• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

V Turecku začali po Twitteri znova blokovať i YouTube

  • 22:21 27.03.2014
  • ISTANBUL
V Turecku začali po Twitteri znova blokovať i YouTube

Turecké štátne médiá vo štvrtok informovali o zneprístupnení videoportálu YouTube na území krajiny po tom, ako sa na ňom objavil údajný audiozáznam z rokovania medzi ministrom zahraničných vecí, šéfom spravodajskej služby a vysokými predstaviteľmi armády o vojenskej intervencii v Sýrii, čo je pre Turkov citlivá politická téma.


Youtube bol zneprístupnený už viackrát

Podľa tlačovej agentúry Anadolu telekomunikačný úrad stránky zablokoval, v skutočnosti však boli počas dňa v Turecku stále dostupné. Tamojšie orgány v minulosti zneprístupnili YouTube už viackrát, najnovšie opatrenie však nasleduje necelý týždeň po rozhodnutí zablokovať prvýkrát i populárnu mikroblogovú sieť Twitter.

Odporúčame:

Turkom už Twitter funguje, rozhodol o tom súd

Nazlostený Erdogan udrel na Twitter, chce ho 'vykoreniť'

Erdogan chce svoj predvolebný spot naspäť, zakáže zákaz

Dôvodom bol rovnako "nezákonný obsah", ktorý správcovia odmietali odstrániť. Na rozdiel od YouTube však spočíval v nahrávkach označovaných za dôkaz korupcie vo vládnych kruhoch.

Turecký minister vedy, priemyslu a technológie Fikri Işik označil štvrtkové kroky proti videoportálu za "preventívne opatrenie", zatiaľ čo iný vládny predstaviteľ ich obhajoval "obavami o národnú bezpečnosť" a "naliehavosťou situácie".

Kontext o Sýrii nie je zo záznamu jasný

Kontext zachyteného rozhovoru o Sýrii zmietanej vojnou, v ktorej Ankara stojí na strane protivládnych povstalcov, nie je zo záznamu jasný. Ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, podľa ktorého bolo predmetom debaty riziko útoku na mauzóleum starého otca zakladateľa Osmanskej ríše. Pietne miesto ležiace v sýrskej provincii Halab je považované za turecké územie a chránia ho tureckí vojaci.

Zverejňovanie nahrávok namierených proti vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) oslabujú jej postavenie pred komunálnymi voľbami, ktoré sa konajú najbližšiu nedeľu a ich výsledky ukážu, do akej miery si udržala sympatie Turkov po minuloročnej vlne opozičných protestov. Predošlé zneprístupnenie siete Twitter skritizovali predstavitelia EÚ i spojeneckých USA, na čo súd nariadil telekomunikačnému úradu opatrenie zrušiť.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

DNES - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

DNES - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

DNES - 20:08Zahraničné

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

DNES - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

DNES - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.