• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 26.11.2024Meniny má Kornel
Bratislava

Zdravá veľkonočná kuchyňa: To hravo zvládnete i vy!

  • 9:57 01.04.2014
  • BRATISLAVA
Zdravá veľkonočná kuchyňa: To hravo zvládnete i vy!

Úspešná mamina dvoch detí Miška Králiková nám prezradila triky, ako deti naučiť jesť zeleninu. Odhalila nám tiež tajnú ingredienciu, ktorá robí jej jedlá vynikajúcimi a podelila sa s nami o pár receptov na originálne veľkonočné dobroty.

Finalistka kuchárskej súťaže Masterchef , autorka obľúbených kuchárskych kníh a mamina Ondrejka i Sárinky, Miška Králiková si tajomstvá svojej vynikajúcej kuchyne nenecháva pre seba. V spolupráci s obchodným reťazcom Tesco na stránke hravoazdravo.sk radí aj ostatným maminám ako hravo variť zdravo. O pár skvelých tipov sa podelila aj s našou redakciou a my vám ich prezradíme v nasledujúcich riadkoch:

Čo je podľa vás najdôležitejšie preto, aby sa jedlo vydarilo, bolo zdravé a chutné zároveň?

Ja verím v prvom rade na motiváciu. :) Ak je ňou iba povinnosť navariť večeru pre rodinu, hoci by som najradšej ležala na gauči, jedlo nebude dobré. Ak sa varí s láskou a nadšením, je to nielen vidieť, ale aj cítiť. Ja som motivovaná hlavne pochvalou. Na varenie sa vždy teším. Keď sa ma manžel pri jedle spýta, ako som ho varila, čo všetko v ňom je a pochváli ma, som spokojná a mám chuť variť viac a viac. Som presvedčená, že treba variť jednoducho a čerstvo. Kvalitná čerstvá zelenina, ovocie a mäso majú dosť svojej vlastnej chuti, takže nepotrebujú pomoc množstva dochucovadiel a času.

Poraďte konkrétne tipy, ako prinútiť deti, aby jedli viac zeleniny? Poznáte nejaké tajné tromfy? :)

Nakŕmiť deti, a ešte aj zdravo, to dá občas poriadne zabrať. Tiež sme si prešli trápením nad zeleninou a ovocím. Aj bežné a obľúbené druhy ako banán, jablko či mrkva boli u nás veľkým problémom. Zistila som však, že viac ako chuť mojim deťom vadila konzistencia, nechcelo sa im hrýzť či chrumkať. Opäť som zapojila svoju kreativitu a začala zeleninu "ukrývať" do pestrých farebných polievok, omáčok či zeleninových hranoliek.

Hráškový krém s mätou, tekvicová polievka so zázvorom, mrkvový krém s grapefruitom či brokolicová a pórová omáčka na cestoviny. Takisto sme začali pripravovať rôzne druhy pyré ako alternatívu k zemiakovej kaši, napríklad zelerové, karfiolové či petržlenové pyré. Takto ukrytá zelenina sa u nás stala bežnou súčasťou jedálnička, kde deti pritom vôbec nevnímajú, že jedia zeleninu a pritom si zvykajú na jej chute. To isté sme skúsili s ovocím, z ktorého zasa pripravujeme rôzne šťavy, smoothies a kokteily.

Z varenia možno dokonca spraviť zábavu pre celú rodinu. Napríklad Ondrejkovi od narodenia veľmi nechutilo jesť. No keď som ho zapojila do prípravy jedla, pomohol posypať cestoviny bylinkami či postrúhal syr, zjedol celý tanier bez problémov. Takto sme začali z varenia u nás v rodine robiť obrad, pri ktorom vždy zapojíme celú rodinu. Ondrejko sa vždy teší keď ideme niečo variť alebo piecť. Už od malého veku sa dá deťom rozdať úlohy pri varení, ktoré sú schopné zvládnuť. Sárinka je zas veľký papkáč a keď je, nikto a nič ju nemôže rušiť. Vie si vychutnať jedlo a od roka vie pekne jesť sama a príborom.

Veľa rodičov mi hovorí "moje dieťa nechce jesť toto, tamto..." Niektorí rodičia chcú mať od detí pokoj - v reštaurácii im objednajú hranolky s kečupom a doma im dajú to, čo zjedia bez odvrávania. Treba ísť ťažšou cestou, stojí to za to, pretože sa nám to ako rodičom mnohonásobne vráti na zdraví našich detí.

Kde najčastejšie nakupujete ingrediencie do zdravých jedál? Využívate aj bioobchody?

Odkedy si pamätám, mojim obľúbeným reťazcom bolo Tesco. S manželom máme radi veľké hypermarkety, kde nájdeme všetko, čo potrebujeme, od potravín, drogérie, oblečenia až po dobré víno. Tesco ma oslovilo práve tým, že majú veľký výber a vždy som našla to, čo potrebujem. Dokonca majú pestrý výber ingrediencií do medzinárodnej kuchyne, čo mi vždy imponovalo. Keď som nevedela nájsť správnu masalu či curry pastu, v obchodnom reťazci Tesco som ho našla. Zdravé pre mňa znamená čerstvé, preto musím povedať, že s manželom nakupujeme často a čerstvo. Nikdy nemáme plnú chladničku, pretože ju nepreplňujeme dlhotrvácimi surovinami. Radšej nakúpime pár čerstvých vecí raz za tri dni a potom znova.

Bioobchody navštevujem tiež rada, najmä ak hľadám špecifické potraviny. Obľúbili sme si napríklad špaldovú tarhoňu, bazalkové cestoviny či produkty z topinambura, ktoré vyhľadávam v bioobchodoch.

Stravovanie v školskej jedálni. Aké jedlá by nemali chýbať v jedálnom lístku na školách?

Priznám sa, keď som mala možnosť nazrieť do predpisov k školskému stravovaniu, ostala som šokovaná. V detskej strave v školách i škôlkach chýba mnoho dôležitých potravín. Majú málo zeleniny, rýb a cereálií. Neviem, či je to financovaním, isté však je, že ak si naše deti na tieto jedlá nezvyknú v detstve, potom je už neskoro ich učiť.

Masť bola surovina, ktorú hojne využívali naše staré mamy a v súčasnosti sa znovu dostáva do popredia. Je však vhodná pre naše deti? Aký je váš názor na jej využitie v kuchyni?

Masť mám rada, ale veľmi ju nepoužívam. Nie preto, že jej nefandím, ale skôr verím domácim produktom. Ak by sme doma chovali ošípané alebo mali susedov, ktorí nám masť dajú, rada ju použijem. Moji rodičia však masť majú a často používajú. Mamina ma minule prekvapila, keď mi povedala, že jej skvelé rezne boli pripravené na diviačej masti. Boli famózne.

Veľkonočný Wellington Mišky Králikovej

Suroviny pre 4 osoby:
1 teľacia panenka alebo karé (možno použiť aj údené mäso pozdĺžne prekrojené na polovicu)
1 balenie lístkového cesta
4-5 plátkov oravskej slaninky (prosciutto)
200 g šampiňónov
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
1 dcl bieleho vína
3 lyžice sladkej smotany
1 vajce
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie

Príprava:
Na olivovom oleji osmažíme šalotku, na ktorej udusíme pokrájané šampiňóny. Dochutíme soľou, korením, pretlačeným cesnakom a čerstvým tymiánom, podlejeme vínom a ešte chvíľku dusíme, kým sa nevyparí víno. Necháme vychladnúť a zmixujeme so smotanou na hustú kašu = fáš. Lístkové cesto vyvaľkáme, potrieme pripraveným fášom a položíme naň panenku, ktorú sme predtým obalili v slaninke, osolili a okorenili a narýchlo opražili z každej strany na panvici, Zabalíme do lístkového cesta, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre na 180 stupňov do zlatista (cca 20-30 minút). Necháme jemne vychladnúť a krájame na plátky, ktoré môžeme podávať s jarným šalátom či varenými zemiakmi.

Mrkvový koláč Mišky Králikovej

Suroviny na cesto:
1,5 hrnčeka hnedého cukru
4 vajíčka
1 hrnček oleja
2 hrnčeky polohrubej múky
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
1 prášok do pečiva, štipka soli
1 lyžička škorice
4 hrnčeky strúhanej mrkvy
1 hrnček nasekaných orechov

Poleva:
250 g jemného tvarohu alebo ricotty
250 g nátierkového masla (alebo syra philadelphia)
4 lyžice medu
kôra a šťava z 1 citróna
nasekané orechy

Príprava:
Vajcia a cukor vyšľaháme dopenista a postupne vmiešame všetky suroviny. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 stupňov do zlatista, až kým špáradlo pichnuté do cesta je suché. Koláč po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín na polevu. Posypeme nasekanými orechmi a dáme zachladiť.

Keď však pečiem kačku alebo hus, masť si zbieram, uzatvorím do sklenenej nádoby a skladujem v chlade. Občas, keď mám chuť, natriem si ju na tmavý chlebík, posolím, pridám paradajku a mám "svoju chvíľku" :)

Odborníci na výživu neodporúčajú veľmi koreniť detské jedlá, no na druhej strane strava bez chuti nie je u našich detí obľúbená. Ako si s tým poradíte? Máte tip na nejaké špeciálne korenie, ktoré môžu aj naše ratolesti?

Koreniny plné soli, umelých prísad, emulgátorov a glutamanu určite nie sú pre naše deti vhodné. Koreniť, resp. ochucovať bylinkami je však veľmi dôležité. Treba učiť deti poznať nové chute, používať bylinky, ktoré sú nielen chutné, ale nesmierne zdravé pre naše telo i dušu.

Bez akej dobroty si neviete predstaviť veľkonočný stôl?

Keďže ja pochádzam od Trenčína a môj manžel od Košíc, spájajú sa u nás dve tradície. Pripravujem teda typické tradičné jedlá pre môj i manželov región. U nás k Veľkej noci vždy patrila "veľkonočná baba" zo žemlí, ryže, byliniek a údeného mäsa, u manžela zasa tzv "syrek", vajíčkový i mäsový. Pridala som k tomu novú tradíciu a každoročne pripravujem Wellington z teľacieho mäsa (zapekané mäso v lístkovom ceste so špenátom a hubovým fášom). Samozrejme, musíme mať plnené vajíčka v tvare rôznych zvieratiek pre deti a dobrý dezert, zvyčajne zdravú mrkvovú tortu z čerstvej mladej mrkvičky, ktorá nám symbolizuje jar.

K veľkonočným sviatkom vo väčšine domácností patrí tradične zemiakový majonézový šalát. Keďže ide o nezdravé jedlo, čím ho nahradiť? Poprípade, ak sa ho nechceme vzdať, poviete nám nejaký konkrétny recept na jeho zdravšiu verziu?

Ťažko tomu uveriť, no my sme nikdy "tradičný majonézový" zemiakový šalát nepripravovali. Už moja mamina ma naučila, ako sa dá jednoducho pomôcť si jogurtom, a tak ho tak pripravujem odjakživa. Na Vianoce i Veľkú noc pridávam do šalátu jogurt, samozrejme nie nízkotučný ale hustejší 3% jogurt. Odporúčam tiež nepoužívať sterilizovanú zeleninu z pohárika či konzervy, ale dať si tú námahu a uvariť si svoju mrkvu či hrášok, ktoré budú stále plné chute, nie ako tie, ktoré sú "vymočené" v octovom náleve.
Niekedy pripravujem aj netradičné zemiakové šaláty pre gurmánov, naposledy som k uvareným zemiakom pridala kúsky údeného lososa, kôpru a baby špenátiku a zaliala zálievkou z medu i horčice.

Zdobíte aj vy veľkonočné vajíčka a akým spôsobom?

Vajíčka som ako malá zdobila rada. Varili sme ich vo vode s cibuľou, či natierali voskom. Keďže naše deti boli ešte minulé roky malé, doteraz sme nezdobili. Tento rok však aj v škôlke máme popoludnie zdobenia vajíčok, takže sa veľmi teším, že sa deti naučia ďalšiu novú tradíciu. Od tohto roka to už vidím na každoročné zdobenie.

Viac tipov na zdravé a hravé varenie nájdete na hravoazdravo.sk.

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nostalgické filmy, ktoré očaria aj vaše deti

Nostalgické filmy, ktoré očaria aj vaše deti

9:27 21.11.2024Tlačové správy

Chcete svojim deťom priblížiť čaro filmov, ktoré vás sprevádzali počas detstva? Pripravili sme pre vás výber príbehov, ktoré vo vás oživia tie najkrajšie spomienky.

Objavovanie Maďarskej kuchyne: Cestovanie autom po Maďarsku

Objavovanie Maďarskej kuchyne: Cestovanie autom po Maďarsku

16:24 11.11.2024Tlačové správy

Maďarsko, krajina plná historických miest, termálnych kúpeľov a nádhernej prírody, láka cestovateľov nielen svojimi kultúrnymi pokladmi, ale aj bohatou kuchyňou.

Vianočná ponuka Telekomu: 100 GB dát pre predplatené karty, MIXI kalendár a ďalšie odmeny

Vianočná ponuka Telekomu: 100 GB dát pre predplatené karty, MIXI kalendár a ďalšie odmeny

20:53 25.10.2024Tlačové správy

Vianočná ponuka pre predplatené karty ponúkne 100 GB dát po troch dobitiach i adventný MIXI kalendár, pre SWIPE príde Diamond ticket či odmena za odporúčanie.

Telekom Vianoce 2024: Exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, TV obsahu, akcií a prekvapení

Telekom Vianoce 2024: Exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, TV obsahu, akcií a prekvapení

20:39 25.10.2024Tlačové správy

Zákazníkov Telekomu čaká exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, atraktívny TV obsah i najnovšie filmy, tisícky prekvapení v Magenta Moments, aj akcie pre dobíjacie karty.

Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými

14:25 22.10.2024Tlačové správy

Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.