• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Na Slovensku sa ochladí, vyčíňať budú vietor, dážď aj voda

  • 13:34 14.05.2014
  • BRATISLAVA
Na Slovensku sa ochladí, vyčíňať budú vietor, dážď aj voda

Počasie nad územím Slovenska začne ovplyvňovať prehlbujúca sa tlaková níž nad Balkánom, v krajine sa preto ochladí. Vyčíňať však budú aj ďalšie prírodné živly.

Streda prinesie oblačné až zamračené počasie, miestami aj občasný dážď, v severnej polovici územia sa na mnohých miestach vyskytnú zrážky. Od cca 1600 metrov nad morom môže aj snežiť.

Deň bude chladný a veterný, informuje na svojej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia varujú pred silným vetrom, dažďom aj záplavami.

Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre vybrané okresy Banskobystrického a Trenčianskeho kraja. Druhý stupeň platí pre oblasti Košického, Prešovského a Žilinského kraja. Meteorológovia však už vydali aj výstrahu tretieho stupňa, ktorá v stredu a vo štvrtok platí pre Prešovský a Žilinský kraj.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre vybrané oblasti Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. V oblastiach Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja meteorológovia varujú pred vetrom výstrahou druhého stupňa.

Očakávaný výdatný dážď môže na severovýchode Slovenska výrazne dvihnúť hladiny vodných tokov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vyhlásil na tomto území 3. stupeň hydrologickej výstrahy, ktorý platí od stredy od 21:00 do piatku 07:00. Agentúru SITA o tom informoval Slovenský hydrometeorologickú ústav.

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platí v uvedenom čase pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Výstraha od polnoci až do piatku 06:00 platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Námestovo a Tvrdošín. Vodné toky tu môžu dosiahnuť alebo prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, upozorňuje SHMÚ.

Hladiny vodných tokov sa z trvalého dažďa môžu zdvihnúť aj na tokoch na Hornom Považí a Liptove, v okolí Čadce a Kysuckého Nového Mesta či Dolného Kubína, kde platí 2. stupeň výstrahy. Zvýšenie hladín vodných tokov SHMÚ očakáva aj na tokoch Hornádu, Hnilca, Bodvy a rieky Torysa.

Najvyššia denná teplota v stredu vystúpi na 13 až 18 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na 8 až 13 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa bude pohybovať okolo 2 stupňov.

Zafúka prevažne severný vietor rýchlosťou 20 až 45 kilometrov za hodinu, ktorý postupne zosilnie. V nárazoch môže dosahovať rýchlosť až 65 a 85 kilometrov za hodinu. Na horách sa popoludní vyskytne búrlivý vietor až víchrica.

Na vodnom diele Starina platí II. stupeň povodňovej aktivity

Hladiny riek na severe Prešovského kraja výrazne stúpli, voda sa však drží v korytách a žiadne lokálne záplavy zatiaľ nezaznamenali. Agentúru SITA o tom informoval vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko. V utorok na návrh vodohospodárov vyhlásili II. stupeň povodňovej aktivity na vodnom diele Starina na toku rieky Cirocha na území okresu Snina.

V stredu sa priamo do terénu vybrali skontrolovať aktuálny stav pracovníci z prešovského úradu životného prostredia. Vedúca oddelenia štátnej správy vôd a vybraných zložiek životného prostredia kraja Eva Bryndzová pre agentúru SITA uviedla, že situácia na vodnej nádrži Starina je stabilizovaná.

Naďalej tu trvá II. stupeň povodňovej aktivity. Dnes sa tu robili zabezpečovacie práce na úsekoch, kde do nádrže priteká voda. Na vymytých úsekoch robotníci sypali kameň, aby zabránili preliatiu vody pri zvýšenej hladine tokov. Vodné dielo Starina sa nachádza na ploche 240 hektárov a priehradný múr má výšku 50 metrov.

Ani hasičov zatiaľ nikto nekontaktoval, aby prišli na pomoc k vyliatym tokom. Službukonajúca operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove nemala dnes žiadnu požiadavku na čerpanie vody v súvislosti so záplavami. Od stredajšieho večera do piatka rána platí výstraha 3. stupňa pre severovýchodné okresy Prešovského kraja, ktorú dnes vydali hydrometeorológovia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

VČERA - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

VČERA - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

VČERA - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

VČERA - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

VČERA - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.