, že v zjazde získam dostatočný náskok na špecialistov slalomárov," povedal po štvrtkovom tréningu Miller.

Ak zvíťazí Ligety, bude len tretím pretekárom, ktorý bude mať na svojom konte aspoň tri tituly zo ZOH a majstrovstiev sveta - doteraz sa to podarilo Nórovi Kjetilovi Andrému Aamodtovi (4 tituly) a Marcovi Girardellimu (3) z Luxemburska.

Na túto métu sa môže dotiahnuť v prípade triumfu aj nórsky pretekár Aksel Lund Svindal, ktorý je svetovým šampiónom v superkombinácii z rokov 2009 a 2011. Skúsený Nór sa navyše môže stať tretím mužom olympijskej histórie, ktorý získa zlato v štyroch disciplínach. Na svojom konte má totiž úspechy v zjazde, super G a obrovskom slalome. Bez šancí na medailu nie je ani veterán z Chorvátska Ivica Kostelič, ktorý na predchádzajúcich dvoch ZOH bral striebro.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

20:39 30.08.2024Športové

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom druhom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026.

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.