• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Sýrčania volili al-Asada vlastnou krvou, voľby trvali dlhšie

  • 23:23 03.06.2014
  • DAMASK
Sýrčania volili al-Asada vlastnou krvou, voľby trvali dlhšie

Utorňajšie prezidentské voľby v Sýrii trvali o päť hodín dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo, aby bolo možné vyhovieť vysokému záujmu zo strany voličov.


O predĺžení hlasovania počas dňa informovali sýrske štátne médiá. Volebné miestnosti sa zatvorili namiesto o siedmej večer až o polnoci miestneho času (23:00 SELČ). Svoje volebné právo stihli využiť mnohí obyvatelia oblastí pod kontrolou sýrskej vlády, pričom sa očakáva presvedčivé víťazstvo úradujúceho prezidenta Baššára al-Asada.

Hlasovanie sa konalo len vo vládou kontrolovaných oblastiach. Al-Asadovo víťazstvo, ktoré je napriek dvom protikandidátom vopred isté, mu zabezpečí už tretie funkčné obdobie, upevní jeho moc a pravdepodobne ešte viac posilní jeho odhodlanie potlačiť povstanie proti svojej vláde.

Západ a jeho regionálni spojenci vrátane Turecka a Saudskej Arábie voľby odmietajú ako frašku vzhľadom na pokračujúcu vojnu, ktorá v Sýrii trvá už tri roky. Miestna opozícia hlasovanie bojkotuje a nazýva "krvavými voľbami" pre veľké utrpenie, ktoré krajina pod vedením neústupčivého al-Asada zažíva.

Voliči označili hlasovacie lístky krvou

Tisíce Sýrčanov mávali fotkami svojho lídra a tancovali s vlajkami, aby tak vyjadrili opätovnú podporu Baššárovi al-Asadovi v deň prezidentských volieb, ktoré opozícia odmietla ako frašku.

Niektorí označili svoje hlasovacie lístky krvou po tom, ako si pichli do prsta špendlíkmi poskytnutými vládou, čo chápu ako symbolický akt vernosti a vlastenectva. Iní si zvolili hlasovanie pred zrakmi ďalších voličov a televíznych kamier a nešli za záves do súkromia.

Mnohí mali odznaky s al-Asadovou podobizňou a uviedli, že znovuzvolenie dá sýrskemu lídrovi väčšiu legitimitu na nájdenie riešenia zničujúceho trojročného konfliktu.

V Sýrii zostalo odhadom šesť miliónov oprávnených voličov

V Sýrii už roky trvá vojna. Výsledkom krvavých bojov je okrem viac ako 160-tisíc mŕtvych aj odhadom desať miliónov utečencov a vnútorných vysídlencov, čo predstavuje takmer polovicu sýrskeho obyvateľstva. V krajine tak zostalo odhadom šesť miliónov oprávnených voličov. Tí, ktorí neopustili krajinu oficiálne, voliť v zahraničí nemôžu. Zvyšní mohli voliť napríklad na sýrskom veľvyslanectve v libanonskom Bejrúte.

Súvisiace:

Sýria nedokáže zabezpečiť prímerie a odovzdať posledné zbane

Sýria si zvolí nového prezidenta, kandiduje aj jedna žena

Pan Ki-mun kritizuje Sýriu, voľby podkopú mierové úsilie

Baššár sa sýrskym prezidentom stal v roku 2000 po smrti otca Háfiza a jeho druhý sedemročný mandát sa oficiálne končí v polovici júla. Poistkou jeho opätovného zvolenia al-Asada je aj oficiálna požiadavka, aby kandidát uplynulých desať rokov žil v Sýrii. Opoziční lídri tak nemajú možnosť aktívne sa do prezidentského boja zapojiť.

Sýrske prezidentské voľby boli v uplynulých desaťročiach fakticky referendami, keďže sa v nich rozhodovalo iba o jedinom kandidátovi, ktorým bol Baššár a predtým jeho otec Háfiz. Al-Asadova strana Baas krajinu ovláda od roku 1963, keď sa dostala k moci prostredníctvom krvavého puču.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

VČERA - 21:13Zahraničné

Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), ktorým by sa mal zvrátiť niekoľkomesačný trend menších balíkov.

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

VČERA - 19:00Zahraničné

Žena, ktorej spoločnosť spájali s tisíckami pagerov, ktoré tento týždeň vybuchli v Libanone a Sýrii, je pod ochranou maďarských tajných služieb.

Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

VČERA - 18:02Zahraničné

Rusko v piatok varovalo Západ a Ukrajinu pred "katastrofálnymi dôsledkami", ak by Kyjev konfrontoval Bielorusko, a zdôraznilo, že by zakročilo na obranu svojho blízkeho spojenca.

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

VČERA - 16:26Zahraničné

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

VČERA - 15:44Zahraničné

České dráhy (ČD) v sobotu obnovia diaľkové spoje z Prahy do Žiliny, ktoré prechádzajú cez Ostravu. Od pondelka pribudnú ďalšie, pričom jeden z nich pôjde až do Košíc.