• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
11°Bratislava

Rusko a Urajina sa navzájom obviňujú z ostreľovania

  • 9:40 24.07.2014
  • MOSKVA
Rusko a Urajina sa navzájom obviňujú z ostreľovania

Posledné ostreľovanie na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou zaregistrovali 20. júla na hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti.

Rusko v júni a júli zaregistrovalo deväť prípadov ostreľovania svojho územia zo strany Ukrajiny. Na jeho území za tento čas vybuchli aj desiatky delostreleckých granátov a mín, informoval v noci nadnes vo vysielaní televízie Rossija-24 námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov.

Antonov podľa agentúry ITAR-TASS upozornil, že o život prišiel jeden ruský občan. Dodal, že ak by k rovnakej situácii došlo v USA, nasledovala by iná reakcia ako v prípade Ruska, ktoré podľa jeho slov zachováva zdržanlivosť a správa sa zodpovedne.

Ruský vládny úradník uviedol, že "je úplne evidentné, kto koho provokuje na hraniciach". Vyzval pozorne sledovať aj situáciu v Luhansku a Donecku, kde je civilné obyvateľstvo vystavené ostreľovaniu reaktívnymi strelami.

Posledné ostreľovanie na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou zaregistrovali 20. júla na hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti, keď odtiaľ bolo potrebné evakuovať zamestnancov ruskej colnej správy. Dva dni predtým kvôli ostreľovaniu evakuovali v prihraničnom pásme v Rostovskej oblasti asi 90 obyvateľov dvoch osád.

V súvislosti s ostreľovaním a narušovaním ruských hraníc ukrajinskými vojakmi ruské ministerstvo zahraničných vecí 12. júla vyjadrilo rozhodný protest a žiadalo o okamžitú nápravu.

Na druhej strane, Ukrajina tiež obviňuje Rusko z narušovania spoločných hraníc, ako aj nepovolenej prepravy zbraní, streliva a ozbrojencov na pomoc proruským separatistom, ktorí na východe Ukrajiny vedú boj s vládnymi silami.

V snahe potlačiť separatistické tendencie na juhu a východe Ukrajiny tam Kyjev na jar spustil tzv. protiteroristickú operáciu, ktoré sa ešte viac zintenzívnila po víťazstve Petra Porošenka prezidentských voľbách. Porošenko totiž potlačenie separatistov a normalizáciu situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti označil za jednu zo svojich priorít. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou pripravuje útoky na jej jadrové zariadenia

Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou pripravuje útoky na jej jadrové zariadenia

DNES - 5:54Zahraničné

Rusko plánuje pred zimou zaútočiť na jadrové zariadenie na Ukrajine. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha.

Emmanuel Macron vymenoval novú vládu premiéra Michela Barniera

Emmanuel Macron vymenoval novú vládu premiéra Michela Barniera

DNES - 5:49Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vymenoval novú vládu premiéra Michela Barniera a jej cieľom bude dosiahnuť rovnováhu medzi centristami a pravicou.

Trump: Na ďalšiu debatu s Harrisovou je už príliš neskoro

Trump: Na ďalšiu debatu s Harrisovou je už príliš neskoro

DNES - 5:46Zahraničné

Donald Trump v sobotu odmietol návrh demokratickej protikandidátky Kamaly Harrisovej, aby sa stretli v ďalšej debate, a povedal, že je na to už "príliš neskoro".

V Srbsku sa zrazilo armádne vozidlo s civilným autom, päť ľudí mŕtvych

V Srbsku sa zrazilo armádne vozidlo s civilným autom, päť ľudí mŕtvych

VČERA - 21:53Zahraničné

Srbské vojenské vozidlo sa v sobotu neďaleko Kraljeva v strednej časti Srbska zrazilo s civilným autom, pričom zahynulo päť ľudí vrátane troch detí, informovala miestna nemocnica.

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich krajoch

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich krajoch

VČERA - 20:10Zahraničné

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby.