Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath dospeli k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.
Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV.
Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.
Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače.
Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.
"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy.
Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov.
"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon.
K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy.

Žralok nie je tichý zabijak. Zvuky, ktoré vydáva, vás prekvapia
Vedcom sa podarilo zaznamenať špecifický zvuk, ktorý vydávajú žraloky.

Zdravotníci varujú: 24 vírusov, ktoré môžu spustiť ďalšiu pandémiu
Britskí zdravotníci zverejnili zoznam potenciálnych patogénov, ktoré môžu viesť k vzniku ďalšej pandémie. Viaceré z nich sú už v obehu.

Poľskí vedci vyvíjajú robota, ktorý mapuje lesy a zbiera aj kliešte
Medzinárodný vedecký tím, ktorého súčasťou sú odborníci z poľských univerzít, pracuje na vývoji robota určeného na mapovanie lesov.

Tieto bylinky v sebe skrývajú liek na Alzheimerovu chorobu
Dve bylinky môžu skrývať kľúč k liečbe demencie.

Takto sa dá zarobiť 5000 eur za ležanie v posteli
Dobrovoľníci dostanú tisíce eur za 10 dní ležania v špeciálnej posteli.