• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
13°Bratislava

Video: Letisko v Kábule uzavreli, ostreľujú ho ozbrojenci

  • 12:12 17.07.2014
  • KÁBUL
Video: Letisko v Kábule uzavreli, ostreľujú ho ozbrojenci

Niekoľko desiatok ozbrojencov zaútočilo vo štvrtok nadránom na medzinárodné letisko v afganskom hlavnom meste Kábul. Militanti obsadili jednu z letiskových budov a z nej ostreľovali letisko.

Ako informoval hovorca kábulskej polície Hasmár Staníkzaj, vojaci budovu s ozbrojencami obkľúčili. Podľa svedkov sa z oblasti ozýva streľba a je vidieť čierny dym. "Letisko je nepoškodené a povstalci sú obkľúčení. Nemáme správy o obetiach," povedal Staníkzaj a dodal, k útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Video: Ozbrojenci zaútočili na letisko v Kábule


Medzinárodné jednotky NATO útok potvrdili, neposkytli však viac podrobností. Letisko momentálne uzavreli pre všetky lety, ktoré presmerovali do iných miest. Ministerstvo vnútra informovalo, že k letisku už vyslali špeciálnu jednotku rýchleho nasadenia.

Medzinárodné letisko v Kábule sa využíva na civilné aj vojenské účely a v jeho areáli sídli aj základňa síl aliancie. Povstalci objekty letiska často ostreľujú, no väčšinou spôsobia len malé škody. Priamy pozemný útok je však nezvyčajný.

Českí diplomati opustili ambasádu v Kábule

Českú ambasádu v Kábule opustil civilný personál. Dôvodom bola hrozba teroristického útoku, potvrdil v stredu večer pre server Lidovky.cz vysoko postavený vládny zdroj.

Pracovníci ambasády sa presťahovali na základňu jednotiek ISAF. "Informáciu nemôžem potvrdiť, s ohľadom na bezpečnosť našich pracovníkov v konfliktných zónach bezpečnostné opatrenia nekomentujeme," napísala serveru Lidovky.cz hovorkyňa rezortu zahraničia Johana Grohová.

Zamestnanci opustili veľvyslanectvo nachádzajúce sa v časti Kábulu zvanom Wazír Akbar Chán v čase, keď armádny špeciál previezol z Afganistanu do ČR vojaka, ktorý bol minulý víkend zranený pri základni Bagrám.

Na bezpečnosť ľudí na ambasáde v Kábule dozerajú elitní vojaci špeciálnych síl z Prostejova. Okrem vlastnej budovy strážia aj okolie ambasády, predtým mal ochranu v Kábule na starosti Útvar rýchleho nasadenia. České veľvyslanectvo sídli len niekoľko desiatok metrov od ambasády USA.

Česká republika prišla minulý týždeň v Afganistane o 4 vojakov, ktorí zahynuli pri útoku samovražedného atentátnika neďaleko vojenskej základne Bagrám. Ďalší vojak, ktorý bol zranený, zomrel po prevoze do nemocnice v ČR v nedeľu.

Súvisiace:

Zásahy proti Talibanu si vyžiadali desiatky mŕtvych

V Afganistane vyčíňal samovrah, usmrtil desiatky nevinných

Zomrel piaty český vojak zranený pri útoku v Afganistane
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Srbsku sa zrazilo armádne vozidlo s civilným autom, päť ľudí mŕtvych

V Srbsku sa zrazilo armádne vozidlo s civilným autom, päť ľudí mŕtvych

VČERA - 21:53Zahraničné

Srbské vojenské vozidlo sa v sobotu neďaleko Kraljeva v strednej časti Srbska zrazilo s civilným autom, pričom zahynulo päť ľudí vrátane troch detí, informovala miestna nemocnica.

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich krajoch

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich krajoch

VČERA - 20:10Zahraničné

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby.

Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

VČERA - 19:00Zahraničné

Turecký prezident uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

VČERA - 16:23Zahraničné

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity, ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky, sa už doma pripojili k ruským projektom.

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

VČERA - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.