• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Obama hovoril s Putinom, separatisti súhlasili s prímerím

  • 21:21 23.06.2014
  • DONECK
Obama hovoril s Putinom, separatisti súhlasili s prímerím

Americký prezident Barack Obama telefonoval v pondelok so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

"Prezident (Obama) hovoril s prezidentom Putinom a opäť ho vyzval, aby podporil mier, zabránil dovozu zbraní a materiálu cez hranicu a prestal podporovať militantov a separatistov, ktorí naďalej destabilizujú situáciu na Ukrajine," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Podľa jeho slov bude Rusko "čeliť ďalším nákladom, pokiaľ neuvidíme konkrétne kroky na deeskaláciu situácie," povedal hovorca na margo Obamovho telefonátu s Putinom.

Putin ešte v sobotu podporil plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý je spojený s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené "praktickými skutkami". V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné.

Separatisti súhlasili s prímerím

Lídri proruských separatistov dvoch hlavných oblastí na východe Ukrajiny súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. V pondelok to oznámil jeden z nich - Alexander Borodaj.

Odporúčame aj:

Únia vyzvala Rusko, aby zastavilo prísun zbraní na Ukrajinu

Podľa OMV sa Európa nezaobíde bez energií z Ruska

Ruské vojská sú v pohotovosti, Putin podporil plán Porošenka

Rusko považuje ukrajinské prímerie za ultimátum


Vyjadril sa tak po rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Konzultácie sa skončili tak, že predstavitelia Luhanskej a Doneckej republiky súhlasili s dodržovaním prímeria do 27. (júna)," povedal Borodaj. Ich prímerie sa tak bude kryť s ukrajinským prímerím jednostranne vyhláseným prezidentom Petrom Porošenkom v piatok v rámci mierového plánu na ukončenie nepokojov na východe krajiny.

Porošenko vyhlásil prímerie už v piatok

Porošenko v piatok vyhlásil týždňové prímerie s povstalcami, ktoré potrvá do 27. júna. Vládne sily budú v tomto období začínať paľbu iba v prípadoch, keď na nich zaútočia separatisti. Opatrenie má umožniť "teroristom zložiť zbrane", avšak tí, čo to neurobia, budú "odstránení".

Samotný Porošenko predtým vyhlásil, že vyhlásením prímeria odštartuje plnenie 14-bodového plánu, ktorý by mal priniesť mier do nepokojných oblastí na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom už od apríla.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

DNES - 5:53Zahraničné

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu.

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

VČERA - 21:13Zahraničné

Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), ktorým by sa mal zvrátiť niekoľkomesačný trend menších balíkov.