Tohtoročný Slovak Food Festival bude zdravý a chutný
V exteriéroch Bratislavského hradu sa v dňoch 22. až 25. mája uskutoční piaty ročník Slovak Food Festivalu, na ktorom budú môcť návštevníci opäť ochutnať tradičné aj exotické kulinárske špeciality.
Pre rodiny s deťmi pripravujú organizátori detský kútik, v ktorom ich budú učiť ako pripraviť zdravé dobroty i ako si po jedle správne vyčistiť zuby. Moderátorom festivalu bude Roman Bomboš.
Bude sa súťažiť aj v otváraní ustríc
Podujatie odštartuje vo štvrtok večer prezentáciou vín zo Slovenska, Česka, Španielska alebo Grécka. O deň neskôr sa uskutočnia tretie Majstrovstvá Slovenskej republiky v otváraní ustríc. Súťažiaci, teda prihlásení šéfkuchári, budú otvárať ustrice druhu Delon, pričom porota v zložení Vojto Artz a Petr Stádník bude hodnotiť nielen rýchlosť otvárania, ale aj kvalitu práce a konečný výsledok.
Body budú strhávať napríklad za narezané telá ustríc, úlomky ulity v mäse či nesprávnu prezentáciu. Víťaz získa účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2015. Približne 600 otvorených morských plodov poputuje na ochutnávku medzi divákov a diváčky.
V sobotu popoludní sa uskutoční Súťaž médií vo varení, ktorej tohtoročnou témou je "zdravo a chutne". V nedeľu 25. mája sa na pódiu predstaví český šéfkuchár, gastronóm a moderátor Zdeněk Pohlreich, ktorý absolvuje sólové vystúpenie i spoločné varenie nedeľného obeda so šiestimi návštevníkmi, ktorých chcú organizátori vybrať prostredníctvom súťaže. Tú plánujú odštartovať na sociálnej sieti Facebook 6. mája a trvať by mala až do 15. mája.
Heslo tohtoročného festivalu znie ´zdravo a chutne´
Súčasťou Slovak Food Festivalu bude tento rok aj novinka - zóna venovaná otázkam zdravého stravovania. "Budeme sa snažiť, aby zdravé a chutné rezonovalo v každom vystúpení," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Martina Luknárová.
Pre návštevníkov chystajú organizátori viacero prednášok a diskusií, počas ktorých sa pokúsia nájsť odpovede napríklad na otázky, či sú biopotraviny skutočne bio, či je raw stravovanie zdravý extrém alebo či spotrebitelia dokážu správne čítať etikety.
V rámci zdravej zóny sa tiež uskutoční päť kurzov varenia, na ktoré sa môže verejnosť prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.chefparade.sk.
Medzi hosťami nebudú chýbať ani ambasádorky Jamieho Olivera
Hosťami prednášok a diskusií budú napríklad propagátor zdravej výživy a životného štýlu Peter Planieta, ekologický pestovateľ zeleniny Ján Šlinský, i ambasádorky britského šéfkuchára Jamieho Olivera na Slovensku Janica Lacová a Aneta Orosiová. Tie pre návštevníkov a návštevníčky pripravujú aj ranné cvičenie 5 Tibeťanov.
Okrem toho si budú môcť zúčastnení vyskúšať pod dohľadom trénera Norberta Tomiša aj TRX tréning, ktorý je vraj vhodný pre ľudí v každom veku, zlepšuje postavenie chrbtice a prispieva k prevencii úrazov.
Presný program vystúpení, vrátane časov ich konania, bude sprístupnený na webovej stránke festivalu www.slovakfoodfestival.sk, ako aj na jej facebookovej stránke. Vstup na podujatie je voľný, platiť sa na ňom bude dať iba gastrolístkami.
O smrti je s deťmi treba komunikovať priamo, bez zjemňovania, radí psychologička
O smrti je s deťmi najdôležitejšie komunikovať priamo a bez zbytočného zjemňovania.
Polícia na Dušičky upozorňuje na riziko krádeže aj preplnené parkoviská
Polícia na Sviatok všetkých svätých upozorňuje na riziko krádeže aj na preplnené parkoviská.
Dvaja muži v noci napadli personál trenčianskej nemocnice
Dvaja muži vo veku 16 a 20 rokov v noci na piatok napadli personál trenčianskej nemocnice a sprevádzajúcu osobu pacienta, ktorá sa zdravotníkom snažila pomôcť.
Zvýšenou návštevnosťou cintorínov narastá aj množstvo odpadu
Zvýšenou návštevnosťou cintorínov narastá aj množstvo odpadu, ktorý tam vzniká. Treba s ním správne naložiť, aby neskončil na skládke.
Všetky zastávky MHD v Trenčíne sú od piatku na znamenie
V trenčianskej mestskej hromadnej doprave (MHD) sú od piatku všetky zastávky na znamenie. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.