Prosciutto: Rýchle, zdravé a dostupné...
Ozajstný taliansky zázrak alebo aj najlepšia sušená šunka na svete. Prečítajte si o tom, čo sa nám v prosciutte skrýva.
„Pán kolega, dostala sa Vám do rúk najlepšia sušená šunka na svete Prosciutto Di Parma, ako CHOP. Výroba tejto šunky má hlboké historické korene a trvá viac ako 12 mesiacov, konzervuje sa len morskou soľou a vyrábať sa môže len z ošípaných z vymedzeného regiónu za osobitých históriou preverených klimatických podmienok. Samozrejme, vo svete sa vyrába veľké množstvo tzv. prosciutto, majú inú históriu, niektoré sú chránené iné nie a samozrejme už obsahujú konzervačné látky - väčšinou dusičnan sodný a iné prídavné látky, ktoré skracujú proces výroby a zabezpečujú ich stabilitu...“
(Turek Peter Prof.MVDr.,PhD - vedúci katedry, vedúci ústavu hygieny a technológie mäsa)
NEZAKONZERVOVANÁ ZÁHADA
Kde bolo tam bolo, sedím si neslušne hladný u známej na návšteve keď tu zrazu mi podáva plastový obal s mojím obľúbeným mäsovým výrobkom: PROSCIUTTO. Dlho som neváhal, otváram produkt a vychutnávam. Popritom ako už býva zvykom otáčam obal, čítam zloženie....a zrazu výživovo zblednem. V zložení iba: BRAVČOVÉ STEHNO, SOĽ.
Žiadna konzervačná látka ako už býva zvykom pri podobných produktoch. Nič. Bravčové stehno a soľ.
Vŕta mi to hlavou. Predsa som mal z toho skúšku. Dokonca štátnicu. Hmmm...sadám za počítač a píšem email osobe, ktorá u nás na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach má k tomu asi najviac čo povedať. Odpoveď mi prišla expresne obratom (začo pánovi profesorovi veľmi pekne ďakujem). Vidíte ju vyššie.
MORÁL PRÍBEHU
Žijeme v zhone. Momentálne konkrétne ja osobne si z časového hľadiska nedokážem robiť vlastné mäsové výrobky. Jednoducho ak chcem študovať, pracovať, trénovať, trénovať iných, starať sa výživovo o seba, starať sa výživovo o iných a popri tom ešte čo to vám tu napísať...nestíham si sadiť, pestovať, chovať a vyrábať svoje výrobky. Preto ľudia ako ja sa musia spoliehať čas od času na KVALITNÉ produkty aj z bežných reťazcov.
Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?
Ľudom, ktorí sa teda hneď zježia pri vyslovení slova TESCO, alebo BILLA odkazujem: „Naučte sa čítať zloženia produktov.“
Všade sa dá vybrať. Prosciutto bežne z obchodu (väčšinou LIDL) kupujem už pár rokov a konzervanty som bral ako nutné zlo (o ich bezpečnosti či nebezpečnosti sa tu nechcem baviť). No ak tam nemusia byť - nech tam nie sú. Ak môže byť prasa z vyberanej oblasti Talianska, chované pod prísnym dohľadom a produkt chránený ochranným označením so zárukou kvality – nech sa tak stane.
Morálom tohto krátkeho postu je teda odporúčanie na dostupný, skvelý, chutný a ja verím, že zdraviu prospešný a nutrične nabombovaný produkt (viď priloženú foto), ktorého výroba ma dlhú históriu, no v zložení nájdete dve vyššie spomínané ingrediencie. Čo si viac želať...
Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk
P.S. Ďalším odporúčaným produktom je španielská sušená šunka „JAMÓN“. Chcete dobrý tip na unikátny darček?? Nedávno sme známemu kúpili k narodeninám celé zadné stehno a vyzeralo to famózne – ochutnať nedal (objednal som zo stránky: jamon.sk).
P.S.2 Prosím o vašu interakciu. Budem rád za každé odporúčanie na podobné u nás dostupné produkty, no držte sa kritérií toho článku: BEZ KONZERVANTOV (aj ja konzumujem šunku z LIDLU s konzervantom no tentokrát poďme o level vyššie).
P.S.3 Zdržte sa rovnako príbehov, mýtov a legiend, že jedna babka rozprávala, že kedysi ktosi kdesi z Kecepekľan sušil doma podobné produkty. Chcem fakty. Chcem dostupnosť.
P.S.4 Prikladám aj priam epické propagačné video s popisom procesu výroby tejto šunky (nájdete aj v angličtine no v taliančine to má ten správny šmrnc). Po jeho zhliadnutí sa budú aj vegetariánom zbiehať slinky. Ja ho chcem púšťať deťom miesto rozprávky na dobrú noc.
Ďalšie články od autora:
Acai berries, zdravie z pralesa - detoxikuje a očisťuje, aj naše peňaženky
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.