• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
14°Bratislava

Výstavba tunela Višňové sa brzdí, stavbári to nedobehnú

  • 21:26 06.03.2014
  • ŽILINA
Výstavba tunela Višňové sa brzdí, stavbári to nedobehnú

Výstavbu diaľničného tunela medzi Žilinou a Martinom brzdia námietky vo verejnom obstarávaní a podľa ministra dopravy Jána Počiatka výber staviteľa môže ešte ovplyvniť aj rozsudok Najvyššieho súdu SR.

Výstavbu diaľničného tunela Višňové medzi Žilinou a Martinom brzdia námietky vo verejnom obstarávaní a podľa ministra dopravy Jána Počiatka výber staviteľa môže ešte ovplyvniť aj rozsudok Najvyššieho súdu SR.

"Vzhľadom na to, ako u nás funguje proces verejného obstarávania, je to neustály ping pong námietok medzi jednotlivými firmami, čo spôsobuje tie časové predĺženia. Trošku nám situáciu skomplikovalo aj rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, že niektoré firmy v minulosti konali v zhode, čiže vytvorili si takzvaný kartel. Čaká sa na doručenie rozsudku, aby sa stal právoplatným. Na základe toho budeme musieť prijať rozhodnutie, ako ďalej postupovať voči firmám, ktoré sa ešte stále zúčastňujú súťaží, ale preukázateľne porušili jedno zo základných pravidiel verejného obstarávania a to, že si vytvorili kartel," povedal koncom minulého mesiaca Počiatek.

Minister dopravy verí, že stavať sa začne tento rok

Napriek tomu je minister dopravy presvedčený, že úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná skala, ktorého hlavnou stavbou je 7,5- kilometrový tunel Višňové, sa začne stavať ešte tento rok.

"Očakávame, že to rozhodnutie padne v najbližších mesiacoch. Som o tom na sto percent presvedčený, že sa začne tento rok," povedal minister, ktorý však aj vlani v júni veril, že tento diaľničný úsek sa začne stavať už v roku 2013.

Video: Výstavbu tunela brzdí obstarávanie

"Tento rok (2014) sa začne určite, pretože akokoľvek, tie varianty už majú konečný počet krokov, takže či už jedným alebo druhým spôsobom, dôjde k vyhodnoteniu tej súťaže v najbližších mesiacoch," reagoval koncom februára 2014.

Stratený čas sa vraj dobehnúť nedá

Čas, ktorý sa stráca pri naťahovaní verejného obstarávania, sa podľa šéfa Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomíra Palčáka pri samotnej výstavbe dobehnúť nedá.

"Predpokladaná doba výstavby je tam päť a pol roka. Nejaké výrazné skrátenie tejto doby neprichádza do úvahy, lebo tie technológie pri razení tunelov sú dané a tam si neviem predstaviť väčšiu časovú úsporu. Takže tam naozaj musíme predpokladať, že tá výstavba bude trvať päť až päť a pol roka," povedal Palčák s tým, že výstavba rovnakého tunela by trvala rovnako dlho aj v iných krajinách.

"Sú to technológie, ktoré sa používajú aj v iných krajinách na razenie takýchto tunelov a tam si myslím, že z časového pohľadu je to to isté," dodal.

Ak by najdlhší slovenský tunel, pracovne nazývaný Višňové a v roku 2009 pokrstený menom Hoblík, začali stavať tento rok, hotový by mal byť v roku 2020. Prieskumná štôlňa, ktorú prerazili už v roku 2001 a od roku 2003 je zakonzervovaná, vedie pohorím Malej Fatry, na jednej strane vychádza nad obcou Višňové pri Žiline a na druhej pod Dubnou skalou pri Vrútkach.

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Horskí záchranári pomáhali mužovi, ktorého na ferrate zasiahla padajúca skala

Horskí záchranári pomáhali mužovi, ktorého na ferrate zasiahla padajúca skala

DNES - 20:38Domáce

Horskí záchranári v nedeľu popoludní pomáhali 28-ročnému poľskému turistovi na ferrate Kyseľ v časti Temnica.

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.