• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
23°Bratislava

Bulhari v panike vyberajú vklady z bánk, parlament rozpustia

  • 10:54 30.06.2014
  • SOFIA
Bulhari v panike vyberajú vklady z bánk, parlament rozpustia

Bulharskí hlava štátu reagovala na paniku, ktorá vypukla v piatok a rezultovala do hromadných výberov v hotovosti.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev v nedeľu večer potvrdil, že v auguste rozpustí parlament v záujme októbrového konania predčasných volieb, ku ktorým krajinu dovedie dočasná vláda.

Prevneliev zároveň uistil svojich spoluobčanov o bezpečnosti ich vkladov v bankách. Hlava štátu takto reagovala na paniku, ktorá vypukla v piatok a rezultovala do hromadných výberov v hotovosti. Príčinou boli anonymné poplašné správy. V tejto súvislosti bulharské orgány zatkli päť ľudí. Podľa prezidenta je bankový sektor krajiny v poriadku a obyvatelia sa nemajú čoho obávať.

"Peniaze občanov a spoločností investované do bankových inštitúcii v Bulharsku sú v bezpečí a garantované. Banky budú v pondelok fungovať v normálnom režime," povedal prezident po rokovaní s lídrami parlamentných strán, ministrom financií a vedením národnej banky. Politickí lídri takto reagovali na piatkové vytiahnutie v prepočte viac ako 400 miliónov eur z tretej najväčšej banky v krajine v priebehu niekoľkých hodín. Slová hlavy štátu potvrdzujú aj odborníci, podľa ktorých je v ekonomika Bulharska v stabilizovanom stave.

Bulharská vláda síce pred dvoma týždňami prežila už piate hlasovanie o nedôvere, no pod stupňujúcou kritikou a z dôvodu neúspechu vládnej socialistickej strany v májových voľbách do Európskeho parlamentu nakoniec odstúpi. Vláda premiéra Plamena Orešarského začala úradovať len pred niečo vyše rokom, odkedy v najchudobnejšej krajine EÚ vypukla ďalšia vlna demonštrácií a opozícia v parlamente iniciovala niekoľko hlasovaní o vyslovení nedôvery. Orešarského kabinet nahradil vládu pod vedením GERB, ktorá vo februári 2013 ukončila svoje pôsobenie takisto predčasne.

Európska komisia schválila bulharskú žiadosť o rozšírenie úverovej linky

Európska komisia (EK) v pondelok schválila bulharskú žiadosť o rozšírenie úverovej linky o 3,3 mld. bulharských levov (BGN) na podporu bánk, ktoré zasiahli "špekulačné" útoky. Tie v súčasnosti vyšetrujú bulharské úrady ako pokusy o destabilizáciu bankového systému. Podľa nich vytvára krízu v najchudobnejšej krajine v rámci EÚ internetová kampaň, ktorá šíri "fámy".

"Komisia dospela k záveru, že štátna pomoc, ktorá zahŕňa poskytnutie úveru je primeraná a úmerná potrebe zabezpečiť dostatočnú likviditu v bankovom systéme v konkrétnych podmienkach," uviedla EK vo svojom vyhlásení. Komisia tiež informovala o tom, že bulharský bankový systém bol "dobre" kapitalizovaný a v porovnaní s porovnateľnými členskými štátmi má vysokú úroveň likvidity. Dodala, že Bulharsko prijalo toto opatrenie z preventívnych dôvodov. Chce ním zvýšiť likviditu a zabezpečiť svoj finančný systém.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

DNES - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

DNES - 5:53Zahraničné

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu.