• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
10°Bratislava

Atlas rómskych komunít vyjde už v marci

  • 16:11 17.02.2014
  • BRATISLAVA
Atlas rómskych komunít vyjde už v marci

Dokument zmapuje geografické rozmiestnenie obcí a miest s rómskou komunitou.

Rómska osada v Richnave

Publikácia Atlas rómskych komunít 2013 vyjde v komplexnej verzii v prvej polovici marca. Cieľom tohto monitoringu je najmä identifikovať najviac znevýhodnené obce s prítomnosťou rómskej komunity, do ktorých môžu byť cielene nasmerované príslušné rozvojové intervencie.

Ako TASR informoval Daniel Škobla z Regionálneho centra Rozvojového programu OSN pre Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov v Bratislave (UNDP), atlas mapuje geografické rozmiestnenie obcí a miest s rómskou komunitou, typy koncentrácie a početnosť rómskej komunity. "Atlas prináša zistenia o životných podmienkach Rómov z hľadiska infraštruktúry, napojenia na inžinierske siete, dostupnosti služieb, školských zariadení a možností vzdelávania,"informoval Škobla. Materiál sa venuje aj oblasti majetkovoprávnych vzťahov k pozemkom, na ktorých žijú rómske komunity i možnostiam využitia komunitných, hygienických a pastoračných centier. Atlas si všíma aj záujem a prístup ku kultúrnym a športovým aktivitám i občiansku a politickú participáciu Rómov.

Prvé zistenia Atlasu rómskych komunít publikovali v septembri 2013. Rómovia na Slovensku podľa nich tvoria 7,45 percenta celkovej populácie, v krajine ich žije viac ako 400.000. Približne tri štvrtiny rómskej komunity žijú v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

Takmer polovica z rómskej populácie (46,5 percenta) žije rozptýlená medzi majoritou. V obciach žije necelých 13 percent Rómov, naopak mimo obce, v oddelených osadách žije 17 percent Rómov. Priemerná vzdialenosť segregovanej komunity od obce je 900 metrov, najdlhšia vzdialenosť je sedem kilometrov.

Už pri zverejnení predbežných zistení chválil materiál splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. "Považujem, ho za veľmi dôležitý dokument, ktorý doteraz najlepšie pomenúva východiskovú situáciu," zdôraznil Pollák.

Na projekte Atlasu rómskych komunít okrem UNDP a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity spolupracovalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Združenie miest a obcí Slovenska a Prešovská univerzita.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.