• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Stromy v TANAP-e padli ako zápalky, vietor ich sfúkol tisíce

  • 20:38 18.03.2013
Stromy v TANAP-e padli ako zápalky, vietor ich sfúkol tisíce

Odstraňovanie následkov kalamity. Popradskí hasiči, cestári Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja odstraňovali následky víchrice.Foto: SITA/Rastislav OvšonkaPOPRAD 18. marca (WEBNOVINY) - Približne 7 000 stromov, čo je viac ako 5 500 metrov kubických dreva, padlo minulý týždeň za obeť silnému vetru na území Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAP-u.

„Najväčšie škody v lesoch za sebou zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranské Matliare, Štrbské Pleso a v ochrannom obvode Vyšné Hágy,“ informoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian.

Ako zápalky padali zväčša suché stromy, ktoré na území Tatranského národného parku v minulých rokoch zničil lykožrút. Keďže vietor stromy vyvracal alebo lámal zväčša v 5. stupni ochrany prírody, kalamitné drevo zostane na mieste.
Stromy zavalili turistické chodníky

Foto: SITA/Rastislav OvšonkaSpadnuté stromy zavalili aj turistické chodníky, najmä v oblasti Hrebienka, Rainerovej chaty, Veľkej Studenej doliny a Velickej doliny. Chodníky tak zostali po piatkovej víchrici nepriechodné.

Najväčší počet stromov odstraňovali lesníci a pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u už na druhý deň po víchrici na magistrále v úseku od Rainerovej chaty až po rázcestie nad Zamkovského chatou.

V sobotu bol priechodný už aj úsek modro značeného turistického chodníka od Rainerovej chaty po Húpačky vo Veľkej Studenej doline a zeleno značený turistický chodník v úseku od Rázcestia pod Húpačkami po Rázcestie pri Vodopádoch Studeného potoka.

Obrazom: Škody po kalamite v Tatrách


Vietor poškodil aj zariadenia

Dnes prerezávajú pracovníci Strediska terénnych služieb úsek modro značeného turistického chodníka vedúceho Veľkou Studenou dolinou od Rainerovej chaty až po hornú hranicu lesa a úsek zeleno značeného turistického chodníka pod Velickým mostom vo Velickej doline.

Ak sa silný nárazový vietor v najbližších hodinách Tatrám vyhne, od utorka budú priechodné všetky značkované turistické chodníky na území Tatranského národného parku.

Silný vietor poškodil aj niektoré účelové zariadenia Štátnych lesov TANAP-u. Škoda na majetku štátu presiahla 5 200 eur.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ Peter Hanzely

VČERA - 20:13Domáce

Správu potvrdili redaktor Martin Jurčo a skladateľov spolupracovník Ľuboš Zeman.

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

Komisia na prešetrenie atentátu na Fica sa nebude zriaďovať

VČERA - 19:00Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredu odmietli prijať návrh uznesenia z dielne PS o zriadení komisie na prešetrenie májového atentátu na predsedu vlády Roberta Fica.

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

SPU upozorňuje na podvodné telefonáty

VČERA - 17:14Domáce

Podvody súvisia s platbami za internáty.

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

ÚNSS: Kolobežky a kolobežkári na chodníkoch ohrozujú nevidiacich a slabozrakých

VČERA - 16:46Domáce

V bezpečnej chôdzi im bránia kolobežky odložené na okraji chodníka. Na kolobežkách by tiež uvítali zvončeky.

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

Polícia pátra po nezvestnom Jozefovi

VČERA - 16:33Domáce

Muž ušiel zo sanatória.