• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 23.11.2024Meniny má Klement
Bratislava

Päť zdravotných výhod konzumácie rajčín

  • 18:00 26.02.2014
  • BRATISLAVA
Päť zdravotných výhod konzumácie rajčín

Rajčiny obsahujú okrem iných zložiek prospievajúcich nášmu telu aj silný antioxidant lykopén, ktorý dokáže chrániť naše telo proti vzniku rakoviny.

Je rajčina ovocím alebo zeleninou? Stále existujú rozdielne názory a zatiaľ, čo botanici hovoria o tom, že rajčiny jednoznačne spĺňajú atribúty ovocia, chuťovo ich radíme k zelenine.
Ich veľký zdravotný prínos pre naše telo je však bez debaty a názorových rozdielov. 

Tak ako aj iné druhy červenej zeleniny, aj rajčiny obsahujú vyšší obsah lykopénu - antioxidantu, ktorý pomáha s likvidovaním voľných radikálov v našom tele. Dietologička Lenka Kaprhálová hovorí pre Idnes.cz, že najväčší úžitok máme z tepelne upravených rajčín.

Poďme však k spomínaným piatim zdravotným výhodám rajčín:

Pôsobia proti zrazeninám

Rajčiny sú dobrý zdrojom vitamínu K, ktorý si naše telo uchováva v obmedzenom množstve. Jeho nedostatočné množstvo sa môže prejavovať modrinami či dokonca krvou v moči a stolici. Tiež sa pri nedostatku tohoto vitamínu často vyskytuje krvácanie z nosa.

Čítajte: Reďkovky - štipľavé ružové guľôčky plné zdravia

Ak chcete doplniť množstvo vitamínu K a nemáte veľmi v obľube rajčiny, nájdete ho aj v inej zelenine - kapuste, petržlene, brokolici či mangolde.

Znižujú krvný tlak

Draslík - minerál, ktorý udržuje správne funkcie svalového a nervového systému, pomáha znižovať krvný tlak a čo je najdôležitejšie stará sa o naše srdce.

Nedostatok draslíka vedie od bolestiam hlavy až k nepravidelnému srdcovému rytmu. Hrnček rajčín obsahuje okolo 11 percent dennej dávky draslíka.

Draslík však nájdete vo veľkej miere aj v banánoch, špenáte, citrusoch či v zemiakoch. Proti vysokému krvnému tlaku sa dá bojovať aj touto alternatívou k liekom. Vyskúšajte to.

Udržujú naše kosti zdravé

Už vyššie spomínaný jeden hrnček rajčín obsahuje tiež spomínaný vitamín K - presnejšie asi 18 percent dennej dávky. Vitamín K hrá dôležitú úlohu nielen proti tvoreniu zrazenín, ale prispieva aj k zdraviu našich kostí. Pomáha pri mineralizácii kostí, čím ich udržiava zdravé.

Znižujú hladinu cholesterolu

Viete prečo sú rajčiny červené? Môže za to rastlinný pigment lykopén. Ten patrí do skupiny karotenoidov a tie poznáme, pretože majú silné antioxidačné vlastnosti.

Aj keď sa stále presne nevie, ako to lykopén dokáže, tak: pomáha znižovať zlý LDL cholesterol a naopak zvyšuje HDL cholesterol - teda ten dobrý. 

Pre zdravé oči

Pouvažujte nad zaradením rajčín do vášho jedálnička. Pomôžete tak aj svojim očiam. Rajčiny sú bohaté na vitamíny a minerály a ich konzumáciou dokážete znížiť riziko vzniku šedého zákalu či makulárnej degenerácie. 

Popri vitamínoch A, E a C v rajčinách nájdeme anioxidanty ako zeaxantín, luteín, ale už aj spomínaný lykopén. Tieto antioxidanty chránia oči pred poškodením svetlom. 

Na záver

Na začiatku článku sme napísali, že rajčiny je vhodné tepelne upravovať. Oproti iným druhom zeleniny, rajčiny dokážu zachovať dôležité látky ako lykopén aj po uvarení. Dokonca sú rajčiny výživnejšie uvarené ako čerstvé nakoľko sa veľké množstvo lykopénu uvoľňuje až po tepelnom spracovaní.

Veľa sa dnes diskutuje aj o tom, kde zohnať kvalitné rajčiny. Zatiaľ čo v lete s tým taký problém nie je, zimné obdobie je iné. Supermarkety sa predbiehajú v rôznych akciách, pričom kvalita sezónnej zeleniny je veľmi otázna aj v sezóne nielen mimo nej. 

Čítajte: Kupujete zeleninu bez vitamínov?

Ak by sme vám mohli poradiť, tak možno len toľko, že ak už nemáte inú možnosť ako supermarket, nepozerajte toľko na cenu a radšej si kúpte drahší druh rajčín, ktorý má nielen svoju farbu, ale aj špecifickú vôňu rajčín. V neposlednom rade sa bude snáď aj množstvo vitamínov a minerálov aspoň približovať hodnotám, o ktorých sme písali vyššie. Nedajte sa nachytať na marketingové ťahy.

Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie

Zdroj: Info.sk, Ona.idnes.cz, Howstuffworks.com, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

20:07 21.11.2024Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

7:08 20.11.2024Zdravie

Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

19:45 18.11.2024Zdravie

Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

19:34 18.11.2024Zdravie

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

11:09 18.11.2024Zdravie

Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.