• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
19°Bratislava

Video: Kim Čong-il pri spomienke na zakladateľa KĽDR kríval

  • 11:29 08.07.2014
  • SOUL/PCHJONGJANG
Video: Kim Čong-il pri spomienke na zakladateľa KĽDR kríval

Severná Kórea si v utorok pripomenula 20. výročie smrti zakladateľa komunistického režimu v krajine Kima Ir-sunga (Kima Ir-sena).

Na spomienkovom podujatí pri príležitosti 20. výročia smrti zakladateľa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Ir-sena bolo zjavné, že jeho vnuk a dnešný neobmedzený vládca KĽDR Kim Čong-un bojuje so zdravotnými problémami.

Miestna štátna televízna stanica priniesla zo spomienky aj televízne zábery, na ktorých Ir-senov vnuk a nástupca Kim Čong-il pri príchode na javisko očividne kríva. Počas polhodinovej slávnosti nepovedal ani slovo a jeho odchod už kamery nezaznamenali a televízia vysielanie prerušila.

Malo ísť o verejnú ukážku slabosti

Podľa svetových médií ide o neobvyklý prejav verejnej ukážky "slabosti" komunistického lídra. Kim Il-sung bol napríklad známy tým, že na krku mal neoperovateľný "hrb" veľkosti tenisovej loptičky, pričom štátna televízia mala zákaz jeho filmovania z určitých uhlov tak, aby tento defekt nebolo nikdy verejne vidieť.

Video: Krívajúci Kim Čong-il


Kim Il-sung sa narodil 15. apríla 1912 a zomrel 8. júla 1994. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vznikla v roku 1948 po rozdelení Kórey, pričom Kim Il-sung sa považuje za jej zakladateľa. Žezlo po ňom neskôr prevzal jeho syn Kim Čong-il a po jeho smrti v roku 2011 jeho syn Kim Čong-il.

Ten má aj staršieho brata Kima Čong-nama, otec si ho však nevybral za svojho nasledovníka najmä preto, že má za sebou množstvo excesov. Preslávil sa napríklad útekom z KĽDR do japonského Disneylandu s pomocou falošného pasu, alebo účasťou na bujarých večierkoch. V súčasnosti žije pod ochranou Číňanov v ostrovnom poloautonómnom Macau.

Vydali pamätnú známku

Severná Kórea vydala pri príležitosti spomienky na zakladateľa štátu pamätnú známku. "Veľký vodca a súdruh Kim Ir-sen bude navždy s nami," uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Na spomienkových akciách, ktoré potrvajú do štvrtka, sa musia zúčastniť všetci obyvatelia KĽDR.

Dnešný líder Kim Čong-un je nemanželským najmladším synom Kima Čong-ila, syna zakladateľa štátu. Dlho sa predpokladalo, že namiesto neho vládne jeho strýko Čang Song-tchek. Na jeseň 2013 ho však Kim dal popraviť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

DNES - 19:00Zahraničné

Turecký prezident uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

DNES - 16:23Zahraničné

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity, ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky, sa už doma pripojili k ruským projektom.

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

DNES - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.