• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Český súd poslal Petra Kramného do väzby

  • 9:20 20.02.2014
  • Karviná
Český súd poslal Petra Kramného do väzby

Kramný je obvinený z vlaňajšej vraždy svojej manželky a dcéry na dovolenke v egyptskom letovisku Hurghada.

Článok bol aktualizovaný 12:44 hod.

Súd v moravskosliezskom meste Karviná poslal dnes do väzby Petra Kramného, ktorý je obvinený z vlaňajšej vraždy svojej manželky a dcéry na dovolenke v egyptskom letovisku Hurghada. Sudkyňa zdôvodnila väzbu hroziacim nebezpečenstvom úteku a ovplyvňovaním svedkov. Kramný bol pri rozhodovaní prítomný a dlho vypovedal. Českí kriminalisti zadržali Kramného tento týždeň, viac ako pol roka po smrti jeho ženy a dcéry.

Informácie priniesli spravodajské servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Sudkyňa začala rozhodovať dnes už o 5.00 h SEČ. Pojednávanie za zatvorenými dverami nariadila na takú skorú rannú hodinu, pretože neskôr mala naplánované iné prípady. O väzbe Kramného rozhodla takmer po štyroch hodinách, okolo 08.30 h SEČ.

"Pojednávanie trvalo dlho, pretože Kramný sa rozhodol vypovedať," uviedol štátny zástupca (prokurátor) Vít Legerský. Otázku, či sa 35-ročný Kramný k činu priznal, odmietol komentovať."Vypovedal však spôsobom, ktorý ma neprekvapil," dodal Legerský.

Obvinený si proti rozhodnutiu o väzbe podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd. Sťažnosť však nemá odkladný účinok, a tak polícia Kramného zo súdu odviezla priamo do väzby.

Polícia predvolala Kramného v pondelok 17. februára len na vypočúvanie, to nakoniec vyústilo až do utorkového zadržania a obvinenia z vrážd. Šéf moravskosliezskej polície uviedol, že policajti pôvodne chceli, aby im Kramný objasnil niektoré veci.

Nevylučuje sa ani doživotie

Ak bude Kramný za dvojnásobnú vraždu skutočne odsúdený, hrozí mu 15-20 rokov väzenia. Priťažujúcou okolnosťou môže byť počet vrážd a smrť dieťaťa. Nemožno preto vylúčiť ani výnimočný trest 20-30 rokov, prípadne doživotie.

Kramného žena (36) a osemročná dcéra zomreli na otravu vlani 30. júla na dovolenke v hotelovej izbe v známom egyptskom letovisku Hurghada. Egyptská polícia podozrievala z úmrtí Kramného, ktorý sa z tohto dôvodu nemohol až do konca októbra vrátiť do Českej republiky. Z vrážd ho však nakoniec neobvinila.

Kramný tvrdil, že v žiadnom prípade nenesie vinu za úmrtie manželky a dcéry. Vyhlásil, že mali žalúdočné problémy a ráno ich našiel mŕtve.

Egyptskí policajti uzavreli vyšetrovanie na konci minulého roka, ich českí kolegovia však ešte koncom januára nemali informáciu o tom, s akým záverom. 

Súbežne s egyptskými úradmi viedla vlastné vyšetrovanie aj česká polícia. Kramný v polovici januára vypovedal na detektore lži, výsledok z neho však podľa úradov nezohral nijakú úlohu. "Na základe poznatkov získaných na území Českej republiky sme sa rozhodli pre obvinenie," vysvetlil moravskosliezsky policajný riaditeľ Tomáš Kužel, ktorého citovali weby Novinky.cz a iDNES.cz.

Kužel dodal, že dôkazy pokladá za presvedčivé. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

DNES - 21:21Zahraničné

Maďarsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie v pondelok aktivovala mechanizmus Integrované dojednania EÚ o politickej reakcii na krízu (IPCR).

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Vosveteit.sk