• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Povstalci v Iraku útočia mínometmi, bojujú aj o ropné polia

  • 21:19 25.06.2014
  • BAGDAD
Povstalci v Iraku útočia mínometmi, bojujú aj o ropné polia

Ozbrojenci zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) zaútočili v stredu na jednu z najväčších irackých leteckých základní a obsadili niekoľko menších ropných polí na severe Iraku.

Povstalci sa zmocnili ropného zariadenia Adžíl pri Tikríte ako aj neďalekého mestečka al-Alám. V okolí ropnej rafinérie v Bajdží sa stále bojuje a podľa miestnej televízie tam vládna armáda poslala posily vrátane helikoptér.

Povstalci útočia mínometmi

Boje o tento ropný komplex prebiehajú už týždeň. Boje prebiehajú aj o mesto Jatríb, len asi 90 kilometrov severne od Bagdadu. Sunnitskí povstalci obkľúčili neďalekú leteckú základňu známu ako Camp Anaconda, ktorá kedysi slúžila americkým jednotkám. Povstalci na základňu podľa svedkov útočia mínometmi.

Islamskí fundamentalisti z ISIL pomaly postupujú smerom na Bagdad. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít. Sunnitskí militanti už obsadili aj niekoľko hraničných postov medzi Irakom a Sýriou a Jordánskom. V snahe spomaliť ich postup uskutočnilo sýrske letectvo nálety na západe Iraku. V stredu o tom informoval nemenovaný predstaviteľ USA, podľa ktorého majú letecké útoky na svedomí sily prezidenta Baššára al-Asada. Podľa niektorých zdrojov nálety zabili asi 57 ľudí a desiati utrpeli zranenia.

Iracký vojenský predstaviteľ agentúre AP povedal, že v obave pred šírením násilností zo strany sunnitských fundamentalistov už lietali nad irackým územím aj iránske bezpilotné lietadlá. Leteckú monitorovaciu činnosť pri hraniciach s Irakom zintenzívnili aj ostaní susedia ako Jordánsko, Kuvajt, Saudská Arábia a Turecko.

Američania sú už v Iraku

Irak oficiálne požiadal aj Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom, USA sa však zatiaľ nerozhodli, no na stole "nechali všetky možnosti". Washington vyslal do Iraku 300 vojenských poradcov, ktorí tamojšej armáde pomôžu koordinovať boj proti sunnitským povstalcom. "So svojou prácou ihneď začali," informoval Pentagon.

Spojené štáty prisľúbili Iraku aj 300 špeciálnych vojakov, ktorí sú už v Bagdade alebo na čelných líniách bojov. Zvyšok by mal do krajiny pricestovať v najbližších dňoch. Vojenskí poradcovia vytvoria spoločné operačné centrá v Bagdade a na severe Iraku, z ktorých budú s Iračanmi koordinovať plánovanie operácií proti islamistom.

Súvisiace:

Hrôza v Iraku, za tri týždne zomrelo už vyše tisíc ľudí

Sunnitskí povstalci obsadili hlavnú ropnú rafinériu Iraku

Za násilie v Iraku nie sme zodpovední, bránia sa USA

Pozemné jednotky, ktoré by sa priamo zapojili do bojov so sunnitskými fundamentalistami, USA do Iraku vyslať neplánujú. Americký minister zahraničia John Kerry sľúbil počas svojej návštevy Iraku tento týždeň vláde "intenzívnu a dlhodobú pomoc", vyhlásil však, že Irak uspeje v boji proti sunnitským militantom, len ak sa zjednotí.

Militanti varujú USA, že v prípade leteckých útokov sú pripravení zaútočiť proti americkým cieľom. Na Twitteri spustili kampaň, ku ktorej sa pridalo už asi 21 000 ľudí. "Táto kampaň vyjadruje odkaz všetkých sunnitov sveta Američanom. Je to hrozba voči každému Američanovi v prípade amerických útokov v Iraku," píše sa vo zverejnenom odkaze. Prívrženci ISIL v ňom vyzývajú ďalších sunnitských sympatizantov, aby sa ku kampani svojimi príspevkami pripojili.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

DNES - 5:53Zahraničné

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu.

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

VČERA - 21:13Zahraničné

Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), ktorým by sa mal zvrátiť niekoľkomesačný trend menších balíkov.