• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 2.12.2024Meniny má Bibiána
Bratislava

Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

  • 10:37 05.06.2014
  • LONDÝN
Tajomstvo dokonalej kávy odhalené!

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath dospeli k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.

Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV. 

Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje. 

Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače. 

Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.

"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy. 

Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov. 

"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon. 

K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

21:06 30.11.2024Veda

WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

20:03 17.11.2024Veda

Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

7:01 17.11.2024Veda

Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

20:01 16.11.2024Veda

Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

7:24 04.11.2024Veda

Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.