• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
25°Bratislava

V Bratislave vyrastie vedecký park za desiatky miliónov

  • 12:57 27.02.2014
  • BRATISLAVA
V Bratislave vyrastie vedecký park za desiatky miliónov

Do polovice roka 2015 by mal v bratislavskej Mlynskej doline stáť vedecký park s vybavením na špičkovej úrovni. Vedecké pracovisko v blízkosti Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) by malo stáť 42 miliónov eur, z toho 35,6 milióna pôjde z eurofondov, 4,2 milióna zo štátneho rozpočtu a zvyšok z vlastných zdrojov doplatí UK. Predstavitelia univerzity aj minister školstva Dušan Čaplovič dnes poklepali základný kameň parku. Slúžiť bude predovšetkým vedcom z univerzity, priniesť by mal výsledky najmä v oblasti medicíny.

"Technologické vybavenie bude absolútne držať krok so svetovou špičkou, budú tam laboratóriá s profesionálnou obsluhou," hovorí prodekan Prírodovedeckej fakulty UK pre projektovú činnosť Vladimír Kováč. Ako uviedol rektor UK Karol Mičieta, vybudovaním parku sa špičkové technológie pre špičkových vedcov dostanú konečne do adekvátnych priestorov a vďaka tomu budeme môcť spolupracovať so zahraničím.

Vedecké pracovisko by malo priniesť výsledky predovšetkým v medicíne, najmä v tej environmentálnej. "To znamená zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva, kde ide predovšetkým o prevenciu, teda zistenie takých škodlivých prvkov v prostredí, o ktorých dnes ani veľmi nevieme - rôzne mikročastice, peľové častice, ktoré spôsobujú alergie či iné komplikácie," vysvetlil prodekan Kováč. Ďalšou oblasťou, ktorou sa bude výskum zaoberať, je molekulárna medicína.

"Ja dúfam, že sa podarí zasiahnuť až do takých oblastí, akou je liečba rakoviny, ktorá dnes je na veľmi nádejnej ceste," dodáva prodekan Prírodovedeckej fakulty UK.

Vedecký park bude slúžiť najmä vedcom z UK a ponúkne 250 pracovných miest. Mladí vedci – doktorandi tak budú môcť nájsť uplatnenie v špičkovej vede. V budove vedeckého pracoviska vybudujú približne 80 laboratórií pre biotechnológiu, molekulárnu biológiu, genetiku, chémiu, mikrobiológiu či virológiu. Pribudne aj 50 pracovní a rokovacích miestností. Do výskumu bude zapojených 11 bratislavských fakúlt UK. Vedecký park bude miestom, ktoré pod jednu strechu spojí roztrieštené jednotky výskumu na univerzite. Do aktivít sa neskôr zapoja aj firmy zo súkromného sektora podnikajúce vo vedecko-technickej oblasti. Podľa prodekana Kováča však rozhodujúce obdobie príde po vybudovaní pracoviska. Potrebné bude totiž cez rôzne projekty získať peniaze aj na aktivity vedeckého parku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva

Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva

DNES - 14:27Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmieta kritiku lídra SNS Andreja Danka.

Po páde na skoku v bike parku na Malinom Brde sa zranil 24-ročný cyklista

Po páde na skoku v bike parku na Malinom Brde sa zranil 24-ročný cyklista

DNES - 13:27Domáce

Horskí záchranári zasahovali v nedeľu v bike parku na Malinom Brde. Viacero zranení tam utrpel 24-ročný cyklista.

Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

DNES - 13:09Domáce

Polícia v Senici vyšetruje smrť 21-ročného muža, ktorý prišiel o život na ceste medzi obcami Kúty a Brodské.

Andrej Danko: Tomáša Tarabu v sobotu v nemocnici operovali

Andrej Danko: Tomáša Tarabu v sobotu v nemocnici operovali

DNES - 13:01Domáce

Vicepremiéra a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) v sobotu (21. 9.) operovali.

V Miloslavove došlo nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby

V Miloslavove došlo nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby

DNES - 12:41Domáce

V obci Miloslavov - Alžbetin dvor v okrese Senec, na Kačínskej ulici, došlo v nedeľu nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby. Incident sa zaobišiel bez zranení.