• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Poslanci opäť nezvolili šéfa NKÚ, Vladimír Klimeš neuspel

  • 19:54 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Poslanci opäť nezvolili šéfa NKÚ, Vladimír Klimeš neuspel

Parlament ani po štvrtýkrát nezvolil predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Kandidát SaS Vladimír Klimeš získal v tajných voľbách podporu 39 zo 126 prítomných poslancov. Klimeš mal podporu aj ďalších opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

Na posty dvoch podpredsedov NKÚ kandidoval iba Milan Galanda, ktorého navrhli poslanci Mikuláš Huba (OĽaNO) a Radoslav Procházka. Ani za Galandu nezahlasoval dostatočný počet zákonodarcov, podporilo ho 12 poslancov.

Premiér Robert Fico a ďalší poprední politici Smeru-SD oficiálne deklarujú, že post predsedu NKÚ patrí opozícii. V praxi vládni poslanci už štyrikrát zablokovali zvolenie opozičného kandidáta - najprv v júli a v septembri minulého roku Kamila Krnáča a v decembri a dnes Vladimíra Klimeša.

Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby opozičné strany predstavili viacero kandidátov, z ktorých by si Smer-SD vybral. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Opozícia s výnimkou OĽaNO premiérovi a vláde vyčíta, že nedrží slovo a bojí sa kontroly. Smer-SD by podľa nej mal podporiť opozičného kandidáta, ako sa na tom všetky parlamentné strany dohodli po parlamentných voľbách.

Líder OĽaNO Igor Matovič si myslí, že trojica strán združených v Ľudovej platforme sa pri voľbách predsedu NKÚ správala "extrémne nezodpovedne". Navrhol, aby ďalší kandidát vzišiel z výberového konania, ktoré by pripravili opozičné subjekty spolu s odborníkmi.

Smer chce mať podľa SaS z NKÚ svoju pobočku

Vládny Smer podľa SaS odmieta kontrolu hospodárnosti pri nakladaní s verejnými financiami.

"Požiadavka Smeru, že podporu jeho poslancov získa len taký opozičný kandidát, ktorý bude mať podporu všetkých opozičných poslancov, je úplne absurdná, perfídna a nedôstojná," uviedol predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov.

Za túto absurdnú a perfídnu požiadavku podľa jeho slov Smer skrýva to, že v skutočnosti nechce žiadnu skutočnú kontrolu zo strany NKÚ, ale že chce tento úrad mať len ako svoju pobočku.

Liberáli oceňujú spoločný postup opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. "Sme pripravení pokračovať v tomto zápase až do momentu, kým Smer stratí trpezlivosť a vyjde s farbou von. To znamená, že nakoniec schváli za predsedu NKÚ kandidáta, ktorý mu bude po vôli. Ale dovtedy musíme bojovať," uzavrel Miškov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.