• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Parlament zbavil Janukovyča funkcie, voľby stanovil na koniec mája

  • 16:54 22.02.2014
  • KYJEV
Parlament zbavil Janukovyča funkcie, voľby stanovil na koniec mája

Termín predčasných prezidentských volieb stanovili poslanci na 25. mája tohto roku.

Ukrajinský parlament odvolal dnes z funkcie prezidenta Viktora Janukovyča a stanovil termín predčasných prezidentských volieb na 25. mája tohto roku. 

Celkovo 328 zo 450 poslancov ukrajinského parlamnentu rozhodlo, že Viktor Janukovyč už ďalej nemôže vykonávať svoje ústavné právomoci, oznámila agentúra Reuters.

Po schválení návrhu prítomní poslanci vstali, začali tlieskať a spievali národnú hymnu, uviedla agentúra DPA.

Nový šéf vnútra

Poslanci ukrajinského parlamentu dnes na svojom mimoriadnom zasadaní zvolili za dočasného ministra vnútra poslanca opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Arsena Avakova. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Avakov je blízkym spolupracovníkom a spojencom bývalej premiérky Julie Tymošenkovej, ktorú dnes po vyše dvoch rokoch prepustili z väzenia. Svojej funkcie sa ujal po tom, čo poslanci v piatok odvolali z funkcie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, spojenca prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého okamžité odstúpenie parlament taktiež žiada.

V ďalšom hlasovaní parlament vyslovil nedôveru aj generálnemu prokurátorovi Viktorovi Pšonkovi. Odvolanie Zacharčenka a Pšonku si opozícia stanovila ako jednu z podmienok podpísania dohody s vládou o urovnaní krízy v krajine. 

Poslanci ďalej poverili svojho nového predsedu Oleksandra Turčynova, aby až do vymenovania novej vlády kordinoval činnosť exekutívy.

Odstúpil šéf parlamentu

Zo svojej funkcie odstúpil dnes údajne zo zdravotných dôvodov predseda ukrajinského parlamentu Volodymir Rybak. Informovala o tom agentúra DPA.

Za nového predsedu si poslanci následne zvolili Oleksandra Turčynova, blízkeho spolupracovníka bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

Turčynov je jedným z čelných predstaviteľov Tymošenkovej strany Vlasť (Baťkivščyna). Za jeho zvolenie hlasovalo 288 poslancov 450-členného parlamentu.

Ukrajinský parlament dnes od rána na mimoriadnej schôdzi rokuje o opozičnom návrhu rezolúcie žiadajúcej okamžité odstúpenie prezidenta Janukovyča.

Janukovyč nie je v zahraničí

Prezident Viktor Janukovyč sa stále zdržuje na území Ukrajiny, informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ ministerstva vnútra, ktorého citovala agentúra Reuters.

"(Prezident) je úplne v poriadku," uviedol zdroj."Je na Ukrajine." Na otázku, či sa prezident zdržuje v Kyjeve však zdroj odpovedať odmietol.

Jeden z lídrov opozície a predseda strany UDAR Vitalij Kličko dnes vša povedal, že Janukovyč opustil Kyjev a jedinou možnosťou sú predčasné voľby.

"Dnes opustil hlavné mesto," povedal Kličko na mimoriadnom zasadaní ukrajinského parlamentu, ktorý rokuje o opozičnom návrhu rezolúcie žiadajúcej Janukovyčovo okamžité odstúpenie.

Podľa Anny Hermanovej, poslankyne parlamentu blízkej Janukovyčovi, prezident odcestoval na návštevu Charkova.

Predstavitelia protivládnych síl uviedli, že majú pod kontrolou väčšinu vládnych budov v Kyjeve, vrátane sídla prezidenta, vlády a parlamentu. 

Pochybnosti o zákonnosti parlamentu 

Lídri prevažne rusky hovoriacich regiónov východnej časti Ukrajiny, ktorí sú lojálni prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, dnes spochybnili zákonnosť národného parlamentu, pričom vyhlásili, že sa ujímajú kontroly nad svojimi územiami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Myhajlo Dobkin, guvernér Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode krajiny, na stretnutí regionálnych lídrov v meste Charkov povedal: "Nechystáme sa na rozdelenie štátu. Chceme ho zachovať.

V uznesení, ktoré predstavitelia regiónov prijali na stretnutí, sa však píše: "Rozhodnutia prijaté ukrajinským parlamentom za takýchto okolností vyvolávajú pochybnosti o ich opodstatnenosti a zákonnosti."

Ďalej sa v ňom uvádza: "Orgány ústrednej moci sú paralyzované. Pokiaľ sa neobnoví ústavný poriadok a zákonnosť štátu, rozhodli sme sa prevziať zodpovednosť za zabezpečenie ústavného poriadku, zákonnosti, práv občanov a ich bezpečnosť na našich územiach."

Budovu v Charkove, kde poslanci rokujú, chráni polícia. Niekoľko stoviek proruských demonštrantov na nich pokrikuje, uviedla BBC.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

DNES - 13:55Zahraničné

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus.

Vosveteit.sk