• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy

  • 13:00 11.05.2014
  • MYJAVA
Kráľovná kopaničiarskych slivovíc je zo Starej Myjavy

Najlepšou slivovicou v kopaničiarskom kraji sa môže pochváliť Miroslav Hučko zo Starej Myjavy. Práve jeho slivovica z roku 2008 dominovala na jubilejnom 20. ročníku Koštovky páleného v Myjave. Degustačné komisie hodnotili spolu 505 ovocných destilátov zo 61 miest a obcí.

Odborníci bodovali vzhľad, silu, chuť, arómu a vyváženosť chuti a arómy jednotlivých vzoriek. ,,Víťazná slivovica najlepšie spĺňala všetky tieto kritériá. Bola typická myjavská, kôstková, a to asi najviac zavážilo pri hodnotení," povedal o kráľovnej slivovíc spoluorganizátor koštovky Peter Bunčiak.

Tajomstvom úspechu podľa autora najlepšej kopaničiarskej slivovice je kvalitné ovocie, hranie sa s kvasom a trpezlivosť. Do pálenice sa podľa neho vôbec netreba ponáhľať, jemu sa osvedčilo marcové pálenie. Hučko berie oživovanie tradícii v Myjave a okolí vážne, len vlani vysadil 600 slivkových stromov a v ich sadení mieni pokračovať.

Absolútnym víťazom 20. ročníka Koštovky páleného sa však stal destilát Štefana Dulíka z Radimova. Jeho pálenka z odrody durandia, ročník 2013, získala ako jediná plný počet bodov. V dražbe, ktorá býva vrcholom podujatia, bola pollitrová fľaška víťazného výťažku z ovocia vydražená za sto eur. Raritou podujatia bola slivovica z roku 1965 Igora Siváčka z Myjavy.

Koštovku páleného založila pred dvadsiatimi rokmi partia nadšencov v obci Stará Myjava s cieľom vyzdvihnúť to najlepšie z tradičných regionálnych produktov typických pre kopaničiarsky kraj. Časom obľúbené podujatie z kapacitných dôvodov presťahovali do okresného mesta, dnes patrí medzi najrenomovanejšie akcie tohto druhu na Slovensku.

Kopaničiarsky región ponúka od minulého roku návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
M. Šutaj Eštok: Ľudia by mali po vzore pápeža viac myslieť na dialóg ako na boj

M. Šutaj Eštok: Ľudia by mali po vzore pápeža viac myslieť na dialóg ako na boj

DNES - 16:00Domáce

Ľudia by mali po vzore pápeža Františka viac myslieť na dialóg ako na boj, pretože je spôsobom, ako možno prežiť najzložitejšie dejinné udalosti.

Milan Majerský: Verím, že svet si vezme zo života pápeža Františka veľký príklad

Milan Majerský: Verím, že svet si vezme zo života pápeža Františka veľký príklad

DNES - 14:18Domáce

Pápež František bol človek plný pokory, lásky k blížnym, aj tým najchudobnejším.

V sobotu večer bude na počesť pápeža Františka nasvietený Bratislavský hrad

V sobotu večer bude na počesť pápeža Františka nasvietený Bratislavský hrad

DNES - 12:59Domáce

V deň štátneho smútku v sobotu večer nasvietia palác Bratislavského hradu na počesť zosnulého pápeža Františka.

Najvyšší súd SR má budúci týždeň opätovne rozhodovať o väzbe pre Daniela B.

Najvyšší súd SR má budúci týždeň opätovne rozhodovať o väzbe pre Daniela B.

DNES - 11:04Domáce

Najvyšší súd (NS) SR má budúci týždeň v utorok (29. 4.) opätovne rozhodovať o väzbe pre Daniela B., obvineného z extrémistickej trestnej činnosti.

V histórii Slovenskej republiky bolo doteraz desať štátnych smútkov

V histórii Slovenskej republiky bolo doteraz desať štátnych smútkov

DNES - 9:07Domáce

V súvislosti s vyhlásením štátneho smútku v deň pohrebu pápeža Františka prinášame prehľad dní, počas ktorých bol na území SR vyhlásený štátny smútok.