• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
22°Bratislava

Bezpečné lôžka: luxus, alebo nutnosť?

  • 10:03 21.03.2013
  • BRATISLAVA
Bezpečné lôžka: luxus, alebo nutnosť?

Komplikácie pri hospitalizácii ohrozujú nielen zdravie pacientov, predlžujú pobyt v nemocnici, a tým zvyšujú náklady na hospitalizáciu, ale tiež zhoršujú kredit a povesť nemocnice. Stále väčší význam v bezpečnosti má kvalitné lôžkové vybavenie s integrovanými bočnicami a inými bezpečnostnými prvkami.

Nové normy pre zdravotnícke lôžka. Prísnejšie štandardy pre väčšiu bezpečnosť.
Napriek tomu, že nikto nepochybuje o užitočnosti zvyšovania bezpečnosti, povedomie o nových normách nie je dostačujúce. Niektorí drobní výrobcovia normy v podstate ignorujú, niekedy dokonca vyrábajú vyslovene nebezpečné výrobky. Príčina je v tom, že neexistuje sústavný a intenzívny tlak na rešpektovanie noriem. Pritom práve normy prinášajú do reálneho prostredia záruku bezpečnosti a pokiaľ dôjde k závade, zodpovednosť nesie výrobca.

Nová norma STN EN 60601-2-52 pre nemocničné lôžka sa venuje bezpečnosti zo všetkých možných strán.
- Bočnice nemocničných a tiež ošetrovateľských lôžok patia k veľmi diskutovaným témam. Dôvodom je dvojaká požiadavka na ich funkčnosť. Musia totiž chrániť pred pádom a pritom nesmú ležiacemu pacientovi brániť v pohybe. Navyše je potrebné, aby spĺňali konštrukčné požiadavky, ktoré zaručujú, že pri ich používaní nebude dochádzať k nebezpečným situáciám, ako je zakliesnenie, popr. priškripnutie končatín ležiaceho, alebo dokonca jeho udusenie.
- Elektrické polohovanie síce zvyšuje pohodlie pacienta a uľahčuje prácu ošetrujúcemu personálu, no je potrebné, aby lôžko súčasne bolo vybavené bezpečnostným prvkom umožňujúcim zablokovanie ovládania, či už jednotlivých polôh alebo celého lôžka. Bez nedostatočného zaistenia elektrickej bezpečnosti môžu vznikať situácie vedúce k úrazu ako pacienta, tak aj personálu.
- Nová norma výrazne sprísňuje testovanie výrobku samotným výrobcom. Jedná sa najmä o dlhodobé záťažové testy, ktoré sa cyklicky opakujú. Tieto testy odhalia závady, prejavujúce sa až po určitej dobe bežného používania.

Kde všade nové normy platia?
Medzinárodná norma platí pre všetky krajiny Európskej únie. Norma je vydávaná medzinárodne, v jednotlivých krajinách sa tak platná norma stane miestnym štandardom. Neznamená to ale, že by sa jednotlivá krajina nemohla od nej odchýliť. Miestne štandardy však nesmú byť benevolentnejšie ako tie, ktoré predpisuje norma medzinárodná.

O krok vpred
Problematika záruky bezpečnosti sa často stáva vecou trhu. Pokiaľ malý výrobca usúdi, že rešpektovanie normy mu neprinesie zisk, v tom prípade nesie všetky riziká, ktoré sa môžu vyskytnúť pri jej nerešpektovaní a v konečnom dôsledku môžu znamenať koniec jeho podnikania. Väčší hráči na trhu, naopak rast bezpečnostných požiadaviek považujú za konkurenčnú výhodu. Pokiaľ investujú do bezpečnostných parametrov v predstihu, majú pred ostatnými náskok. Na túto stratégiu vsadila už od počiatku spoločnosť LINET. A dnes? Jej konštrukčné prvky a bezpečnostné koncepty nielenže spĺňajú stále prísnejšie požiadavky, ale dokonca sa stali vzorom pre ďalších výrobcov. Jedným z príkladov je bezpečnostné „GO“ tlačidlo na ovládačoch elektricky polohovateľných lôžkach. „GO“ tlačidlom sme ovládač nášho lôžka vybavili prvý krát v roku 2003. Napriek tomu, že sme boli presvedčení o správnosti našej koncepcie, na jeho prijatie sme sa pozerali s obavami hovorí Pavel Pospíšil, produktový manažér Linetu. Tie sa našťastie nenaplnili. Zaistenie proti samovoľnému polohovaniu spočíva v jednoduchom princípe – k spusteniu pohybu lôžka je potrebné najskôr stlačiť bezpečnostné GO tlačidlo a až potom tlačidlo ovládajúce príslušný pohyb. Tento systém sa v priebehu dvoch rokov ukázal pre užívateľov akceptovateľný. Podobnú skúsenosť zažil LINET s myšlienkou a realizáciou ložnej plochy na stĺpovej konštrukcii. Bol prvým výrobcom, ktorý takéto riešenie ponúkol. Dnes sa na celom svetepoužíva150 tisíc lôžok postavených na originálnej stĺpovej konštrukcii. Stĺpová konštrukcia totiž ponúka nielen vysoké bezpečnostné parametre , ale má aj ďalšie nadštandardné úžitkové vlastnosti, ako je napríklad jednoduchá čistiteľnosť a údržba, tichý chod polohovania, unikátny dizajn a vysoká nosnosť a stabilita lôžka v každej polohe.

Ďalšie informácie nájdete na www.bascosk.sk
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

5:43 13.09.2024Tlačové správy

Valčekové dopravníky sú neoddeliteľnou súčasťou moderných logistických a skladovacích systémov.

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

9:55 09.09.2024Tlačové správy

World of Tanks prináša najväčšiu aktualizáciu roku 2024.

Účelový či bezúčelový úver: Praktické tipy, ako si vybrať ten správny

Účelový či bezúčelový úver: Praktické tipy, ako si vybrať ten správny

10:07 21.08.2024Tlačové správy

Výber správneho úveru je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vašu finančnú situáciu na dlhé roky.

Vo World of Tanks zažijete metalový festival, hlavnými hviezdami sú Motörhead a Rob Zombie

Vo World of Tanks zažijete metalový festival, hlavnými hviezdami sú Motörhead a Rob Zombie

16:13 29.07.2024Tlačové správy

Wargaming oživil Lemmyho Kilmistera z metalového záhrobia a s ním prinesie aj Roba Zombieho.

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

13:42 02.07.2024Tlačové správy

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.