• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Poznáme nominácie na Homofóba roka, šancu majú aj biskupi

  • 6:41 17.05.2014
  • BRATISLAVA
Poznáme nominácie na Homofóba roka, šancu majú aj biskupi

Inštitút ľudských práv (IĽP) v piatok spustil hlasovanie za anti-cenu Homofób roka 2013, zverejnil aj nominácie.

Ako v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave povedal riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher, verejnosť môže na stránke Ludskeprava.sk/homofob alebo na sociálnej sieti na stránke Facebook.com/ludskeprava hlasovať do 8. júna. Hlasovanie za homofóba inštitút spustil pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO), ktorý pripadá na sobotu 17. mája.

Súvisiace:

LGBTI aktivisti napísali Paškovi, nezdajú sa im zmeny ústavy

Máj bude patriť LGBTI ľuďom, projekt priblíži ich život

V Bratislave budú viať dúhové vlajky, chystá sa ďalší pochod

Nominovaní sú Igor Matovič aj biskupi

Predstavitelia Inštitútu ľudských práv v piatok tiež zverejnili nominovaných. Nechýba medzi nimi homofób roka 2012 poslanec NR SR Štefan Kuffa (OĽaNO) s výrokom: "Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody." Povedal to v pléne NR SR o vzťahu medzi dvoma ľuďmi rovnakého pohlavia.

Nominovaný je tiež jeho kolega poslanec Igor Matovič (OĽaNO) za výrok: "Oveľa lepšie bude dieťaťu, ak bude v detskom domove, ako sa má pozerať na prerobenú mamu a otca. Bude úplne mešuge..." Tretím je vedúci rubriky ekonomika v časopise .týždeň Lukáš Krivošík, ktorý sa k zlepšovaniu situácie LGBTI menšiny v EÚ vyjadril: "Nemali by sme byť zdržanliví pri zavádzaní takýchto nevyspytateľných sociálnych experimentov?"

Anti-cenu môže získať tiež hovorkyňa združenia Aliancia za rodinu Anna Verešová. Nominovaná je za výrok: "Nesúhlasíme s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou." Poslednou nomináciou je Konferencia biskupov Slovenska (KBS), ktorá v pastierskom liste na prvú adventnú nedeľu v roku 2013 napísala o ľudsko-právnych aktivistoch a zrovnoprávnení LGBTI ľudí na Slovensku: "Aktéri kultúry smrti používajú na jej presadenie značne prešpekulované metódy." Tieto výroky získali v čase od mája minulého roku do apríla tohto roku najviac nominácií od verejnosti na "titul" Homofób roka.

Spoločnosť čerpá z medializovaných výrokov

"Realita dokazuje, že medializované výroky a informácie hrajú dôležitú úlohu vo vnímaní menšín spoločnosťou. Takto sa tvoria názory, ktoré môžu byť tolerantné, v prospech spoločenského blaha alebo naopak vedúce k diskriminácii a porušovaniu ľudských práv," povedal v piatok riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Realita podľa jeho slov takisto dokázala, že nejde o žiadne teoretické úvahy. Uplynulých 12 mesiacov prinieslo podľa Aleny Krempaskej z inštitútu výrazný nárast extrémizmu vo verejnom diskurze, a to nielen xenofóbie a antisemitizmu, čo nepochybne súvisí s udalosťami v Banskej Bystrici či súčasným dianím na Ukrajine. "Homofóbia sa však častejšie ako iné formy intolerancie maskuje, napríklad za výroky o podpore rodiny a podobne," doplnila.

Trofejou pre Homofóba roka 2013 je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4 %, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii, pripomenul Weisenbacher. Organizátori ankety sa ju pokúsia po ukončení hlasovania odovzdať víťazovi, no podľa vlastných slov nepočítajú s ústretovosťou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

SHMÚ: Na západe Slovenska platí 2. aj 3. stupeň výstrah pred povodňami

DNES - 11:31Domáce

Vo viacerých okresoch na západnom Slovensku sa výstrahy najvyššieho stupňa pred povodňami zmenili na druhostupňové.

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

Komárno: Hladina Dunaja pomaly klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

DNES - 11:16Domáce

Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Hladina začala klesať, odborníci však očakávajú pomalý pokles.

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

V nedeľu nastane jesenná rovnodennosť, začne sa astronomická jeseň

DNES - 10:37Domáce

V nedeľu 22. septembra o 14. hodine a 43. minúte stredoeurópskeho letného času nastane jesenná rovnodennosť a na Slovensku, tak ako na celej severnej pologuli, nastane začiatok astronomickej jesene.

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

Poškodený most v Kremničke pre jeho havarijný stav búrajú

DNES - 10:16Domáce

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, v súčasnosti búrajú.

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.