Džemový súboj bude najočakávanejší akt Gurmán Festu
Dostihová dráha v bratislavskej Petržalke sa už najbližší víkend premení na veľký piknik. Od piatka 30. mája až do nedele 1. júna sa tu bude konať gastronomický festival Gurmán Fest Bratislava.
Návštevníkov čaká bohatý program
Šiesty ročník Gurmán festu sa tento rok presťahuje z Medickej záhrady v Starom Meste na petržalskú Dostihovú dráhu. Trojdňové podujatie plné jedla odštartuje už v piatok napoludnie prehliadkou tých najlepších šéfkuchárov.
Festivalové brány otvoria v piatok o 14:00, no slávnostné otvorenie sa uskutoční o 17:00 na hlavnom pódiu, ktoré počas troch dní privíta hostí z viacerých krajín.
Maškrtné jazýčky potešia aj dobroty cukrárky a vydavateľky kníh Jožky Zaukolcovej či šéfkuchára Michala Konráda. Svoje umenie predvedú aj barmani v barmanskej šou, čo-to o varení návštevníkov naučia v škole varenia.
Dobrotami je nabitý i víkendový program. V sobotu sa milovníci dobrého jedla môžu tešiť na šou víťaza Gurmán Award 2007 Igora Čehyho či talianskeho šéfkuchára Antonia Vaccu. Dobrotami hostí poteší aj známy televízny kuchár a trojnásobný víťaz kuchára roka Jaroslav Žídek.
Podpisy bude rozdávať aj známy šéfkuchár
Svoje sily v pečení francúzskych palaciniek si zmerajú v súťaži osobnosti a médiá. Súťaž starostov bratislavských mestských častí o najchutnejší džem - Starostovská džemovačka je ťahákom nedeľného programu.
Zo záverečného dňa gastronomického festivalu si budú môcť návštevníci odniesť aj podpis známeho šéfkuchára Marcela Ihnačáka.
Svoje umenie počas festivalu ukážu aj najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Návštevníci sa tak z prvej ruky dozvedia, ako pracovať s čokoládou či ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu alebo ozdobiť slávnostnú tortu.
Nudiť sa nebudú ani deti, pre ktoré je pripravený detský kútik. O úsmevy na detských tvárach sa postará napríklad i šašo.
Pre návštevníkov je pripravený aj svet cukrárov či someliérov
V rámci programu Svet nápojov sa každý deň predvedú someliéri ako napríklad Pavol Gašpar či David Winter. Do sveta cukrárov budú mať návštevníci a návštevníčky možnosť nazrieť prostredníctvom projektu La patisserie, v rámci ktorého sa v nedeľu o 16:00 predstaví aj známa moderátorka Adriana Poláková.
Škola varenia PreGurmánov zas ponúkne rady od kuchárov akými sú Tomáš Zapletal, Marián Harciník, Braňo Križan, Martin Korbelič, Marcel Ihnačák alebo Igor Čehy. Rozprávať budú "o príprave niektorých druhov potravín, ako ich správne vybrať, spracovať a, samozrejme, uvariť".
O divákov sa postará aj kapela Karpatské horké
V rámci sprievodných akcií napríklad v piatok vystúpi formácia Karpatské horké a o deň neskôr zas Thierry & Friends. Cena oficiálneho platidla festivalu takzvaného Gurmán šeku je 10 eur.
Návštevníci a návštevníčky si zaň môžu kupovať jedlo i nápoje. Bližšie informácie o vstupenkách či samotnom programe sú uvedené na oficiálnej webstránke podujatia www.gurmanfestbratislava.sk.
V pondelok 2. júna sa v hoteli Sheraton uskutoční odborný gastronomický kongres. Na toto podujatie organizátori pozvali aj viacero zahraničných šéfkuchárov akými sú napríklad Lionel Levy z Francúzska alebo Ewout Eleveld z Holandska. S týmito dvoma kuchármi bude môcť malá skupina záujemcov variť aj v privátnej kuchyni.
Pátranie po mladíkovi sa skončilo tragicky
Polícia ukončila pátranie po 19-ročnom Bogdanovi, zúčastnili sa ho aj dobrovoľníci.
Boli medzi obeťami v Nemecku aj Slováci? Ministerstvo informuje
Slovenský zastupiteľský úrad v Berlíne je v kontakte s nemeckými zložkami.
Smútok môže byť cez Vianoce intenzívnejší. Toto radia odborníci
Ľudia môžu smútok či samotu pociťovať cez vianočné sviatky intenzívnejšie. V niektorých môžu vyvolávať zraňujúce spomienky. Upozornil na to Slovenský Červený kríž.
Prezident prijal portugalskú hlavu štátu, diskutovali aj o rozvoji vzťahov
Prezident SR Peter Pellegrini prijal v sobotu v Prezidentskom paláci portugalskú hlavu štátu Marcela Rebela de Sousu. Diskutovali aj o bilaterálnych vzťahoch a možnostiach ich ďalšieho rozvoja.