• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
19°Bratislava

Kvalita ovzdušia na Slovensku sa vlani mierne zlepšila

  • 10:00 02.03.2014
  • BRATISLAVA
Kvalita ovzdušia na Slovensku sa vlani mierne zlepšila

Prašnosť v ovzduší minulý rok poklesla, problém malo 10 slovenských miest.

Kvalita ovzdušia na Slovensku sa mierne zlepšila aj v uplynulom roku. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré TASR poskytol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Z viacerých škodlivín v ovzduší najväčší problém spôsobuje v súčasnosti nadmerná prašnosť. Vlaňajšok bol druhým priaznivejším rokom v poradí po nepriaznivom roku 2011.

Normy povoľujú do roka maximálne 35 smogových dní. Tento limit bol v roku 2011 prekročený až na 27 z 30 monitorovacích staníc SHMÚ. V roku 2012 bolo už iba 14 miest na Slovensku s problematickou prašnosťou v ovzduší.

"Podľa predbežných nevalidovaných údajov za rok 2013 prišlo k prekročeniu priemernej 24-hodinovej koncentrácie prachových častíc PM10 už len na 10 monitorovacích staniciach," informoval Ľubor Kozakovič z SHMÚ.

Najprašnejšie bolo vo Veľkej Ide

Najprašnejšie ovzdušie bolo vlani podľa predbežných výsledkov vo Veľkej Ide pri Košiciach (79 smogových dní), v Bratislave na Trnavskom Mýte (60 smogových dní) a v Banskej Bystrici (57 smogových dní).

Pre porovnanie, v roku 2012 bola najvyššia prašnosť vo Veľkej Ide (77 smogových dní), Bratislave na Trnavskom Mýte (65 smogových dní) a v Žiline (64 smogových dní). V roku 2011 bola situácia najhoršia v Ružomberku (131 smogových dní), Banskej Bystrici (127 smogových dní) a Veľkej Ide (118 smogových dní).

Expert SHMÚ na kvalitu ovzdušia Kozakovič sa domnieva, že ak sa priaznivá situácia zopakuje aj na budúci rok, bude to nasvedčovať tomu, že nejde o vplyv meteorologických faktorov, teda priaznivejšieho počasia s lepšími rozptylovými podmienkami. "Kauzálnym faktorom by mohol byť pokles emisií PM10 a iné opatrenia realizované v rámci programov a plánov na zlepšenie kvality ovzdušia," priblížil.

S takýmto konštatovaním však nesúhlasí Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). "Je pravdou, že nastalo zlepšenie v roku 2012 aj v roku 2013, nie je ale spôsobené opatreniami prijatými na Slovensku. Tie totiž doteraz nie sú účinné," uviedol pre TASR. Pripustil však, že prašnosť mohla poklesnúť z dôvodu prípadného obmedzenia priemyselnej výroby v niektorých častiach Slovenska.

Stratégia na redukciu prachu v ovzduší

Vláda minulý rok schválila stratégiu na redukciu škodlivého prachu v ovzduší, ktorej súčasťou sú aj opatrenia na zníženie emisií v doprave a pri spaľovaní fosílnych palív. Lešinský to víta. "Sú tu aj dobré opatrenia, avšak zatiaľ je to iba na papieri. Budeme čakať na konkrétne kroky," avizoval.

Z prezentácie ministerstva životného prostredia na medzinárodnej konferencii Čistý vzduch pre mestá, ktorá sa konala tento mesiac v Bratislave vyplýva, že okrem vyššie spomenutej Veľkej Idy, Bratislavy a Banskej Bystrice boli vlani problémy s prachovými časticami aj v Žiline (55 smogových dní), Prešove (54 smogových dní), Jelšave (51 smogových dní), Bystričanoch (48 smogových dní), Ružomberku (47 smogových dní), Krompachoch (42 smogových dní) a Košiciach (40 smogových dní). Ide však o predbežné údaje, ktoré môžu byť ešte zmenené.

Proti 17 členským štátom vrátane Slovenska sa vedie konanie vo veci nedodržiavania limitov prašnosti ovzdušia. Podľa poslednej správy Európskej environmentálnej agentúry z novembra 2013 je Slovensko v tejto oblasti treťou najhoršou krajinou, za nami sú už len Poľsko a Bulharsko. Správa vychádza z údajov ešte za rok 2011.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

DNES - 15:39Domáce

Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície.