Olivový olej - tomuto sa vyhnite!
Olivový olej dokáže predĺžiť náš život. Musíme s ním ale správne zaobchádzať. V opačnom prípade sa jeho zdravotné benefity strácajú.
V nasledujúcich riadkoch vám preto prinášame užitočné rady ako ho používať a ktorý si vybrať.
Teplo a slnko
Svetlé sklo a plastová fľaša sú najväčšími nepriateľmi kvality vášho oleja. Aby oleje zostali neporušené vplyvom slnka a vzduchu, kupujte ich len v tmavých zelených alebo hnedých sklenených fľašiach. V opačnom prípade si môžete zdravotne viac uškodiť ako pomôcť.
Blízky zdroj tepla ani vystavenie priamemu slnečnému svetlu olejom vôbec neprospievajú. Teplo totiž spôsobuje, že sa v ich začínajú rozkladať prospešné polyfenoly. Chuť a aróma sa tým výrazne zmenia a vitamíny sa strácajú. Najlepšie miesto preň, podobne ako pre väčšinu vašich potravín, bude vaša špajza.
Čítajte: Nebezpečenstvo ukryté v plastoch
Na farbe nezáleží
Ďalšou chybou súdenia kvality olivového oleja je skúmanie jeho farby. Tá je však len indikátorom časového odstupu medzi zberom a lisovaním. Môžete tak natrafiť na jeho svetlozelenú až po zlatožltú farbu a kvalitou sa pritom vyrovnajú.
Znehodnotenie prehriatím
Ak olivový olej zahrejete na vysoké teploty, znehodnotíte jeho prirodzené antioxidanty. Tento druh oleja tak nie je určený na tepelnú úpravu každého jedla. Svoje hodnoty stráca pri zahriatí nad 180°C.
Extra panenský olivový olej je určený výlučne na studenú kuchyňu. Jeho aromatické vlastnosti a jemná chuť by sa vplyvom tepla vytratili.
Aký olej kúpiť?
Stojíte pred regálom s fľašami rôznych značiek a cenových kategórií olejov a neviete sa rozhodnúť, ktorý si vziať domov? Určite sa oplatí investovať do extra panenského pre vynikajúcu jemnú chuť vašich šalátov a zíde sa vám i obyčajnejší, rafinovaný olivový olej na bežnú prípravu jedál - ako sme už vyššie uviedli, do 180°C a samozrejme dbajte na balenie, ktoré neznehodnocuje jeho kvalitu! Ak by ste chceli trošku zmeniť chuť, v niektorých predajniach objavíte i olivové oleje s nádychom korenia či ovocia.
Pozor na trvanlivosť!
Premýšľate či nekúpiť radšej veľké balenie, aby vám doma dlhšie vydržalo? Dajte si pozor! Záruka kvality olivového oleja je 24 mesiacov od jeho výroby. Ak ste nebodaj objavili zabudnutú fľašu, ktorú ste kupovali ani nepamätáte, do koša s ňou! Starý olej by mohol vaše jedlo znehodnotiť nepríjemnou chuťou a olej po záruke samozrejme stráca i svoje zdravotné výhody.
Čítajte: Oil pulling. Elixír života existuje!
Zdravotné výhody olivového oleja
Tisícky štúdií uskutočnených za posledných 50 rokov dokázali množstvo zdravotných benefitov olivového oleja.
Olivový olej tvorí základ stravy populácie žijúcej v juhoeurópskom Stredomorí. V porovnaní s ostatnými (najmä západnými) národmi sa preukázala ich nižšia úmrtnosť v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení.
Jeho milovníkom tak pomáha predlžovať život, znižuje riziká vzniku srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku či cievnych mozgových príhod. Pravidelný príjem olivového oleja pomáha znižovať i zápaly, riziko vzniku trombózy, depresie, rakoviny prsníka. Starší ľudia môžu vďaka nemu predísť riziku mŕtvice a Alzheimerovej chorobe. Dokazujú to dlhoročné lekárske výskumy
Obsahuje takzvané mononenasýtené mastné kyseliny, považované pre ľudský organizmus za zdraviu veľmi prospešné tuky.
Vedeli ste že:
Gréci konzumujú v priemere 24 litrov olivového oleja na osobu za rok. Grécko je tak krajinou so svetovo najvyšším denným príjmom tejto suroviny na osobu. Obľubujú ho i Taliani a Španieli, no ich ročná spotreba sa pohybuje "len" od 13-15 litrov.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.