• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
23°Bratislava

Takmer tri milióny za odletovú halu v Poprade zaplatí štát

  • 12:28 21.03.2013
  • BRATISLAVA
Takmer tri milióny za odletovú halu v Poprade zaplatí štát

Výstavba novej odletovej haly na popradskom letisku môže podľa predpokladanej ceny stáť 2,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Spoločnosť Letisko Poprad - Tatry, a.s.

Spoločnosť Letisko Poprad - Tatry, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri od 1. januára 2005 a má základné imanie 19,83 mil. eur.

Štát prostredníctvom ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja v letiskovej spoločnosti vlastní 97,61 % akcií, mesto Poprad 1,67 % a mesto Vysoké Tatry 0,72 % akcií.

Medzinárodné letisko Poprad-Tatry leží vo výške 718 metrov nad morom a je najvyššie položeným letiskom pre dopravné lietadlá na krátke a stredné trate v strednej Európe.Stavebné práce sú plánované na osem mesiacov a financované majú byť z peňazí štátneho rozpočtu prostredníctvom ministerstva dopravy.

Letisko Poprad - Tatry, a.s. vo Vestníku verejného obstarávania už vyhlásilo verejnú súťaž na stavbu odletového terminálu, ktorý bude nadväzovať zo severovýchodu na existujúcu príletovú halu, postavenú v roku 2008. Súčasťou investície je aj stavba parkoviska a priľahlej manipulačnej plochy.

Ponuky uchádzačov sa majú otvárať 15. apríla. Pri vyhodnotení bude rozhodovať ekonomicky najvýhodnejšia ponuka na základe dvoch kritérií, pričom navrhnutá cena má relatívnu váhu 80 bodov a lehota výstavby dvadsať. Firmy musia preukázať, že za vykonané stavebné práce v rokoch 2010 až 2012 dosiahli celkom obrat najmenej 7,5 mil. eur.

"Novo navrhnutá odletová hala dopĺňa svojím priestorom aj hmotou existujúcu budovu v jeden funkčný i architektonický celok s ucelenou prevádzkou, technologickým vybavením i požadovaným priestorom pre vybavenie cestujúcich," oznámilo Letisko Poprad - Tatry. Stavba odletovej haly je preto uvažovaná vo väzbe na príletovú halu ako jednopodlažná prístavba k nej.

"Novostavba odletovej letiskovej haly bude po dokončení spĺňať kritéria schengenského protokolu a tiež požiadavky colných, pasových a bezpečnostných orgánov vyplývajúce z medzinárodných predpisov. Zároveň bude riešiť rozšírenie okamžitej kapacity a zvýšenie komfortu cestujúcich," dodalo letisko.

Letisko Poprad-Tatry podľa vlastného portálu v minulom roku vybavilo necelých 31 tis. cestujúcich, čo bolo medziročne o štvrtinu viac. Počet pohybov lietadiel na letisku sa vlani zvýšil o 5 % na takmer 7 300. Letisko v súčasnosti nemá žiadne pravidelné linky. Na prelome rokov v decembri a januári vybavilo chartrové lety s ruskými turistami z Moskvy a ukrajinskými z Kyjeva a Charkova.

Pod Tatrami sa objavili lietadlá rôznych typov, od 50-miestneho Canadair CRJ200 až po 214-miestny Tupolev TU-204. Počas novoročných sviatkov priletelo do Popradu o 10 % viac turistov ako v predošlej zime. V tohtoročnej letnej sezóne by mali opäť fungovať chartrové lety do bulharského Burgasu a tureckej Antalye.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

DNES - 16:35Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

DNES - 16:00Ekonomické

Z 10 miliárd eur kohéznych fondov EÚ na povodne pre Slovensko pripadne jedna miliarda eur.

Prezident podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom

Prezident podpísal zdanenie nealkoholických nápojov s pridaným cukrom

DNES - 14:45Ekonomické

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani.

Nemecký minister hospodárstva Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody

Nemecký minister hospodárstva Habeck vyzval Volkswagen, aby nezatváral závody

DNES - 13:42Ekonomické

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval skupinu Volkswagen, aby nezatvárala závody.

SaS: V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 %

SaS: V budúcom roku hrozí zvýšenie cien energií, v prípade plynu až o 30 %

DNES - 12:14Ekonomické

V budúcom roku hrozí zvýšenie ceny plynu až o 30 %, pričom na energodotácie nie sú zo štátneho rozpočtu vyčlenené žiadne financie. Uviedol to poslanec NR SR za SaS Karol Galek na tlačovej konferencii.