• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

O rozšírenie guľôčkového pera sa zaslúžil barón Marcel Bich

  • 6:01 29.07.2014
  • Turín/Bratislava
O rozšírenie guľôčkového pera sa zaslúžil barón Marcel Bich

Guľôčkové perá Marcela Bicha boli síce elegantné, ale aj drahé. Napriek vysokej cene buď vysychali, alebo pri použití atramentovali prsty užívateľa.

Koncom 40. rokov 20. storočia kúpil Marcel Bich od maďarského vynálezcu Lászlá Bíróa patent na guľôčkové pero. Pôvodný vynález vylepšil a trh zaplavili spoľahlivé perá na jednorazové použitie od spoločnosti BiC. V súčasnosti sa denne na celom svete predá 20 miliónov jednorazových guľôčkových pier.

Marcel Bich sa narodil 29. júla 1914 v talianskom Turíne francúzskym rodičom. Ako osemnásťročný odišiel do francúzskej metropoly Paríža, kde si zarábal podomovým predajom bateriek. Neskôr bojoval v druhej svetovej vojne. Z frontu sa mladý Bich vrátil do zbombardovaného Paríža, kde vládla katastrofálna hospodárska situácia. Napriek tomu sa mu v roku 1945 spolu s priateľom Eduardom Buffardom podarilo získať sponzorských tisíc dolárov, za ktoré kúpili polorozpadnutú továreň na predmestí Clichy. Následne založili spoločnosť na výrobu plniacich a guľôčkových pier.

Prvé guľôčkové pero vynašiel Američan John J. Loud v roku 1888. V 30. rokoch 20. storočia jeho vynález zlepšil maďarský novinár József László Bíró spoločne s bratom Georgom. Bíró po prvý raz patentoval svoje pero v roku 1938, a potom v roku 1940 v Argentíne, kam utiekol.

Súvisiace:

Píšte viac rukou. Vaše telo to ocení

Guľôčkové perá Marcela Bicha boli síce elegantné, ale aj drahé. Napriek vysokej cene buď vysychali, alebo pri použití atramentovali prsty užívateľa. Nemohli teda konkurovať klasickým plniacim perám a kalamárom. Bich sa teda rozhodol experimentovať. Odcestoval do Maďarska a od spomínaného vynálezcu Lászlá Bíróa si vyžiadal súhlas na použitie jeho patentu na guľôčkové perá. Po troch rokoch pokusov prišiel Bich na jeden z najväčších nápadov storočia a v roku 1950 vytvoril jednorazové guľôčkové pero. Skladalo sa len z kovového guľôčkového hrotu, umelohmotného tubusu na atrament a vonkajšieho plášťa. Marcelovi Bichovi sa podarilo vytvoriť moderné, lacné a pritom kvalitné pero z dostupných materiálov a s nízkymi výrobnými nákladmi. Chcel sa však držať pri zemi a nazdával sa, že denne predá okolo 10.000 kusov. Stretol sa však s Pierrom Guichenném, predsedom Francúzskej agentúry pre propagandu, ktorý sa mu postaral o reklamu. Bicha presvedčil, aby z mena vypustil 'h' a založil univerzálnu spoločnosť - BiC. 

V rokoch 1951-1952 zorganizoval obrovskú reklamnú kampaň, v jej závere sa denne predalo 200.000 guľôčkových pier. O dva roky sa pero BiC stalo najpredávanejším tovarom vo Francúzsku. Úradné povolenie používať guľôčkové pero v škole znamenalo pre spoločnosť rozhodujúci okamih. Predaj sa v priebehu piatich rokov zvýšil o dvojnásobok a dosiahol 600.000 predaných kusov denne.

O súkromnom živote úspešného inovátora sa toho veľa nevie. K jeho záľubám patril jachting, štyrikrát sa zúčastnil na pretekoch o Americký pohár. Údajne bol otcom desiatich detí. Marcel Bich zomrel 30. mája 1994 v Paríži vo veku 80 rokov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, encyklopedia.sme.sk, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zem si tento mesiac nakrátko "privlastní" druhý mesiac, ktorý ju bude sprevádzať približne dva nasledujúce mesiace.

Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

DNES - 7:20Zaujímavosti

Káva z niektorého z populárnych kávových reťazcov nikdy nechutí rovnako ako tá z domu. Príčinou je nielen zvýšený obsah cukru.

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

VČERA - 19:38Zaujímavosti

Britská železničná spoločnosť Great Western Railway zrušila vlakový spoj, pretože do nej prenikla veverica, ktorú nebolo možné z vlakovej súpravy dostať, uviedla v stredu GWR.

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

22:16 17.09.2024Zaujímavosti

Zákazníci si viac nenaladia tri české televízne stanice.