Rezistentné baktérie sa rozšírili po svete, treba nové antibiotiká
Baktérie rezistentné na antibiotiká sa už rozšírili po celom svete, takže v budúcnosti by aj bežné infekcie a ľahšie zranenia mohli mať smrteľné následky.
Uvádza sa v správe, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
Správa je výsledkom prvého celosvetového prieskumu problému rezistencie antibiotík. Jej závery podľa expertov WHO poukazujú na naliehavú potrebu vývoja nových druhov antibiotík.
Autori správy zaznamenali obzvlášť vysoký výskyt rezistentných mikroorganizmov Escherichia coli, ktoré môžu vyvolať vážne ochorenia vrátane meningitídy a kožných, krvných a obličkových infekcií. V mnohých krajinách je liečba chorôb spôsobených touto baktériou neúspešná u viac ako polovice pacientov.
Častá odolnosť voči antibiotikám bola zaznamenaná aj u baktérii, ktoré bežne vyvolávajú zápaly pľúc a kvapavku.
Pokiaľ nebudú prijaté okamžité opatrenia, "svet mieri do postantibiotickej éry, v ktorej bežné infencie a ľahké zranenia, ktoré boli počas desaťročí liečiteľné, budú môcť opäť zabíjať," uviedol jeden zo zástupcov generálneho riaditeľa WHO Keidži Fukuda.
Experti WHO v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov, aby užívali len antibiotiká, ktoré im predpísal lekár, nedávali ich iným osobám, vždy doužívali celú predpísanú dávku a "nedojedali" zvyšky dávnejšie predpísaných liekov.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.