• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
17°Bratislava

Figeľ: Nikoho nekupujem, seba nepredávam

  • 14:27 05.03.2014
  • BRATISLAVA
Figeľ: Nikoho nekupujem, seba nepredávam

KDH a Smer-SD uzavreli dohodu na zmene Ústavy SR. Zaznievajú hlasy, že ide o obchod. Na návrh KDH sa má posilniť v ústave ochrana manželstva. Smer-SD zas navrhol zmeny, ktoré sa týkajú justície.

Prečo treba spájať dve témy - manželstvo a súdnictvo?
Pre KDH je spravodlivé a solidárne Slovensko dôležitým programovým cieľom. Nakoniec, také bolo aj heslo nášho snemu v Ružomberku v júni 2012. Je to záujem každého zodpovedného občana. Účinná spravodlivosť a bezpečnosť ľudí je prvou povinnosťou štátnej moci. KDH už dva roky vyzýva na akútne zmeny v súdnictve, ktorého dôveryhodnosť je nízka a ktorého stav kritizujú už nielen občania, ale aj investori, podnikatelia a Európska komisia. V januári 2012 som v Žiline verejne avizoval potrebu deharabinizácie justície, počnúc oddelením dnes spojených postov predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady.

Ale s návrhom samotným prichádza Smer-SD.
Áno, ale tiež pripomínam, že KDH a opozícia zvolali prvú mimoriadnu schôdzu parlamentu v tomto volebnom období práve kvôli veľmi zlej situácii v justícii. KDH podrobilo návrh Smeru odbornej a politickej analýze a vyjadrilo k nemu päť zásadných požiadaviek. Štyri z nich, vrátane zrušenia trestno-právnej imunity sudcov, Fico nakoniec akceptoval. Previerky spôsobilosti sudcov sú bodom na ďalšie rokovanie s cieľom nájsť model, ktorý bude ústavnoprávne a politicky prijateľný. My chceme presnejšie a prísnejšie kritériá na sudcov.

Nebolo lepšie udržať prorodinnú ústavnú iniciatívu ako samostatnú?
Teoreticky áno, prakticky však jej naplnenie predpokladá aj hlasy väčšinového Smeru. A nám nejde len o gesto, ale o reálnu zmenu, o silnejšiu prorodinnú politiku na Slovensku. Totiž zmysel pre ľudskú solidaritu a jej základ v našom živote sa vytvára v rodine. Podľa mňa je ochrana a podpora rodiny základom efektívnej sociálnej politiky. Čo pomáha rodine v jej funkciách a v zodpovednosti za výchovu detí, to pomáha aj celej spoločnosti a štátu. Preto sme do parlamentu predložili návrh na doplnenie Ústavy o definíciu a povinnosť štátu chrániť a podporovať manželstvo. Jeho hlavným účelom je vznik rodiny a výchova detí. Návrh podpísalo 40 zákonodarcov. Je to výnimočná iniciatíva a nezvyčajne široká podpora. Dal som si na nej záležať, stála veľa energie a času. Ale stojí to za námahu. No bez poslancov Smeru zostane len dobrým úmyslom.

S kritikou sa ozvali domáce organizácie LGBT komunít, ale aj medzinárodná asociácia gejov a lesieb.
Manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy. Tak to bolo od nepamäti. Práve reakcia ELGA potvrdzuje, že sa už v Európe stráca jednota obsahu a chápania základných pojmov. Že definícia manželstva podľa nich už znamená akékoľvek páry uznané za manželov. A to znamená nadštandard práv a zmenu povinností štátu a spoločnosti. To znamená, že doterajšia norma sa stáva možnosťou. A čo bolo odklonom od pravidla sa stáva normou so všetkými súvislosťami. Práve takáto absurdná reakcia potvrdzuje, že potrebujeme ústavne ukotviť definíciu manželstva.

Kedy došlo k zmene odmietavého či váhavého postoja Smeru?
Smer je v tejto agende názorovo rozmanitý, až protichodný. Na jednom konci sú europoslankyne Monika Flašíková Beňová a Katarína Neveďalová, na druhom Ján Podmanický a Dušan Jarjabek. Svoj vplyv zohral Národný pochod za život v Košiciach, ale aj apely mimovládnych organizácií a osobností verejného života. 19. februára, po viac ako piatich mesiacoch od môjho písomného pozvania z 10. septembra, vyjadril predseda vládnej strany ochotu podporiť túto zmenu s tým, že očakáva zo strany KDH a opozície podporu pre ústavnú reformu justície. Na druhý deň predložil túto reformu opozičným predstaviteľom a verejnosti.

Má teda zmysel spájať tieto témy? Stojí Vám zato obviňovanie KDH z politického obchodovania?
Považujem dohodu o zmene Ústavy SR v dvoch uvedených oblastiach za potrebný a dôležitý prínos pre záujem ľudí, nie politikov či strán. Takéto postoje sme obhajovali aj v rokoch 2003 - 2009, keď boli s podporou Smeru prijaté ústavné riešenia pre Špeciálny súd a prokuratúru a ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. KDH je konštruktívnou a dôslednou opozíciou. Ponúkame skutočné riešenia pre problémy sociálne a ekonomické, aj keď doteraz nebolo vládnou väčšinou prijaté žiadne z nich. A sme pripravení podporovať, čo je rozumné, v záujme ľudí. Kritizujeme a odmietame to, čo je škodlivé.

Kriticky sa o dohode vyjadrili niektorí kolegovia z opozície, napríklad poslanci Sulík, Viskupič, Frešo, Lucia Žitňanská, Šebej, ale aj ďalší.
Dohoda o potrebných zmenách v Ústave je verejná, a nič iné, skryté neobsahuje. Najviac ju kritizujú tí, čo doviedli Slovensko k predčasným voľbám a k vláde jednej strany, alebo tí, čo ani nepodpísali návrh na doplnenie Ústavy o ochranu manželstva. Kritizovať bezdôvodne, ba falošne, to nepomáha ničomu. Áno, idú voľby. Ale tie patria k demokracii ako pravidelný a kľúčový nástroj. Našou úlohou v opozícii nie je vyčkávať, len kritizovať, plánovať, čo potom, niekedy,... Našou povinnosťou je tu a teraz niesť zodpovednosť a konať v záujme občanov. Práve predvolebné a povolebné obdobia umožňujú vykonať dôležité, niekedy historické zmeny. Či to pomôže Ficovi ako kandidátovi? Možno u niektorých si pomôže, ale u iných si poškodí.

Takže odmietate dohodu ako politický kšeft?
Samozrejme. "Nikoho nekupujem, seba nepredávam!" To sú výstižné slová básnika a učiteľa Gorazda Zvonického, ku ktorým sa rád hlásim. Politika je pozvaním k napĺňaniu verejného záujmu, k službe dobrej veci. Nie k politikárčeniu či k zneužívaniu moci. Keď nebude fungovať politika a riešiť problémy ľudí, bude rásť tzv. antipolitika, ktorá však riešenia nedáva. Podpora rodiny a účinnejšia spravodlivosť sú dobrou vecou pre ľudí, pre Slovensko. Čas to potvrdí aj pre tých, čo dnes pochybujú.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Horskí záchranári pomáhali mužovi, ktorého na ferrate zasiahla padajúca skala

Horskí záchranári pomáhali mužovi, ktorého na ferrate zasiahla padajúca skala

DNES - 20:38Domáce

Horskí záchranári v nedeľu popoludní pomáhali 28-ročnému poľskému turistovi na ferrate Kyseľ v časti Temnica.

Rýchlostná cesta R1 je už plne prejazdná v oboch smeroch

Rýchlostná cesta R1 je už plne prejazdná v oboch smeroch

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.